Start-Up Nedir, Nasıl Değer Biçilir?
Yayınlanma:
Start-up, benzersiz bir ürün veya hizmet geliştirmek ve pazara sunmak, ölçeklenebilir bir ekonomik modeli aramak, geliştirmek ve doğrulamak için bir veya daha fazla girişimci tarafından kurulan yeni oluşumlardır.
İlk finansmanı, tipik bir başlangıç olarak kuruculardan veya arkadaşlarından ve ailelerinden gelen pürüzlü bir operasyon olma eğilimindedir.
TEMEL ÇIKARIMLAR
- Start-up, bulunduğu konumdan çıkış yapmak için yeterli finansal destek arayan bir girişimdir.
- Bir start-up için ilk zorluk, potansiyel kredi verenler ve yatırımcılar için konseptin geçerliliğini kanıtlamaktır.
- Start-up’lar her zaman riskli tekliflerdir, ancak potansiyel yatırımcıların değerlerini belirlemek için çeşitli yaklaşımları vardır.
Start-Up’ları Anlamak
İk aşamalarda, start-up şirketlerinin geliri çok az veya hiç yoktur. Geliştirmeleri, test etmeleri ve pazarlamaları gereken fikirleri vardır. Bu önemli miktarda para gerektiren çalışmalar için start-up sahiplerinin yararlanabileceği çeşitli potansiyel kaynaklar vardır:- Geleneksel finansman kaynakları arasında bankalardan veya kredi birliklerinden gelen küçük işletme kredileri, yerel bankalardan hükumet destekli Küçük İşletme Yönetimi kredileri ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve belediyeler tarafından verilen hibeler yer alır.
- Genellikle işletme okulları ve diğer kar amacı gütmeyen kuruluşlarla işbirliği yapan merkezler de, yeni başlayanlara rehberlik, ofis alanı ve başlangıç finansmanı sağlar.
- Risk sermayedarları ve melek yatırımcılar aktif olarak, şirketteki hisseler karşılığında para biriktirmek için gelecek vaat eden start-up ararlar.
Start-Up’lara Değer Biçme
Girişimlerin geçmişi yok ve gösterilecek daha az kâr var. Bu, onlara yatırım yapmayı riskli hale getirir. Bir fikrin değeri var gibi görünüyorsa, potansiyel yatırımcılar, onu ortaya çıkarmak için ne kadar para harcanacağını öngörmelerini sağlayan çeşitli yaklaşımlar kullanırlar.- Şirketin ürün veya hizmetini geliştirmek ve fiziksel varlıkları satın almak için halihazırda yaptığı harcamalara bakıldığı yöntemde, şirketin gelecekteki potansiyelini veya maddi olmayan varlıklarını dikkate almaz
- Pazar yaklaşımı, yakın geçmişte benzer şirketlerin satın alma maliyetlerini dikkate alır. Başlangıç fikri gerçekten benzersizse bu yaklaşım uygulanamayabilir.
- Nakit akışı yaklaşımı, şirketin gelecekteki nakit akışında yaklaşım görünüyor. Bu yaklaşım oldukça özneldir.
- Geliştirme aşaması yaklaşımı, daha tam olarak geliştirilmiş bir start-up’a daha yüksek bir potansiyel değer aralığı atar. Kârlı olmasa bile, bir web sitesine sahip olan ve biraz satış ve trafik gösterebilen bir girişim, yalnızca ilginç bir fikri olan birinden daha yüksek bir değerleme alacaktır.
Dijital Kültür
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.