Yeni nesil gereklilik: Mac için siber güvenlik

Yeni nesil gereklilik: Mac için siber güvenlik
Yeni nesil gereklilik: Mac için siber güvenlik

Günümüzde teknoloji ile bağlantılı olup da hack’lenmeyen neredeyse hiçbir şey yok. Bu noktada elbette siber güvenliğin kapsamı sürekli genişliyor, IoT (nesnelerin interneti), otonom araçlar gibi yükselişteki teknolojik olguların internete bağlı çalışma prensiplerinin paralel bir sonucu olarak güvenlik mekanizmalarına entegre olmaları önem taşıyor.

Geçmiş yıllarda ‘katiyen hack’lenemez’ denen Mac bilgisayarlar da son yıllarda artan sayılarda siber saldırılara maruz kalıyor. Apple, kendi işletim sistemi için süreklilik halinde geliştirmeler sunuyor. Dikkat çeken detaylardan biri ise güvenlik tarafında, teknoloji şirketinin yazılımsal geliştirmelerin yanı sıra parmak izi okuyucusu gibi donanımsal katkılarla bilgisayarlarını daha korunaklı hale getirmeye çalıştığı gözden kaçmıyor. Bu adımlar siber güvenlik anlamında değerli, ancak yeterli olduğu tartışılır…

Apple, yazılım güncellemeleri ile işletim sistemindeki kritik güvenlik açıklarını ortadan kaldırmaya devam ediyor, bu alanda çok katmanlı öğelerle şifrelerin korunması, gizliliğin sağlanması gibi özellikleri mümkün kılan yapı taşları da sunuluyor. Bununla birlikte Mac kullanıcılarının da siber güvenlikle alakalı en ciddi sorunların başında gelen ‘insan hatası’ konusuna yatkın olduklarını tartışmaya gerek dahi yok, Mac bilgisayarlarıyla tanımadıkları göndericilerden gelen e-mail’leri açabiliyor, ani bir kararla ‘yeterince güvenli görünmese de’ çekici web sitelerini ziyaret edebiliyorlar.

Çok sayıda örnekle geliştirilebilir şekilde Mac’lerinin, dolayısıyla kişisel verilerinin, belki de finansal bilgilerinin kötü niyetli siber saldırganların eline geçmesine yol açabilecek adımlar atıyorlar. Peki ne yapmak gerekli?

Apple’ın siber güvenlik anlamında geliştirmeler içeren yazılım güncellemeleri vakit kaybedilmeden yüklenmeli, Mac’lerin her zaman en güncel halde olduklarından emin olunmalı, Klasik bir güvenlik adımı olarak phishing yani oltalama adı verilen yöntemlerle kullanıcıların ‘tıklamasını’ tetikleyen, tanınmayan gönderenlerden gelen e-postalarda aceleci davranılmamalı, Bu konuya dair daha fazla ayrıntı için buraya tıklayabilirsiniz.

  • Web sitelerini ziyaret ederken açılan pencereleri tıklamaktan kaçınılması gerekir,
  • Banner tıklamalarında temkinli olunmalıdır,
  • Kesinliği gerçek olduğu net olmayan web sitelerinden uzak durulmalı,
  • Halka açık wifi ağlarıyla internete bağlı olunduğunda bankacılık gibi kritik önem taşıyan işlemler yapılmamalıdır,
  • Mac bilgisayarınız için güvenilir ve etkin çözümler sunan bir güvenlik yazılımı kullanın.

Güvenilir ve kolay bir güvenlik yazılımı deneyimi sağlayan güvenlik yazılımları; Güvenlik Duvarı, Ebeveyn Koruması, Antivirus, Antispyware, Bulut tabanlı tarama, Kimlik Avı Koruması, Güvenlik Duvarı, Harici Medya Kontrolü, Düşük Sistem Tüketimi, Sunum Modu gibi özellikleri ile uçtan uca koruyor. Mac için siber güvenlik dendiğinde çok iyi bir çözüm.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.