Yeni LionGlass Cam, Teknolojisinin Geleceğini Değiştirebilir

Yeni LionGlass Cam ile ilgili tüm bilinmeyenler

Yayınlanma:
Yeni LionGlass Cam, Teknolojisinin Geleceğini Değiştirebilir

Pennsylvania State Üniversitesi'nden Profesör John Mauro'nun gülerek yanıtladığı bir soru, geliştirdikleri yeni LionGlass camın ne kadar çekiçle dövüldüğünde kırıldığını ortaya koymaktadır. Prof. Mauro, camın önce elmas veya tungsten karbür stili ile derinlemesine çizilmesi gerektiğini ve ardından bir doktora sonrası araştırmacının çekiçle dövdüğünü açıklamaktadır. Bu icat olan LionGlass olarak adlandırılan camın, standart camdan 10 kat daha dayanıklı olduğu iddia edilmektedir. Düşünün, bir şarap şişesi, seramik bir zemin üzerine düşse bile zarar görmüyor.

Ancak, LionGlass hakkında pek fazla detay henüz yayınlanmış bir akran değerlendirme dergisinde bulunmuyor ve ekip patent başvurusunu daha yeni yapmış. Bir ana detay ise, LionGlass'ın standart cam gibi soda külü veya kireç taşı gerektirmediği. Alternatif malzemeler şu anda yakından saklı tutulan bir sır olarak duruyor. Binlerce yıldır cam üretiliyor. Değerli mücevher benzeri özellikleri ve karmaşık şekillerde form verilebilme yeteneği ile öne çıksa da her zaman "kırılabilirlik" gibi bir zayıf noktası olmuştur. Ancak bu belki de LionGlass ile yakında değişebilir.

Araba camlarından şampanya kadehlerine kadar dayanıklı camdan fayda sağlayacak birçok uygulama mevcut. Dayanıklı, sürdürülebilir ve uygun fiyatlı camı kimin üretebileceği konusunda yoğun bir rekabet var. "Gerçekten karbon ayak izi üzerinde etki sağlamak istiyorsak, soda kireç silikat ile ilgilenmeliyiz" diyor Prof. Mauro. Klasik cam üretiminde soda külü ve kireç taşı, kuvars kumu ile birlikte ısıtıldığında karbondioksit (CO2) salıverir - camın yaygın bir tarifidir - ve üretim süreci yüksek sıcaklıklar gerektirir, yani enerji tüketir.

LionGlass ise bu karbon açısından zengin malzemeleri kullanmıyor ve üretim sıcaklıkları 300C ila 400C daha düşük. Ancak, camın diğer camlardan daha düşük bir termal dayanıklılığa sahip olmasından dolayı, yüksek talep gören akıllı telefon veya tablet ekranları için kullanılamaz. Bunlar için camın üretim sürecinde yüksek sıcaklıkları yönetebilmesi gerekiyor. Mauro, "Cam bu süreçte boyut değiştirirse, pikseller aslında hizalanamaz" diyor. Bu yeni LionGlass'ın birçok farklı kullanımı olabilir. Telefon ekranlarında kullanımı uygun olmasada, yine de cam eşyalar ve binalardaki pencereler gibi alanlarda kullanılabilecek.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.