Siber Güvenlikte Neden Linux İşletim Sistemi Tercih Edilmektedir?

Siber Güvenlikte Neden Linux İşletim Sistemi Tercih Edilmektedir?
Siber Güvenlikte Neden Linux İşletim Sistemi Tercih Ediliyor?

Hangi işletim sistemini kullanıyorsunuz? Yanıtınız fark etmeksizin dünya genelinde yoğunlukla kullanılan ilk 3 işletim sistemi Windows, Linux ve MacOS’dur. Bununla birlikte siber güvenlik çalışmalarının verimli bir şekilde gerçekleşmesi için elzem olan işletim sistemi, Linux’dur. İçerisinde barındırdığı hazır siber güvenlik toolları(araçları) ile beraber yapılacak olan çalışmaların başrolünü üstlenmektedir. Tabii diğer işletim sistemleri ile de uygulamalı siber faaliyetlerde bulunabilirsiniz.

Ancak bunu gerçekleştirirken birçok teferruat ve ek işlemler yapmanız gerekecektir. Bu anlamda yapılabilecek en doğru tercih Linux ve dağıtımları olmaktadır. Siber güvenlik alanına yönelmek istiyorsanız bu işletim sistemini iyi kullanmanız gerekmektedir. Böylece sektör içerisinde adınızı duyurabilir ve çalışmalarınızdan insanları haberdar edebilirsiniz. Aynı zamanda yazılım geliştiricilerin de Linux kullanabildiği yadsınamaz bir gerçektir. Sunmuş olduğu nitelikler sayesinde fazlasıyla efor gerektiren durumları ortadan kaldırmakta veya minimalize etmektedir. Peki, nedir bu Linux işletim sistemi? Hep birlikte incelemeye devam edelim.

Linux İşletim Sistemi Nedir?

Açık kaynak kodlu yapısı ile her geçen gün kendisini daha da geliştirmektedir. Bu özelliği sayesinde herkes tarafından bu sisteme katkılarda bulunabilmektedir. Aynı zamanda tamamen ücretsiz bir yapıda olması da tercih edilebilirliğini yüksek kılmaktadır. Özellikle siber güvenlik alanında uygulamalarda bulunacak kişiler için gerçek anlamda çok büyük bir avantajdır. Linux, kendi içerisinde birçok dağıtımı da bulunmaktadır. Bunların her birisi belirli amaçlara göre geliştirilmiş olup, kendiniz için en doğru seçimi yapabilirsiniz. Elbette ki bu tercihinizi yaparken aklınızdaki soru işaretlerini gidermek adına sizlere yardımcı olacağız.

Siber Güvenlik Alanında Kullanılan Linux Dağıtımları

Biliyorsunuz ki, siber güvenlik tarafında belirli taraflar bulunmaktadır. Hatta bu taraflara isimler dahi verilmiştir. Bunlar beyaz şapkalı hacker, gri şapkalı hacker ve siyah şapkalı hacker olmak üzere 3 kategoride tanımlanmaktadır. Ne olursa olsun, her zaman için katkı sağlamaya odaklanmalısınız. Bilgiyi ancak doğru yolda kullanırsanız bir anlamı olmaktadır. linux dağıtımları nelerdir, Linux dağıtımları ücretsiz ve çok fonksiyonlu olduğundan bazı işlemleri yapmanız sadece birkaç komut uzağınızda olacaktır. Dolayısıyla istikrarlı bir biçimde pratiklerinizi yaparak kendinizi ağ ve internet güvenliğinde geliştirebilirsiniz. Peki, bu Linux dağıtımlarından hangisini kullanmak daha mantıklı olur dersiniz? Öncelikle kendinize spesifik bir alan belirlemeli ve bu anlamda algoritmalarınızı oluşturmalısınız. Örneğin, sızma testi uzmanı olmak istiyorsanız kullanacağınız Linux dağıtımı ile adli incelemelerde bulunacağınız Linux dağıtımı arasında farklar vardır. Bu konumlara göre dağıtımlarda ilgili araçları daha yoğun ve profesyonel tutmaktadır.

Kali Linux İşletim Sistemi Ne İşe Yarar?

Debian tabanlı bir işletim sistemidir. Bünyesinde hazır olarak barındırdığı onlarca güvenlik aracı sayesinde siber güvenliğe yeni adım atanların birincil tercihi durumundadır. Yalnızca yeni başlayanlar için değil, aynı zamanda uzman siber güvenlik araştırmacıları tarafından da kullanılmaktadır. Bu anlamda sunduğu özellikler gerekliliklerinizi karşılamaktadır. Gerek test ortamlarını kullanma hususunda gerekse de pentest çalışmalarını yürütme konusunda önemli bir görev üstlenmektedir. Aynı zamanda adli bilişime dair elektronik delil incelemelerinde de sunduğu özellikler ile araştırmacıların işini kolaylaştırmaktadır. Tabii, sadece var olan çalışmaları tekrar etmek sizin için yeterli olmayacaktır. Fark oluşturmak istiyorsanız, araştırmacı bir kişiliğe bürünmeniz gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.