James Webb Teleskobu: Galaksiyi 'Sömüren' Süper Kütleli Kara Deliği Keşfediyor

James Webb Teleskobu: Galaksiyi 'Sömüren' Süper Kütleli Kara Deliği Keşfediyor
James Webb Uzay Teleskobu'ndan (JWST) kesintisiz keşifler devam ediyor. Son çalışmada, beklenmedik bir büyüklükteki süper kütleli bir kara delik ortaya çıktı. JWST, evrenin nasıl işlediğine dair daha önce görülmemiş bulgular sunarak dünya genelindeki bilim insanlarını sürekli olarak hayrete düşürüyor. Edinburgh Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, Dünya'dan 25 milyar ışık yılı uzaklıktaki, şimdiye kadar keşfedilmiş en uzak galaksilerden biri olan GS-9209'u incelemek için bu muhteşem uzay gözlemevini kullandı.

Galaksiyi Sömüren Kara Delik

Nature dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, GS-9209 büyük bir sakin galaksi olarak kabul ediliyor. Bilim insanları, GS-9209'un Büyük Patlama'dan sadece 800 milyon yıl sonra Samanyolu kadar çok yıldız oluşturduğunu ifade etti. Ancak, yapılan gözlemler, Edinburgh ekibinin GS-9209'un yeni yıldız oluşumunu durdurduğunu ortaya çıkardı. Zira galaksi şu an yaklaşık 40 milyar Güneşlik bir toplam kütleye ev sahipliği yapıyor - bu da kabaca Samanyolu'ndaki tahmini kütlenin onda birine eşit.

Süper Kütleli Kara Delik: Yıldız Oluşumunu Durduan Güç

Yıldız oluşumunun durmasının ana sebebi, GS-9209'un merkezinde yer alan ve ev sahibi galaksinin yıldız sayısına göre beklenenden beş kat daha büyük olan süper kütleli kara delik. Bilim insanları GS-9209'un merkezindeki "çok büyük" kara deliğin "büyük bir sürpriz" olduğunu belirtiyorlar. Süper kütleli kara deliklerin, birikme süreçleri boyunca büyük miktarlarda yüksek enerjili radyasyon salarak yeni yıldız kümelerinin oluşumunu engellediği düşünülmekte. Enerji radyasyonu, gazı ısıtarak galaksiyi dışarıya doğru itiyor ve bu nedenle galaktik bulutsularda yeni yıldızların doğması için gerekli yakıt mevcut olmuyor.  

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.