İnternetten Güvenli Alışveriş için Mutlaka Bilinmesi Gereken 5 Şey

İnternetten Güvenli Alışveriş için Mutlaka Bilinmesi Gereken 5 Şey
İnternetten Güvenli Alışveriş için Mutlaka Bilinmesi Gereken 5 Şey

Hazırladığımız bu içerikte, internetten güvenli alışveriş için bilinmesi gerekenleri inceleyeceğiz. İnternetten alışveriş geniş yaş kategorisine yayılan ve son yıllarda gittikçe artan bir trend. Belirleyici bir unsur olarak hayatı son derece kolay hale getiriyor. E-ticaret, şirketlerinin müşteri dostu politikalarının yanı sıra tedarik, kargo gibi kilit unsurların süreklilik halinde gelişiyor olması, her geçen gün daha fazla internet kullanıcısı tarafından tercih edilmesini sağlıyor. İnternetle ilgili her şeyde olduğu gibi alışveriş konusunda da bir dizi siber güvenlik önlemini dikkate almak gerekiyor.

Zira siber korsanlar ve dolandırıcılar, internetteki yükselen alışveriş trendini sahte web siteleri, sahte sosyal medya reklamları, vb. ile yasa dışı birer kazanç odağı olarak görüyor. Peki internetten alışveriş yaparken nelere dikkat edilmeli?

1- Alışveriş yapacağınız web sitesinin güvenilirliğinden emin olun. Burada güvenilir, tanınmış, referansları olumlu ve ‘yasal’ web sitelerini bir nevi onaylamak gerekiyor.

Örneğin web sitesinin kurumsal bir adresi, telefon numarası var mı? Müşteri destek hattı mevcut mu? Üyelik sözleşmesi bulunuyor mu (genellikle web sitelerinde sayfanın en altında tıklanabilir bir link olarak konumlanır, tıklandığında çıkan metnin okunması önerilir).

E-ticaret sitelerinde adres çubuğunda görünen linkin ‘https’ ile başlıyor olması, güvenlik açısından önemli bir diğer kıstas.

2- Kredi kartı yerine Sanal Kart tercih edebilirsiniz. Burada kredi kartı bilgilerinin (kart numarası, son kullanım tarihi, güvenlik kodu gibi) verilmesi yerine, içerisinde belli limitlerin bulunduğu kartların kullanımının sağlayacağı fayda esas. Bu sayede kredi kartı bilgileri ile ilgili herhangi bir siber tehdit karşısında yaşanacak kayıp nispeten daha düşük olur. Sanal kart, kredi kartını sunan bankalara ulaşılarak gerekli prosedürlerin tamamlanmasının ardından kolaylıkla çıkartılabilir.

3- E-posta, SMS ve WhatsApp gibi yaygın iletişim platformları günümüzde ‘hızlı dolandırıcılık’ için yoğun şekilde kullanıyor. Kötü niyetli kimseler, büyük indirimler, bedava ürünler, kolaylıkla kazanılan çekilişler, basit sorulara verilen yanıtla sunulan hediyeler vadedip insanları tuzağa düşürüyorlar. Burada tıklanan bir web sayfasında kişisel bilgilerin girilmesini talep eden formlarla karşılaşılabiliyor, hatta ödeme sayfasına yönlendirme yapılıyor. Bu tip yaygın tuzaklarla karşılaşıldığında akla gelmesi gereken ilk şey abartı tekliflerin kötü bir amacının olabileceği konusu olmalı. Hiç kimse 10.000 TL’lik telefonu 100 ya da 1000 TL’ye vermez. Bu tip aşırı vaatlerde yüksek oranda art niyetli tuzaklar söz konusudur.

4- İnternetten alışverişlerde, elektronik ticaret işlemlerinin güvenliğinin artırılması amacıyla Visa ve MasterCard tarafından geliştirilmiş bir sistem olan 3D Secure özelliği tercih edilmeli. Bu özellik, yapılan alışverişteki ödemenin Visa ve MasterCard logoları bulunan e-ticaret sitelerinde bu iki ödeme şirketinin güvencesi anlamında olduğuna işaret eder.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.