Güneş Enerjisi Sistemi Fiyatları
Güneş enerjisi fiyatları özellikle yenilenebilir enerji kaynakları konusunun son yıllarda gündeme gelmesi ile beraber merak edilen bir konu oldu. Güneş paneli fiyatları dolara bağlı olarak artıyor. Fotovoltaik panel sayısına bağlıdır. Yenilenebilir enerji kaynakları örnekleri bu sistemlerin artması ve çeşitlenmesi nedeni ile artmıştır. Merak edilen yenilenebilir enerji kaynakları nelerdir? Fiyatları nelerdir ve en önemlisi amortisman süresi ne kadardır gibi soruları cevaplayacağız. Güneş enerjisi evde kaç KW harcadığınız hesaplanarak tasarlanır. Bu hesap evden eve fabrikadan fabrikaya değişir. Aylık elektrik faturalarına göre hesap yapılması gerekir.
Güneş Panel Maliyeti Hesaplama
Örnek vermek gerekirse sizin aylık faturanız, 600 TL geliyor olsun. Ayda 600 TL fatura demek, günde ortalama 20 TL / 0,85 = 23.5 kW enerji harcaması demektir. Ülkemizde de güneş radyasyonu yazın gündüzleri 6 saat kışın gündüzleri 5 saat olabileceği için, günde 6 saatte bize 23.5 kW enerji üretecek bir sistem gerekir. Bu sistemi yuvarlama 25 kW yapalım. 6 saatte 25 kW demek saatte 4 kW enerji verecek bir sistem ihtiyacı demektir. Saatte 4 kW için her biri 400 Watt enerji veren 10 panel gerekir. Kayıpları da hesaba katarsak 12 panel x 400W yeterli olacaktır...
Ancak bu iş sadece panellerle bitmiyor. İnverter nedir, inverter güneş ışığından panellerin ürettiği DC enerjiyi AC 220V enerjiye çeviren bir cihazdır. Evde kullandığınız cihazlar AC 220 50 Hz enerji ile çalışırlar ve siz bu panellerden elde edilen enerjiyi DC olarak alıyorsunuz. Hatlar inverter cihazına bağlanarak AC forma dönüştürülmektedir. 10 kw güneş paneli taktırmak isteyenler, saat başı 10 kW enerji talebi olanlardır. Günde ortalama 5 saatten 50 kW ayda 1.500 kW enerji tüketenler böyle bir sistem ister. Saat başı 10 kW eneji üretimi için 25 tane 400W panel gerekir ki üretim uç uca olacağı için kayıpları da hesaba katarsak 30 panel gerekecektir. Panellerin fiyatları dolar bazındadır. 400 W panel ortalama 1.500 TL -2.000 TL arasındadır. İnverter fiyatı ise 500 dolar- 2.000 dolar arasındadır. Gece enerji elde etmek için kullanılacak akü grubu da maliyetlidir ve 5 yılda bir değişimi gerekmektedir.
Güneş tarlası kurmak isteyen girişimcilerin de fiyat araştırması yaptığı günümüzde güneş tarlası kurulum şartlarının iyi incelenmesi gerektiğini belirtelim. Verimli araziye panellerin kurulamaması söz konusudur. Ayrıca 1 MW ve üstü için lisans almak gerekiyor.
Güneş Tarlası Kurmak İstiyorum 2022
Güneş tarlası kurmak istiyorum diyenler, güneşten elektrik enerjisi elde edip yine elektrik şirketlerine satmayı düşünen girişimcilerdir. bu iş oldukça maliyetli bir iştir ama amortisman süresi yani yatırdığınız parayı geri alma süresi 5 yıl iken doların tansiyonunun yükselmesi ile 7-8 yıla kadar çıkmaktadır. Sistemin kuruluşundan sonra tarlaya kurulan 1 MW ve üstü sistemler, gündüz ürettikleri enerjiyi sayaçtan geçirerek dağıtım şirketine otomatik satarlar. Yatırım maliyetlerini hesaba katarak ortalama 7-8 yıla kadar yatırdığınız parayı toplayabilirsiniz. Sonraki 20-25 yıl boyunca kar etmeye başlarsınız.
İlginizi Çekebilir: Türkiye Akıllı Oda Termostatı ile Tasarrufta!
10 KW güneş enerjisi kurulum maliyeti 2022
10 kW güneş paneli için saatte 10 KW üretecek bir sisteme ihtiyaç vardır. Paneller ortalama saatte 400 W enerji verirler ve 10 KW için sistem, 25-30 panelden oluşacaktır. 30 panel ortalama 45 bin TL eder. Bunun yanı sıra aküler ve inverter pano ve kablolarla beraber kurulum işçilik parası da ödemeniz gerekir. İnverter seçimi akülerin iyi kalite seçilmesi, cihazların ucu ucuna değerlerle hesaplanmaması gerekiyor. Sistem 10 akü gerektiriyorsa, yükü azaltmak için 13-15 akü seçilmelidir. İyi akülerin tanesi 400 dolardan başlar. İyi inverterler ve kablo tertibatı size 3.000 dolara mal olabilir.
Fotovoltaik nedir?
Işık ve volt kavramları yan yana getirilmiş ve adına foto voltaik denmiştir. İşin tüm esprisi, yarı iletken malzemelerden imal edilen güneş panellerinin çalışma prensibidir. Prensip şöyledir; güneş ışığı 4 serbest elektronu olan yarı iletken atomlarının serbest elektronlarını koparır ve devrede bir elektron akımına yol açar. Böylece zayıf DC akım meydana gelir. Bu enerji akülerde depolanır ya da off gride sistemlerde, direkt olarak invertere gönderilir. Aküsüz güneş enerji sistemleri gece enerji üretmezler ve akü olmadığı için şehir şebekesinden beslenmek gerekecektir.
Güneş paneli tarlası kurmak isteyenler mono kristal veya poli kristal panel sistemlerini verimlilik ve fiyat açısından iyi değerlendirmelidir. Güneş enerjisi paneli fiyatları en son güncelleme ile 1.500 TL bandındadır. Bu fiyatlar panellerin ürettiği güce göre dolar bazında değişir. Güneş enerji paneli ortalama size 25 -35 yıl bedava elektrik verebilir. 10 kw güneş paneli ne kadar elektrik üretir? Böyle bir sistem saat başına kayıpları da hesaplarsak tam açık havada yaz gününde ortalama saat başına 10 kW enerji verir. 50 kw lık güneş enerjisi kurulum maliyeti hesaplama ise saat başına 50 KW enerji üreten panel sayısına göre yapılır. 50 kW 50 bin Watt demek ve panelleriniz 500 Watt ise 100 tane panel gerekir. Bu, kayıplar hesaba katılmamış halidir. Kayıplar kapalı havalarda yağmurlu karlı kış günlerinde daha çok belirgindir.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir?
Güneş enerjisi, güneş ışığından elde edilen enerjidir. Çeşitli amaçlar için kullanılabilir. Güneş enerjisi, gezegenimizde en bol bulunan enerji formlarından biridir. Güneş enerjisi, havuzları ısıtmak, endüstriyel tesisler için elektrik üretmek ve evler ve işyerleri için ısı üretmek için kullanılır. Güneş enerjisi ulaşım için kullanılabilir. Örneğin, güneş enerjisi suyu ısıtmak ve onu güneşin bol olduğu yerlere taşımak için kullanılabilir. Hidroelektrik güç, yağmur suyunu elektriğe dönüştürmek ve endüstri için güç üretmek için kullanılan başka bir güneş enerjisi biçimidir (hidroelektrik güç, güneş enerjisiyle şebeke üzerinde de kullanılabilir). Barajlar inşa etmek için gereken malzemelerin tüm maliyetlerini eklediğinizde, hidroelektrik güç daha pahalı bir enerji kaynağı olabilir.
Güneş enerjisinin bu maliyetleri yoktur. Aslında, güneş enerjisi, güneş ışığının günler ve haftalar boyunca güneş ışınlarına maruz kalmasından sonra kendi kendini idame ettiren enerji üretme yeteneği sayesinde zaten kendini amorti ediyor. Güneş enerjisi, dünyadaki mevcut en bol enerji biçimidir ve bilim adamları bize şu anda onu tamamen kullanma yeteneğimizi kaybettiğimizi söylüyorlar. Güneş enerjisi soğutma ve ısıtma sistemlerini de çalıştırabilir. Arabaların kaportalarını güneş panelleri gibi çalışan yarı iletken malzeme katılmış kristal bir boya ile kaplayarak, akü şarj etmek çok kolaydır.
Günde 6-8 saat güneş ışığı alan tüm binaların ön cepheleri, esnek güneş panelleri ile kaplanırsa yüzde 60 oranında elektrik tasarrufu yapılabilir. Hidroelektrik enerji, elektriğin sudan geçirilmesiyle- elektroliz yöntemi- üretilir. Hidroelektrik enerji, kirliliğe neden olmadığı için fosil yakıtlardan daha temiz bir enerji kaynağı olabilir. Hidroelektrik enerji, barajlarımıza güç sağlamak için kullanılabilir ve hatta doğrudan ülkenizin veya eyaletinizin elektrik şebekesine geri beslenebilir.
Bazı barajlar, ticari ve endüstriyel kullanım için büyük miktarlarda elektrik üretebilir. Hatta bazı barajlar bütün bir eyalet için yeterli elektrik üretebilir. Hidroelektrik enerji üretiminin iki ana türü vardır, ıslak depolama ve kuru depolama. Islak depolama hidroelektrik gücü, elektriğe dönüştürülmek üzere mevcut bir nehir veya akarsuya beslenir. Kuru depolama hidroelektrik santralleri, akan suyu enerjiye dönüştürmek için büyük rezervuarlarda yeraltında depolanan sıvıyı kullanır. İşiniz bittiğinde suyu çıkarmanıza gerek olmaması gibi, kuru depolama gücünü kullanmanın birkaç avantajı vardır. Ayrıca suyun donması konusunda endişelenmenize gerek yok. Jeotermal enerji, basitçe, yüzeyinin altında depolanan dünyanın merkezinden gelen ısıdır. Bu tür enerji genellikle İzlanda ve Kanada gibi ülkelerde kayalarda ve yarıklarda depolanır. Yeraltında zemine delikler açılarak; ya da topraktan ısıyı toplamak için kuyular inşa ederek çıkarılır. Bu tür bir güç, hareketli su yerine doğal, ısıyı yoğunlaştıran işlemlerle üretildiğinden, diğer elektrik üretim biçimlerinden çok daha ucuz olabilir. Bununla birlikte, jeotermal enerji, sera gazlarının atmosfere salınmasının neden olduğu kirlilik nedeni ile pek benimsenmez Daha birçok yenilenebilir enerji kaynağı türü mevcuttur.
Güneş enerjisi, kirleticileri havaya salmadan elektrik üretmek için kullanılabilir. Rüzgar enerjisi evlere ve işyerlerine güç sağlamak için kullanılabilir. Hidroelektrik enerjisi, akan su buhara dönüştürüldüğünde elektrik üretir. Biyoenerji, organik atıkları enerjiye dönüştürür. Bunlar birçok olasılıktan sadece üçü, ancak her gün daha birçok araştırma projesi ve çalışma yapılıyor. Yenilenebilir enerji kaynakları, insanlığa yardım etme potansiyeline sahiptir. Bununla birlikte, insanlar çok fazla güç kullanarak ve Dünya'nın doğal kaynaklarını kullanarak çevrelerini yaşanılmaz hale getirme eğilimindedir.
Güneş, rüzgar, biyokütle enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının gücünü kullanmak evlerimizde ve işyerlerimizde bu bedava enerjiden faydalanmak çok daha iyi olacaktır. Ayrıca fosil yakıt kullanımımızı azaltmalı ve onları temiz, kirletici olmayan enerji kaynaklarıyla değiştirmeliyiz. Gelecek nesiller için ozonumuzu, ormanlarımızı, okyanuslarımızı ve atmosferimizi korumak gibi bir sorumluluğumuz vardır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.