Gigabyte M27Q İncelemesi

Gigabyte’ın yeni M27Q monitörü oldukça rekabetçi bir fiyatla satışa sunuldu. 170Hz destekli WQHD çözünürlüğe sahip bu yeni monitörü sizin için inceliyoruz.

Yayınlanma:
Gigabyte M27Q İncelemesi

Gigabyte’ın bu yeni oyuncu monitörü M27Q, aynı zamanda firmanın ilk KVM özellikli monitörü olarak karşımıza çıkıyor. KVM desteği sayesinde bu monitöre yalnızca birer adet klavye ve mouse bağlayıp hem masaüstü bilgisayarınızı hem de dizüstü (laptop) bilgisayarınızı yönetebiliyorsunuz. Monitörde bulunan KVM geçiş tuşuyla beraber masaüstü bilgisayarınızı kullanırken bir anda laptop’ınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.

Bu özellik, aynı anda hem masaüstü hem de dizüstü kullanmak durumunda olan kullanıcıların yalnızca tek monitör ve klavye/fare setiyle temiz bir masaya sahip olmasını mümkün kılıyor. Ancak hemen belirtmeliyiz, KVM desteğiyle iki farklı masaüstü bilgisayar kullanmak ne yazık ki mümkün değil. Gigabyte’ın SuperSpeed IPS olarak adlandırdığı panel teknolojisinin kullanıldığı M27Q oyuncu monitörü, IPS panelin yeni nesil hızlı bir varyantı olarak karşımıza çıkıyor.

MPRT tepki hızının 0,5ms olduğu monitörde bu denli yüksek hızları sadece TN panellerde görebiliyorduk. Oysa bugün, IPS teknolojisinin geldiği noktada yüksek hızlı oyuncu monitörleri de IPS panel kullanabiliyor. Özellikle panelde herhangi bir ghosting görmeden bu değerleri yakalayabilmek sön derece önemli ve Gigabyte da bunu başarmış görünüyor.

Monitörün genel özelliklerine değinmemizin zamanı geldi… 27 inç büyüklüğündeki IPS panel 2560×1440 piksel çözünürlüğe sahip. 27 inç ekranda 1440p çözünürlüğün 1080p’ye kıyasla çok daha başarılı sonuç verdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. 170 Hz yenileme hızına sahip monitörün bu özelliğini kullanabilmek için Display Port’u kullanmanız gerekiyor çünkü HDMI üzerinde yalnızca 144Hz alınabiliyor.

Bu durum maalesef HDMI teknolojisinin limitleriyle alâkalı, yani markanın bu noktada yapabileceği bir şey bulunmuyor. Panelin görüntü desteği 8 bit seviyesinde. 350 cd parlaklık değerine ilave olarak 1000:1 statik kontrast ve 100M:1 dinamik kontrastın tercih edildiğini görüyoruz. Panelin maksimum görüş açısı ise 178 derece olarak karşımıza çıkıyor. Monitörün renk uzayı ise oldukça geniş bir yelpazede tutulmuş. %92 DCI-P3 ve %140 sRGB renk paletiyle gayet başarılı bir renk performansı sunduğunu söyleyebiliriz. AMD FreeSync Premium desteği bulunan bu monitörde Nvidia ekran kartı kullanıcıları da Display Port üzerinde G-Sync desteğine kavuşabilmekteler.

Monitörün bizzat G-Sync sertifikası olmamasına karşın DP üzerinde elde ettiği G-Sync desteğinin gayet tatminkâr düzeyde olduğunu belirtmeliyiz. Gigabyte, M27Q’de maliyet arttırıcı detaylardan kaçınarak fiyatı rekabetçi bir noktada tutmayı başarmış. Hızlı bir IPS panel, KVM desteği, yüksek çözünürlük ve başarılı renklere karşın monitör standının sadece yükseltme / alçaltma ve geriye yatma desteği bulunuyor; yani pivot bu monitörde mevcut değil. Renk havuzu üst düzey profesyonel monitörler kadar geniş değil, fakat yine de fotoğraf ve videolarınızı düzenleyecek kadar yeterli bir renk doğruluğu sunuyor. Sonuç olarak Gigabyte M27Q, oyuncular ve günlük kullanım senaryoları için çok yönlü düşünülmüş, başarılı bir platform olarak bizden notunu alıyor.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.