İşte Bakteri İletişimi: Ölüm Çığlığı

Yayınlanma:
İşte Bakteri İletişimi: Ölüm Çığlığı
Bakterilerin, kendi arasında anlaşarak bir tehlike anında diğer bakterileri uyardıkları ve bu şekilde hayatta kalmalarını sağladıkları ortaya çıktı.

Bakterilerin 'ölüm çığlığı' Diğer Bakterileri İçin Uyarı Oluyor

Bilim insanlarının yaptığı bir çalışmada, bakterilerin yaydıkları bir kimyasal maddenin, diğer bakteriler için tehlike alarmı olduğu ortaya çıktı. Uzmanların nekro sinyalleşme olarak adlandırdığı bir çeşit alarm sayesinde sürü halinde yaşayan bakterilerin tehlikeyi önceden algıladığı ve tehlikeye karşı kısa süreler içinde direnç geliştirebildiği ortaya kondu. Ölen bakterilerin sürüde kalan kısmı nasıl kurtardığını ortaya koymak adına gerçekleştirilen çalışmada, bakteriler ve antibiyotik arasındaki ilişki ve etkileşim gözlemlendi. Teksas Üniversitesi’nin moleküler biyoloji profesörü Rasika Harshey, ölmüş olan bakterilerin canlı hücre zararlarında antibiyotiklerin dışarı atılmasını sağlayan sistemi aktive ettiğini söyledi. Anlaşılan o ki, ölen bakteriler bu şekilde artlarında bıraktığı sürülerin hayatta kalması için şartları oluşturuyor.

Bakteri Nedir?

Bakteriler, tek hücreli miroorganizma grupları olarak bilinirler. Tipik yapıları olmakla beraber birkaç mikrometre uzunluğuna sahip olmakla beraber çeşitli şekillere sahiplik ederler. Bazıları küresel, bazıları spiral şekilli, bazıları çubuk gibi ve bazıları da virgül gibi olabilir. Yeryüzünde her ortamda bakteri bulunduğu bilinmektedir.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.