Koronavirüs, insanların bakımı ile ilgili robotlar için dönüm noktası olacak

Koronavirüs, insanların bakımı ile ilgili robotlar için dönüm noktası olacak

Yayınlanma:
Koronavirüs, insanların bakımı ile ilgili robotlar için dönüm noktası olacak

Yapay zeka uzmanlarına göre robotların insanların hayatını kurtarmak ve koronavirüsün neden olduğu tahribatı azaltmak amacıyla geliştirilmesi, insanlara yardım eden robotların yaygınlaşacağı yeni bir döneme ön ayak olabilir. Kaliforniya Üniversitesi'nden robotik profesörü Henrik Christensen, robotların koronavirüs salgınıyla mücadele noktasında nasıl kullanılabileceğini gösteren araştırmalar yapan uzmanlardan oluşan bir ekipte yer almıştı. Science Robotics dergisi için bir yazı kaleme alan uzmanlar, robotların insanlar için riskli olabilecek dezenfeksiyon, ilaç ve gıda ulaştırma gibi konularda rol aldığını ve alabileceğini söylediler.

Ayrıca araştırmacılar, COVID-19 ile birlikte salgın hastalıklarla mücadele etmek için robotların, yapay zekanın ve drone araştırmalarının önünün açılabileceğini bunun da yüksek ihtimalle bir "dönüm noktası" olabileceğinin altını çizdiler. Dünyadaki birçok ülke, insanların virüse maruz kalmasını engellemek amacıyla robotları kullanmaya zaten başlamış durumda. Örnek vermek gerekirse, Çin'deki bir otel, karantina altındaki insanlara yiyecek taşıyan bir robot kullanarak bu alanda ilklerden birisi oldu.

Robot takımı yolda

İspanya'da ise koronavirüs testlerine destek olması kapsamında bir robot takımı hazırlanıyor. Bu takımın İspanya'daki günlük test kapasitesini 80 bine kadar çıkartabileceği öngörülüyor. Amazon ve UPS gibi büyük şirketler de, insanların temasını azaltmak maksadıyla drone'lar geliştiriyor. Uzmanlara göre bu gibi salgınlarla mücadelede robotların ve yapay zekanın kullanılabilmesi için daha fazla destek ve fonlama şart. Araştırmacılara göre, devamlı bir araştırma ve geliştirme olmazsa, bu yaşananlar daha sonra tekrarlanacak ve bir sonraki olası salgında robotlar yine hazır olmayacak. Haber için yararlanılan kaynak: Independent Türkçe

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.