[Analiz] Espor Ekosisteminin Umut Dolu Geleceği

Sektördeki kilit oyuncular ve trendler, 2023’e kadar 1,5 milyar doları aşacak olan espor pazarı için ışık saçıyor.

Yayınlanma:
[Analiz] Espor Ekosisteminin Umut Dolu Geleceği

Espor ve oyun endüstrisi son yıllarda ana akım haline gelerek basit bir eğlenceden dünya çapında bir eğlenme ve eğlendirme aracına dönüştü. Espor bir zamanlar spor kültürünün bir alt kümesini temsil etse de artık kendi başına tam bir endüstriye dönüştüğünü söylemek yanlış olmayacaktır. Bu dönüşüm, Michael Jordan, Drake ve DJ Marshmello (Christopher Comstock) gibi ana akım ünlülerin, ESPN gibi geleneksel otoritelerin desteği, ayrıca kısmen Fortnite'ın baş döndürücü yükselişi ile oldukça hızlandı…

Espor pazarının büyüme trendi

Rekabetçi oyunlar popüler kültürde yerini sağlamlaştırmaya devam ederken küresel yatırımcılar, markalar, medya kuruluşları ve tüketiciler de bu yükselişi oldukça dikkatli bir şekilde izliyor. Tahminlere göre, 2019 ve 2023 yılları arasında toplam espor izleyici sayısının %9'luk yıllık büyüme oranıyla 2023'te, 2019'daki 454 milyon sayısından 646 milyona çıkması bekleniyor. 2017 yılındaki seyirci sayısı 335 milyon olduğu için bu sayı, izleyicilerin altı yıllık bir süre boyunca neredeyse iki katına çıkacağını gösteriyor.

Espor’un oldukça popüler hale gelip insanların tercihlerinde üst sıralarda yer alması, bu sektöre yapılan yatırımlar ve sektörden elde edilen gelirleri de çok üst düzeylere çıkarmış durumda. Espor’un, canlı akış ve oyunların sosyal yönü nedeniyle büyük ölçüde tepe noktaya ulaştığı söylenebilir. Twitch ve YouTube Gaming gibi oyunlara özgü yayın platformları, hayranların oyuncularla ve takımlarla doğrudan bağlantısını sağlarken, daha yaygın sosyal ağlar da bu bağlantıların gelişmesine izin verdi. FaZe Clan gibi bazı espor kuruluşları da hızlı bir şekilde ticari alana atılarak markalarına esporda kazandırdıklarından daha fazla şöhret kazandırıyor.

Espor'a yatırım yapan bir girişim sermayesi şirketi olan NEA'nın ortağı Rick Yang, yaptığı bir konuşmada şunları belirtti: “Aslında Espor'u, oyunların ana akımlaşması veya oyunların popüler kültürün bir örneği olması ile, oyuncuların salt bir şekilde en üst düzeyde rekabet etmek için profesyonel olma fikrinin karşılaşması olarak görüyorum.” Espor fırsatını; oyun, medya, popüler kültür ve ticaret de dahil olmak üzere tek başına oyun etkinliklerinin ötesinde fırsatlara ışık tuttuğu için bu şekilde düşünmek oldukça fazla önem arz ediyor.

Espor endüstrisinde gelir istatistikleri

Sonuç olarak oyun endüstrisi, girişim liderlerinden ve daha yakın zamanda da özel sermaye şirketlerinden gelen yatırımlarla birlikte büyük bir artış gördü ve espora yapılan yatırımların “sayısı” 2018'de, bir önceki seneye göre ikiye katlandı. Yatırım sayısındaki bu artış, tabii ki parasal olarak da etkisini gösterdi. 2017 senesinde toplam yatırım 490 Milyon Dolarken, 2018 senesinde bu sayı 4,5 milyar dolara çıktı. Bu da yaklaşık %837’lik bir artışa tekabül ediyor. Bu yatırımlar, ekosistemdeki oyunculara, espor organizasyonlarına, turnuva düzenleyicilere ve dijital yayıncılara dağıtılarak daha iyi işler yapmalarına yardımcı oluyor ve sektörün büyümesine katkı sağlıyor. Anlattıklarımızın en net sonucu ise, espor’un arcade oyunlar ile başlayan köklerinden bugünkü karmaşık ve zengin dijital ekosisteme dönüşmesidir.

Ekonomik göstergeleri ile espor ve bazı kilit noktalar

  • Tahminlerin çoğu, espor ekosistemini bu yıl ilk kez “1 milyar dolarlık geliri” aşma yoluna koydu ve gelirlerin bu sayının da üzerine çıkması bekleniyor. Tahminler, 2022 yılına kadar bu gelirin 1,8 milyar dolara ulaşacağını söylüyor. Bu para akışı; medya hakları, canlı etkinlik bileti satışları, ticari satışları ve oyun içi satın alımlar yoluyla espora akıyor. Ancak gelirin büyük bir kısmı (%69) sponsorluk ve reklamlardan geliyor.
  • Asya-Pasifik (APAC), Kuzey Amerika ve Avrupa, izleyici ve gelir açısından sırasıyla ilk üç espor pazarı durumunda. Asya-Pasifik, 2019 yılında küresel espor izleyicilerinin yarısından fazlasını (%57) bünyesinde bulundururken, bu sayı 2017 yılında %51 seviyesindeydi. Bu arada, Kuzey Amerika bu yıl 300 milyon dolarlık espor gelirine ulaşırken, Avrupa'nın 138 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Dünyanın geri kalanı toplam gelirinin sadece %15'ini oluşturuyor, ancak izlenmesi gereken birkaç bölge var. En hızlı büyüyen bölgelerden biri, 2019 yılında 18 milyon dolarlık gelire ulaşan Latin Amerika bölgesi. Bu sayının 2023 yılına kadar 42 milyon dolara çıkması bekleniyor.
  • Espor’un geleceği… Muhtemelen mobil ile daha fazla güçlendirilecek, bu da oyunlar ve oyuncular arasındaki bariyerler kaldırılarak daha fazla kişinin sektörde yer bulmasına imkân sağlayacak. Mobil oyun segmenti, 2020’de toplam küresel oyun pazarının %45'ini oluşturacak. Örneğin Çin'in zaten gelişen bir mobil espor sahnesine sahip olması nedeniyle, bu popülerlik zaten bazı rekabetçi alanlara şimdiden dökülmeye başladı.

Espor nedir? “Elektronik spor”un kısaltması olan espor, tüm dünyada ilgi gören, online video oyunları ile sporun rekabetini ve takımlar arası mücadeleyi buluşturan yeni nesil bir spor dalı. Spor ile teknolojiyi buluşturan yeni nesil kavram, dünyanın dört bir yanındaki insanları internet ortamında veya sıklıkla görmeye başladığımız organizasyonlarda buluşturarak oyun oynamaları sağlıyor. Milyonlarca takipçisi olan espor, son yıllarda yaygınlığının ve popülaritesinin artmasıyla birlikte gerçek bir spor dalı olarak görülürken geleceğe de yükselecek bir ekosistem beklentisi ile koşuyor.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.