Siber Zorbalıktan Kurtulmak İçin 12 Güvenlik Önerisi

Artık evimizde, arabamızda ya da nerede olursak olalım internet bizim bir parçamız. Peki ya güvenlik?

Yayınlanma:
Siber Zorbalıktan Kurtulmak İçin 12 Güvenlik Önerisi

İnternete bağımlı hale gelmemiz sadece 25 yıl sürdü. İletişim, eğitim, sağlık hizmetleri, bankacılık, iş hayatı, gıda, eğlence, enerji, devlet işleri, medya, askerlik, seyahat ve ticaret. Hepsi internet denen bu girift ağın bir parçası haline geldi. Artık evimizde, arabamızda ya da nerede olursak olalım internet bizim bir parçamız. Ancak söz konusu güvenlik olunca hayatımızı kuşatan sistemler, cihazlar ve uygulamalar bazen güvenilmez hale gelebiliyor.

Uzun süreler boyunca güncellenmemiş sorunlar ve kırılganlıkları ile vermeleri gereken hizmeti aksatabiliyorlar. Ama biliyoruz ki birlikte çalışan milyarlarca bilgisayarın oluşturduğu internet ağının güvenlik konusunu ele almak çocuk oyuncağı değil. Her geçen gün artan internet bağımlılığımız ve bu bağımlılığın güvenliliğinin kırılganlığı bizi konfor ile felaket arasındaki ince çizgide yaşamaya itiyor. Yaşadığımız en son krizlerden WannaCry olarak adlandırılan, 150’den fazla ülkede 100 binden fazla sistemi etkileyen küresel saldırıyı hatırlayın.

12 Mayıs Cuma günü başlayan ve girdiği bilgisayarların dosyalarını şifreleyerek kullanılmaz hale getiren bir çeşit fidye yazılımı olan WannaCry’ın etkisi yadsınamaz şekilde büyük oldu. Saldırılar yakın zamanda NSA’dan çalınan ve çevrimiçi olarak sızan daha büyük bir siber silah kitinin parçası olan bir istismarı kullandı. Bu sayede elektronik postaları yoluyla milyonlarca kullanıcıya ulaşan ve Microsoft Windows’un güvenlik boşluklarından faydalanarak sistemlere hızla yayıldı.

Birçok kuruluş ve bireysel kullanıcı sistemlerini korumak için gereken güncellemeleri yapmadığı için bu saldırılara karşı savunmasız kalıyor. Aslına bakılırsa Microsoft bu yılın Mart ayında bu tip bir soruna karşı düzeltme paketi yayınladı ancak çoğu kişi güncellemeleri yapmadan bu saldırıya yakalandı. Özellikle Avrupa ve Asya’yı hedef alan saldırıdan en çok etkilenen ülke İngiltere oldu. Sağlık, eğitim ve devlet hizmetlerine dair sistemlerinde büyük yaralar aldı.

FedEx gibi büyük ölçekli şirketlerin bile saldırıdan etkilendiği bildirildi

Gelecekte buna benzer saldırılardan kendimizi korumak için hepimizin derhal yerine getirmesi gereken, uygulaması oldukça basit birkaç güvenlik stratejisi mevcut:

- Dosyalarınızı ve verilerinizi sık sık yedekleyin. Ayrıca yedeklemelerinizi çevrimdışı olarak da saklayın.

- Yazılımlarınızı güncel tutun.

- İstenmeyen hizmetleri devre dışı bırakın. Mobil uygulama izinlerini sınırlayın ve kullanmadığınız uygulamaları kaldırın.

eset

- Güçlü parolalar kullanın, şifrelemeyi etkinleştirin ve iki faktörlü doğrulama yöntemlerini tercih edin.

- Gelen tüm e-postaları, metinleri ve anlık iletileri dikkatlice inceleyin. Göndericinin meşruluğunu onayladıktan sonra bağlantılara tıklayın.

- Microsoft Office’te bulunan tüm makroları devre dışı bırakın.

- Yalnızca güvenilir ve tanınmış sitelerden yazılım indirin.

- Bilişim teknolojisi uzmanı olduğunu söyleyerek sizi sisteminizdeki soruna dair arayan insanlara dikkate almayın.

- Şüpheli görünen kamusal kablosuz ağlarına bağlanmaktan uzak durun. SSID korumalı kablosuz ağları kullanın.

- Ziyaret ettiğiniz siteler hakkında seçici olun.

- Siber zorbalığa maruz kaldığınızda ya da sisteminizde şüpheli bir hareket gördüğünüzde hemen uzman yardımına başvurun.

IBM’in bildirdiğine göre siber zorbalık yoluyla elde edilen fidye miktarları son birkaç yıl içerisinde yüzde 6 bin artarak 20 milyondan 1 milyar Amerikan Dolarına yükseldi. Son saldırılarda öğrendiğimiz şey ise bu tehdidin günden güne büyüdüğü ve güçlendiği oldu. Ancak şu unutulmamalı: Şirket ya da birey, makul bir dizi koruma yöntemi ile bu saldırıların karşısında çaresizlikten kurtulmak mümkün.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.