Amazon, Süpermarket Zinciri Whole Foods'u 13,7 Milyar Dolara Satın Alıyor

Online perakende devi Amazon, ABD'nin en büyük süpermarket zincirlerinden Whole Foods'u 13,7 milyar dolara satın aldığını açıkladı. İşte detaylar...

Yayınlanma:
Amazon, Süpermarket Zinciri Whole Foods'u 13,7 Milyar Dolara Satın Alıyor

Amazon CEO'su Jeff Bezos, son yıllarda yaptığı satın alımlar ile kendisini 21'nci yüzyılın önde gelen fütüristlerinden biri olarak ilan ederken, amiral gemisini de büyütmeye devam ediyor. ABD'nin en saygın medya kuruluşlarından The Washington Post'u 2013'te 250 milyon dolara satın alan Bezos, Blue Origin uzay-havacılık firmasıyla da hem uzay turizmi hem de uydu sektöründe büyük işler kapmayı hedefliyor.

Bezos'un en son hamlesi ise Whole Foods'un 13,7 milyar dolar karşılığında satın alınacağını duyurmak oldu. Amazon, şirket birleşmesi şeklinde olacak satın alın kapsamında süpermarket zincirinin net borcunu üzerine alacak, karşılığında tüm hisselerini 42 dolar karşılığında bünyesine geçirecek. 2017 sonlarına doğru tamamlanması beklenen anlaşmanın ilk olarak düzenleyici kurumların ve süpermarketin hisse sahiplerinin onayını alması gerekiyor.

İyi zamanlama mı?

Satın alım hakkında açıklama yapan Jeff Bezos, 'milyonlarca insanın Whole Foods Market'ı en iyi doğal ve organik yemekleri sunduğu ve sağlıklı beslenmeyi eğlenceli kıldıkları için sevdiğini' söyledi. Bezos, müşterileri için onlarca yıldız oldukça besleyici ve memnun edici bir iş yapan Whole Foods'u satın alarak aynı yoldan devam edeceklerini not düştü.

Amazon'un perakende sektörüne meraklı olmasında şaşılacak bir durum yok. Dünyanın en büyük depolarına sahip firmasının, gıda sektöründe benzer işlemleri yürüteceği bir alana yatırım yapması uzun vadede büyük karlar sağlayabilir. Öte yandan, zamanlamaya bakıldığında ilgi çekici bir detay var. Whole Foods, geçtiğimiz ayın başında yönetim kurulunun büyük kısmını yeniledi. Gelişme, The New York Times tarafından 'geride bıraktığı 37 yılın en büyük güven krizini yaşayan firmanın değişim hamlesi' olarak yorumlandı.

Değişimin temelinde yatırımcılarının huzursuzluğu yatıyor.

ABD'de organik yiyecek ve sağlıklı yaşam trendini ilk öne çıkaran Whole Foods, piyasadaki rakiplerinin hızla artmasıyla ilk olarak fiyat avantajını kaybetti, ardından yeinliklere değişim göstermedeki yavaşlığından dolayı yatırımcılarından eleştiri almaya başladı. Hisse sahiplerinin homurdanmaya başladığı günlerde 8,5 milyar dolar kapasiteli koruma fonu Jana Partners da yönetimde değişiklik önerince, revizyon geldi.

Henüz bir yıldır CEO olan Whole Foods kurucularından John Mickey, Texas merkezli firmadaki pozisyonunu koruyacak. Yenilenen yönetim kurulu ve yapılan satın anlaşmasının da yatırımcı ve hisse sahiplerini memnun ettiği tahmin ediliyor. Kısaca, Amazon iyi bir fırsatı değerlendirdi. Firma, geçmişte ne kadar kurnaz olduğuna dair ders olacak örnekler de sunmuştu.

Amazon'un market imparatorluğu geliyor

Amazon'un adım adım ve akılcı genişleme stratejisine baktığımızda, küresel alanda olduğu kadar ABD'nin içinde de giderek güçlenen bir teknoloji ağına dönüştüğünü görüyoruz. Firmanın belki de öncü olmakta başarı gösterdiği en önemli trend, e-ticarette ve perakendede hızlı tüketim noktaları oluşturmak. Son yıllarda denediği sıra ve kasa bulunmayan kitapçılar buna örnek. Tabii ki bu sistemi destekleyecek en kritik teknoloji, mobil ödeme. Amazon da kendi yönteminin adını Amazon Go olarak koydu.

Whole Foods, Amazon'un gıda alanında pratik alışveriş sağlayan butik mağazalarında ana yatırım olacak demek zor değil. Firma, Amazon Fresh adı altındaki marketlerinde satış yapıyor. Whole Foods ile amacının, ABD genelinde tüketicilerin birkaç dakika içinde kasa sırası beklemeden alışveriş yapıp çıkabileceği 2,000 markete sahip olmak.

Genel tabloda, Bezos çekirdek işine çok uygun adımlar atıyor. Hem fiziksel hem dijital perakendede büyüyor ve büyümesini sağlayacak teknolojileri geliştiriyor. Drone taşımacılığı testlerinin yanı sıra kendisine ait nakliyat ve lojistik teknolojileri üzerinde çalışıyor. Maliyet kontrolünü de iyi yaparsa, Bezos'un planlarını olumsuz etkileyecek pek bir engel yok gibi.

Kaynak: The Verge Yazar: Müfit Y. Gökmen

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.