İnternetin Aşırı Kapasiteyle Çalışması ve Sonuçları

İnternetin Aşırı Kapasiteyle Çalışması ve Sonuçları
Şu anda kullanılan ve internet dünyasının omurgasını oluşturan fiber optiklerin tam kapasiteye yaklaştığı kaydediliyor. Peki felaket senaryosu nasıl?

İnternetin her geçen gün daha büyük bir hızla tüketildiğine şüphe yok. Açıklanan Facebook kullanıcı sayıları ve kullanım sıklığı göstergeleri uzun süredir ‘milyarlar’ seviyesine işaret ediyor. Her gün milyarlarca kişinin tek bir web platformunu dijital hayatına dahil ederek zaman harcamasının dışında da çok sayıda faktör var; Netflix, Instagram, YouTube, Snapchat, web tarayıcılar, Scorp ve daha birçoğu…

Peki internetin aşırı kapasiteyle çalışmak gibi bir durumla karşı karşıya kalma ihtimali nedir? 2015’te İngiltere’nin Londra şehrindeki bir konferans tam olarak bu soruya odaklıydı. Bir araya gelen uzmanlar, internetin gelecek problemlerini gündeme getirip olası sorunlara ve çözümlere değindiler. Öncelikle konunun son derece ‘fiber’ olduğunu belirtelim. Kapasite sorunun doğmasının fiziksel bazı alt nedenleri olabilir. Fiber optik kablo ve bakır telin sıkıştırabileceği bilginin bir sınırı var ve bu da günün birinde dijital trafik sıkışıklığına neden olabilir.

İnternetin omurgasını oluşturan boruların kapasitesini artırma ve internet trafiğini ‘işler’ halde tutmak için on yıllardır çalışma içindeler. Ancak yeni bulgular, bunun bir tür çıkmaza girmiş olabileceğine işaret ediyor. Şu an kullanılan fiber optiklerin tam kapasiteye yaklaştığı kaydediliyor. Buradaki ‘yaklaşma’ ifadesini açmak elbette önemli.

Fransız iletişim şirketi Alcatel-Lucent'ten René-Jean Essiambre, sınırın saniyede 100 teravram veya 250 Blu-ray disk değerinde olduğunu ifade ediyor. Bu araştırmada belirtilen rakamlar, fiber sistemlerin önümüzdeki üç yıl içerisinde, kapasite sorunlarının başgösterebileceği anlamına geliyor. Yine de Facebook hesabınızı iptal etmeyin…

Çünkü...

Araştırmacılar, önümüzdeki yıllarda oluşabilecek kapasite sorunlarını çözebilecek çalışmalar yürütüyorlar. Fiber üzerindeki araştırmalar, sinyallerin yeniden oluşturularak ‘sorunsuz’ olarak aktarımını esas alıyor. Son derece bilimsel ifadelerin söz konusu olduğu bir çalışmanın en özet çıkarımı bu şekilde. En nihayetinde ise kapasitenin korunması yolunda çalışmalar var. Peki bir felaket senaryosuyla karşı karşıya kalınsa?

Bilimsel tekniklerin yetersiz kaldığı, kapasitenin artık aşılma seviyesinde olduğu ve beraberindeki ‘teknolojik güç’ yani Amazon, Facebook, Google gibi şirketlerin de tüm etkisinin -koca bir sıfır- şeklinde olacağı bir yakın gelecek senaryosunda neler olur? Otoritelere göre internet kullanımıyla ilgili sınırlamalar tek seçenek olabilir. Akşam 22.00-23.00 arası kullanılabilen bir internet belki de. Korkunç değil mi?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum