Değerlendirmek İçin Biraz Uzaklaşıp Perspektif Kazanmak

Değerlendirmek İçin Biraz Uzaklaşıp Perspektif Kazanmak
Dijital detoks, son dönemin yaygın ‘internet karşıtı hamleleri’ arasında. Ancak şu da bir gerçek ki boşa kürek sallamaktan başka bir şey ifade etmiyor…

Dijital detoks kelime öbeği, günümüzün sıklıkla duyulan yeni nesil kavram türetimlerinden biri. Temelde internete bağlı cihazlardan uzak kalmayı, hatta bir süre yakınlarına dahi uğramamayı içeriyor. Sağladığı kimi faydalar olduğu görüşü her ne kadar yoğun olsa da bunun tartışmalı olduğu bir gerçek. İnternete bağlı olmamanın günümüz modern insanında ‘kriz etkisi’ doğurması gibi bir olasılık söz konusu. Çünkü köklerine kadar (çocukluğu) inmese de son birkaç yılında karşılaştığı ‘akın akın internet’ durumuyla çoktan içli dışlı olmuş durumda.

Haber ihtiyacı, video ile eğlenme, oyun gibi güzelce vakit geçirip kendisini çeşitli yönlerden memnun eden günümüz insanı, aynı zamanda sosyalleşme konusunu da ciddi ciddi teknolojiyle ilişkilendiriyor. Sosyal ağ paylaşımlarını yakından izleme dürtüsüne her ne kadar engel olmak istese de çoğunlukla kendisini Instagram veya Facebook’ta buluyor. Teoride bu durumun en genel nedeni ‘tüm dünyayı etkisi altına almış bir trend’ halini alması. İnsanoğlu, artık bilgiyle çevrili internet ekosistemine entegrasyona dur demiyor, birçok yönden bu derin yüzmeyi seviyor…

Dijital detoks ise daha çok sosyal medyaya karşı sergilenen bir tutum. Beyni ciddi şekilde kurcalayan ‘orada ne oluyor’ sorusunu unutmaya yönelik çeşitli adımları içeriyor. En genel şekli, sınırsız internet paketi olan kullanıcıların hücresel ağı kapatıvermeleri…

Bildirimler gelmiyor, paylaşım yapılamıyor, anlık mesaj yok, mail yok, video yok, internet tarayıcısı yok… Bu şekilde bir tür ‘karşı duruş’ hamlesinde bulunan günümüz insanlarının bir kesimi, açıkçası çabuk vazgeçiyor… Bilgiye erişimin dışında mutluluk veren sayısız özelliği ile dijital dünya, kendisini önce kısık sesle, sonraysa bağırarak kapısından yeniden geçmeye davet ediyor. İnsan, artık dijitalle iç içe. Buna alışmak istemeyenlerin sonu ‘alışmak’, başka bir yol yok, internet hızları ve fiyatlarının önümüzdeki yıllarda daha da mütevazı hal alacağı düşünüldüğünde kaçış fikrini fırlatıp atmakta fayda olduğunu belirtmek mümkün. Yani dijital detoks konusunu bu kadar büyütmeyin…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.