Brezilyalılar Tarafından Tasarlandığını Bilmediğimiz 4 ‘Cool’ İcat!
Evet, Brezilyalılar yaratıcıdır. Peki ne icat ettiler, bilir misiniz? Aslına bakarsanız, birçok ‘cool’ icadın arkasında bir Brezilyalı mucit var. Bazıları yüksek teknoloji ürünleri, bazıları küçük ve basit fikirler. İşte bunlardan bazılarına gelin birlikte gözatalım. Microsoft Xbox Kinect Brezilyalı Alex Kipman, Microsoft’un Kinect’in arkasındaki dehalardandır. Evet, kesinlikle deha! Kinect, ilk üç ayda sekiz milyon satış yaptı. Bu rakam ile Guinness Rekorlar Kitabı’na ‘en hızlı satılan elektronik cihaz’ olarak adını yazdırdı, Kinect. Alex Kipman, 15 yıl Microsoft için çalıştıktan sonra, 2011 yılında ayrıldı ve Hall of Legends şirketiyle yoluna devam etti.
2012 yılında Amerikan Fikri Mülkiyet Sahipleri Eğitim Vakfı (American Intellectual Property Owners Education Foundation) tarafından Yılın Ulusal Mucidi (National Inventor of the Year) seçildi. https://www.youtube.com/watch?v=Ub6NRNICDlU Microsoft HoloLens Şimdiye kadar HoloLens’i hiç duymamış olabilirsiniz. Ancak hiç de merak etmeyin, yakında sıkça duyacaksınız. HoloLens, Microsoft tarafından son yıllarda geliştirilen devrim niteliğinde ürünlerden biri.
Proje arkasındaki akıllı isim yine Brezilyalı mucit Alex Kipman oluyor. Deha demiştik, öyle değil mi? HoloLens, yüksek çözünürlüklü 3 Boyutlu hologramlar ile gerçek fiziksel mekanlarda gibi his veren devrimsel bir projedir. Windows 10 ile birlikte gelen HoloLens, ekranları ve pikselleri size unutturuyor. Gelecek dijital teknolojileri hologramlardan oluşuyor ve bunu size getiren Brezilyalı bir mucit!
Walkman Evet, çok muhtemeldir ki, bilmiyordunuz değil mi? 1972 yılında hem Almanya hem de Brezilya vatandaşı Andreas Pavel tarafından bir kaset çalar geliştirilir. Bu ürüne ‘Stereobelt’ ismi verilir. 1979 yılında Sony benzer bir ürünle çıkış yapar ve ismi ‘Walkman’ olur. 1980 yılında Andreas Pavel resmi ve legal konularda Sony ile görüşmelere başlar. Keza icadı yapan Andreas’ın ta kendisidir. Ve mahkeme yolu görünür, Sony için…
Mahkemeler yaklaşık 30 yıl sürdü ve sonunda Walkman’ın asıl mucidinin Andreas Pavel olduğu Sony tarafından da kabul edilmiş oldu. Evet, tam 30 yıl! Dile kolay! Diğer yandan, bu sonuca ulaşmak öyle zaman aldı ki, Sony’nin kurucusu Akio Morita göremedi, ki, hayata gözlerini çoktan yummuştu. Sony tarafından Andreas Pavel’e ödenen telif ücreti mahkemece gizli tutuldu. Ancak hiç küçük bir miktar olmadığına eminiz, öyle değil mi?
Sıcak-Hava Balon Uçuşu (Hot-Air Balloon Flights)
İlk balon uçusu, 1709 yılında Avrupa’da gerçekleşti. Brezilyalı mucit Bartolomeu de Gusmao, sıcak hava ile doldurduğu balonu, Portekiz’in Lizbon şehrinde, Portekiz Kralı ile birlikte uçurmayı başardı. Bartolomeu de Gusmão, Balonculuğun Babası (the Father of ballooning) olarak anılmaya başlandı. Daha sonra 1783 yılında Montgolfier kardeşler de bu başarıyı yakaladı, ve yine 1 asır sonra, 1899 yılında, patentini Ferdinand von Zeppelin aldı… Brezilyalı mucit, ilk balonu uçurduktan sonra, bir asır geçti, ve bir başka mucit, patenti almış oldu. Hem icatlar hem de teknolojiler hakkında yazıp çizmeye ve sizlerle paylaşmaya devam ediyor olacağız…
Yazar: Said Murat
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.