Ayın Siber Güvenlik Tavsiyeleri - 7
Geçtiğimiz hafta yayınladığımız makalede siber güvenlik alanında önde gelen isimlerin tavsiyelerine yer verdik. Bu makalede yeni isimlerin yanıtları sizlerle. Bazı öneriler şeytanın aklına gelmeyecek seviyede! Önde gelen siber güvenlik şirketlerinde çalışan ve uzun yıllar siber güvenlik üzerine yazılar yazmış uzmanların bulunduğu bu liste bilgi ve deneyimle yoğurulmuş desek yalan olmaz. Sizce kullanıcıların güvenli bir internet deneyimi yaşaması için takip etmeleri gereken en önemli 3 kural nedir?
- Peter Kruse, CSIS Security Group Ortak ve Güvenlik Uzmanı
- E-posta eklerini açarken ve internetten yükleme yaparken şüpheci olun. Kendinize bu kaynağa neden güveniyorum sorusunu sorun.
- Program ve uygulamalarınızı güncel tutun. Yazılımlarınızı yeni güvenlik yamalarından mahrum bırakmayın.
- Anti-virüs programı yükleyin. Bilgisayarınızda güvendiğiniz ve işinin ehli olan bir anti-virüs yazılımı olduğundan emin olun. Bütçeniz yok ise halihazırda kullanabileceğiniz birçok ücretsiz yazılım mevcut.
- Marcin Kleczynski, Malwarebytes CEO ve Kurucusu
- İnternet üzerinden istismar normal kullanıcı ve işletmeler için bir çeşit enfeksiyon. Bu enfeksiyonun yayılmaması için istismarı en aza indirecek güvenli bir tarayıcı seçtiğinizden emin olun.
- Tarayıcı, Java, Flash ve PDF okuyucu gibi günlük yaşamda kullandığınız yazılımları güncel tutun. Yamaları hemen yükleyin.
- Katmanlı güvenlik önemli! Geleneksel anti-virüsünüz yanında özel anti-malware çalıştırın. Yedeklemeyi unutmayın.
- Liviu Arsene, Bitdefender Uzman E-Tehdit Analisti
- Şüpheci olun. Aldatmacalı yazılım ve e-postalar artık basit dilbilgisi ve yazım hataları anlaşılacak kadar amatör değil. Bedava iPhone ya da iPad hediye ettiğini söyleyen e-posta ya da reklamlar gördüğünüzde kendinize “Bu sokakta yürürken başıma gelebilecek türde bir şey mi?” diye sorun.
- Sitemlerinizi güncel tutun. Yazılımlarınızın en son sürümüne sahip olduğunuzdan emin olun. En çok da açık hedef haline getirilmiş Java ve PDF yazılımlarınızın bu güncellemelere ihtiyacı var.
- Güvenlik Yazılımı kullanın. Sürekli güncel tuttuğunuz bir güvenlik çözümü bilgisayarınızı enfeksiyondan uzak tutarken en iyi internet kullanım deneyimi yaşamanızı sağlayacaktır.
- John E. Dunn, Techworld Kurucu Ortağı
- Günlük internet kullanımı ve çevrimiçi bankacılık işlemleriniz için düşük maliyetli de olsa bir Chromebook satın alın. Şu unutulmamalıdır: Bulut sistemine bağlı bilgisayarlar ne kadar iyi korunurlarsa korunsunlar her zaman tehdit altındalar.
- Güçlü şifrelet oluşturmak ve depolamak LastPass gibi için iyi bir çevrimiçi şifre yöneticisi kullanmaya başlayın. Ya da birkaç dolara ücretli sürümüne geçin ve iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin. Kesinlikle mantıklı bir yatırım.
- Birincil Google hesabınızda iki adımlı doğrulamayı etkinleştirin. Aynı işlemi Twitter ve Facebook gibi hizmetlere de uygulayın.
- Simon Edwards, Dennis Technology Labs Teknik Yöneticisi
- VPN olmadan halka açık bir kablosuz ağ kullanmayın.
- Yazılımlarınızı mümkün olduğunca sık güncelleyin.
- Java’yı tarayıcınızdan kaldırın. Web tabanlı istismarın en aza indirilmesi için şu üç linkin bana büyük yardımı dokunduğunu belirtmem lazım.
- VPN
- Update
- Java
Dördüncü ipucuna izin varsa şunu da eklemek isterim. İki faktörlü kimlik doğrulamayı kullanın. Beşinci olarak da Windows kullanıcısıysanız muhakkak bir anti-malware yazılımına sahip olun.
Çeviri: Selçuk Ceylan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.