Akıllı Telefon Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yüzlerce akıllı telefon modeli arasından en sonunda bir modelde karar kıldınız. Peki bu telefonu satın alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor muydunuz?
Piyasada birçok akıllı telefon mevcut ve her geçen gün bunlara yenileri ekleniyor. Ancak bir akıllı cihazı satın almadan önce mutlaka bakmamız gereken kriterler var. Bu yazımızda bu kriterler neler, bunları ele alacağız. Öncelikle karar verdiğiniz modelin mutlaka internetten SAR (Specific Absorption Rate) yani radyasyon değerine bakılmalı. Sar değerlerinde üst sınır 2 W/Kg’dir. Ayrıca sar değerleri her modelde Amerika ve Avrupa gibi lokasyonlara bağlı olarak değişmektedir.
Ülkemizdeki cihazlar için Avrupa değerlerine bakılmalıdır. Her ne kadar üst sınır 2 W/Kg olsa da mümkün olduğunca 1 W/Kg’nin altında olan cihazları almaya dikkat edilmelidir. Unutmayın Sar değeri ne kadar düşük olursa cihazınızın yaydığı radyo frekansın vücudunuza olan zararı da o kadar az olur. Satın almak istediğiniz akıllı cihazda dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ise garantisi. Ülkemizde pek çok telefon satan internet sitesi var ve fiyatlar buna bağlı olarak değişmekte. Her ne kadar en ucuz fiyat size en makulü gibi görünse de telefonlarda bu bazen sorun olabiliyor.
Özellikle paralel ithalat yoluyla getirilen cihazlarda cihazın garantisini resmi dağıtıcı firma (distribütör) değil ithalatı yapan firmalar direkt olarak kendisi vermektedir. Bu bakımdan bir akıllı telefonu satın alırken alacağınız üründe mutlaka resmi distribütör ya da LG Türkiye, Samsung Türkiye garantili vs gibi ibareler bulunmasına dikkat etmek gerekmekte.
Buna rağmen paralel ithalat almakta ısrarcıysanız mutlaka ilanın yorumlarına, satıcı firmanın satış sonrası verdiği garanti hizmetinin kalitesine bakmak gerekmekte. Ayrıca paralel ithalat cihazlarda şarj adaptörü gibi kutu içeriğindeki bazı şeylerin farklı olabileceğini bilmenizde fayda var.
Son olarak satın alacağınız akıllı telefon modelinin mutlaka yeni üretilen serilerden olmasına dikkat edin. Seri numarasından telefonun ne zaman üretildiğini öğrenebilirsiniz. Seri numarası daha yeni olan aynı model cihazlarda fabrikasyon hatalı önceki serilerde meydana gelen hatalar kapatılabiliyor ya da bazı çok ufak seviyede donanımsal iyileştirmeler olabiliyor.
Zaten bu bakımdan hiçbir akıllı telefonun piyasaya çıkar çıkmaz alınması tavsiye edilmez. Bu bakımdan alacağınızın telefonun seri numarasının mümkün olduğunca eski olmamasına dikkat edilmeli. Cihazı satın alacağınız zaman , seri numarasının satışı yapan firmadan öğrenebilirsiniz. Bu üç unsura dikkat ettikten sonra beğendiğiniz modeli gönül rahatlığıyla satın alabilirsiniz.
Ufak bir hatırlatma; satış sonrası kontrol amaçlı telefonunuzun IMEI kaydını https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama adresinden sorgulamanızda da fayda var.
Yazar: Furkan Aksay
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.