Sevimli Görünen Virüs: Trojan Nedir?

Sevimli Görünen Virüs: Trojan Nedir?
Trojan nedir ve nasıl bulaşır, siber güvenlik açısından bu tehditkar soruna karşı nelere dikkat edilmeli? İşte yanıtlar...

Filmlere, kitaplara, sohbetlere konu olan truva atının epik hikayesini birçoğunuz biliyorsunuzdur. Savaş, Yunanlılar ve Truvalılar arasında geçmektedir. Uzun bir süre Truva şehrini kuşatan Yunanlılar, bölgeyi ele geçirmek için plan yaparlar. Buna istinaden Truva Atı gibi harika bir yapıyı inşa edip, karşı tarafa hediye ederler. Bunu kabul eden Truva halkı tehlikeden bihaber atı şehre aldılar. Finalde, Truva atının içerisinde saklanan Yunan askerleri, hücum ederek şehri fethetmeyi başarmıştır.

Şimdi odağımızı Siber Dünyaya yöneltelim. Truva atı (trojan) virüsü sizce nasıl çalışır? Hikayeyi anlatmamızın bir sebebi vardı. Tıpkı eski tarihlerde olduğu üzere, şimdilerde de aynı mantığı temel alarak çalışan kötü amaçlı bir yazılımdır. Bu sayede verileriniz, bilgileriniz hatta cihazınız dahi siber suçluların kullanımına geçebilir. Peki, nedir bu trojan virüsü? Sebep olabileceği problemler nelerdir? Keşfetmeye hep beraber devam edelim.

Trojan Nedir?

Trojan, ilk bakışta tamamen zararsız hatta faydalı gibi görünen yazılımların arka planda çalıştırdığı komutlar ile cihazınızı ele geçiren virüslerdir. Öyle ki, internet kaynakları üzerinden indirdiğiniz bir dosyayı çalıştırdığınız an da, virüsü de aktif hale getirmiş olursunuz. Bununla birlikte çalıştırmanıza gerek kalmadan dahi faal olan durumları da vardır. Özellikle resimler ve diğer medya içeriklerine de trojan entegre edilebilmektedir. Trojanın çalışması için yalnızca indirme işlemini yapmanız yeterli olur. Siber suçluların sıklıkla başvurduğu bir yöntemdir. Özellikle crackli programların içerisine embed (gömme işlemi) edilir. Bu konudan muzdarip olan on binlerce kullanıcının olduğunu söyleyebiliriz. Bunun temelinde ise yine bilinçsiz internet kullanımı vardır.

trojan nedir,

Trojan Virüsün Türleri Nelerdir?

Sürekli gelişen bir teknoloji çağında yaşıyoruz. Bu gelişmeler maalesef ki yalnızca iyi anlamda değildir. Her geçen gün yeni bilgisayar virüsleri ve türevleri de ortaya çıkmaktadır. Aynı durum, trojan için de geçerlidir. Kendi içerisinde birçok varyantı bulunur. En bilenenleri;

  • Ransomware: En çok rastlanan Truva atı virüsüdür. Bilgisayarınızdaki dosyaları şifreleyerek, sizden fidye isterler. Fidyeyi ödeseniz dahi yeni bir meblağ teklif etmeyeceklerini bilemezsiniz. Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde, sertifikalı ve profesyonel kuruluşlara başvurabilirsiniz.
  • Trojan Rootkits: Root, kelime anlamı ile “kök” demektir. Bilgisayarınızın yönetici tarafında yapılan işlemleri ele geçirerek, kötü amaçlı yazılımların algılanmasını engeller. Böylece virüs taraması da yapsanız, herhangi bir olumsuz sonuçla karşılaşmazsınız.
  • Trojan BackDoor: Bilgisayarınız üzerinde bir arka kapı açarak, her zaman kötü amaçlı yazılımların yüklenmesine olanak tanır. Evinizin hiç kullanmadığınız bir arka kapısı olduğunu düşünün. Ancak burası birileri tarafından açılmış ve bundan haberiniz dahi yok… Sonuçları tahmin edebiliyorsunuzdur.

Trojan’ın Sebep Olabileceği Sorunlar

Her şeyden evvel kişisel bilgileriniz ve cihazınızda bulunan tüm veriler başkaları tarafından ele geçirilmiştir. Bu dataları size karşı kullanarak maddi-manevi zarar almanız kuvvetle muhtemeldir. Örneğin, bilgilerinizi kullanarak sosyal medya hesaplarınıza erişim sağlayabilirler. Buradan takipçilerinize yardım mesajları göndererek belirli bir bakiye toplayabilirler. Bununla birlikte bilgisayarınızın yönetimini ele geçirdiklerinden arka planda zombi bilgisayar olarak illegal işlemlerde kullanılabilir. Resmi takibe takıldığında ise, yetkililerin ilk ulaşacakları kişi siz olursunuz.

Ayrıca kripto para madenciliği için de bilgisayarınızı çalıştırıyor olabilirler. Bu gibi durumlardan uzak kalmak adına, güvenmediğiniz hiçbir linke tıklamayın. Crackli yazılımlar kullanmayın. Güvenilir olmayan sitelere giriş dahi yapmayın. Konu hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yorumlara yazabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.