IBM ve SecureKey'den Blockchain Tabanlı Teknoloji
IBM ve SecureKey Technologies, IBM Blockchain'i temel alan, yeni bir dijital kimlik ve öznitelik paylaşım ağı sağlamak üzere birlikte çalıştıklarını duyurdu. Tüketicilerin gizliliği geliştirilmiş, yüksek düzeyde güvenli ve verimli bir biçimde kimliklerini doğrulamalarını kolaylaştıracak şekilde tasarlanacak olan bu ağ, bu yılın sonlarına doğru kullanıma sunulduğunda tüketiciler tarafından yeni banka hesapları, sürücü ehliyetleri ya da kamu hizmetleri gibi alanlarda anında kimlik doğrulaması için kullanılabilecek.
Kimlik paylaşımı için yüksek düzeyde güvenli, küresel ve kurumsal kullanıma hazır bir ekosistem oluşturmak, hem denetlenen sektörler için özel olarak tasarlanmış blockchain teknolojisini hem de gelişmiş birleşik kimlik teknolojisini gerektiriyor. SecureKey ve IBM, Linux Foundation'ın açık kaynaklı Hyperledger Fabric v1.0 çözümünü temel alan IBM'in Blockchain hizmetini kullanarak bir dijital kimlik ve öznitelik paylaşım ağı geliştiriyor. İzin verilmiş bir blockchain olarak Hyperledger Fabric, veri koruması ve gizliliğin önemli olduğu yasal düzenlemelere uygun hizmetler sağlanmasında önemli bir bileşen olma özelliği gösteriyor.
Kanada'da şu anda test aşamasında olan ağ, 2017'de uygulamaya geçtiğinde Kanadalı tüketiciler, bir mobil uygulamayı kullanarak yeni, blockchain tabanlı hizmeti seçebilecekler. Tüketiciler (ya da ağ üyeleri) seçtikleri kuruluşlarla güvenli kimlik bilgilerinden hangi bilgilerin paylaşılacağını kontrol edebilecek, bu sayede bu kuruluşlar da tüketicinin kimliğini anında ve verimli bir biçimde doğrulayabilecek ve yeni hizmetleri düzenleyebilecekler.
Örneğin, bir müşteri, bankası ve kredi kurumuyla kimliğini doğrulamışsa, bankanın ve kredi kurumunun, yeni bir hesap oluşturacak bir kamu hizmeti kuruluşuyla verilerini paylaşmasına izin verebiliyor. Banka ve kredi kurumu müşterinin kimliğini doğrulamak için zaten yoğun bir araştırma yaptığından kamu hizmeti kuruluşu bilgilerin doğrulandığına güvenebiliyor ve müşteriye yeni hizmetler için onay verilebiliyor.
IBM Blockchain Genel Müdürü Marie Wieck bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada: “IBM'in SecureKey ve Kanada'daki büyük bankalar, telekomünikasyon şirketleri ve resmi kurumlar dahil olmak üzere dijital kimlik ekosistemi üyeleri ile gerçekleştirdiği iş birliği, kimlikle ilgili en büyük engellerin üstesinden gelinmesine yardımcı olacak. Bu yöntem kimlik doğrulamasıyla ilgili bambaşka bir yaklaşım sunuyor ve SecureKey ile birlikte blockchain teknolojisinde bunu başlatıyoruz. Bu, izin verilen blockchain ağlarının hızlandırabileceği inovasyon türü için harika bir örnek.“ dedi.
SecureKey Technologies Kurucu ve CEO'su Greg Wolfond (üstte) bu yeni teknolojiyle ilgili yaptığı açıklamada: "Hyperledger Fabric'in hem kullanıcı verilerinin korunması hem de sektör ve ülkenin gizlilik kuralları bağlamında çalışmamızı sağlaması bakımından günümüzün en gelişmiş izin verilen blockchain teknolojisi olduğunu düşünüyorum. Aralarında SecureKey'in de olduğu, Hyperledger Fabric'e katkısı olan çok sayıda şirket arasında IBM, blockchain çözümlerini kısa sürede üretim aşamasına getirebileceğini kanıtlamış, en öne çıkan yenilikçi şirket konumunda... Dünyanın her yerinde müşterilerin avantajına olacak bu resmi anlaşmayı yaptığımız için çok heyecanlıyız.” dedi.
İlginizi Çekebilir: Makale - Mısır pamuğunun blockchain ile tanışma zamanı!
BMO, CIBC, Desjardins, RBC, Scotiabank ve TD gibi Kanada'nın önde gelen bankaları, SecureKey'e toplam 27 Milyon ABD Doları yatırım yaparak Ekim 2016'da dijital kimlik ekosistemine katıldı. ABD İç Güvenlik Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Başkanlığı tarafından finanse edilen mükemmeliyet araştırma merkezi Command Control and Interoperability Center for Advanced Data Analytics (CCICADA) ve Digital ID and Authentication Council of Canada (DIACC) dijital kimlik alanındaki bu yeni yaklaşımın pazarda yerini bulması için finansman sağladı.
SecureKey'in kimlik alanındaki liderliği DIACC, Privacy By Design, NIST, FIDO, OIX, Kantara ve Linux Foundation gibi sektörün liderleri ve düzenleyicileriyle iş birliği sayesinde kanıtlandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.