Mısır Pamuğunun Blockchain ile Tanışma Vakti

Çevrimiçi muhasebe defterleri olarak tanımlayabileceğimiz blockchain Mısır pamuğuyla tanışmak üzere…

Yayınlanma:
Mısır Pamuğunun Blockchain ile Tanışma Vakti

Hintli tekstil üreticisi Welspun, Target tarafından örtü ve yastık kılıflarını kaliteli Mısır pamuğu etiketiyle yanlış olarak piyasaya sunduğu açıklandığı haftadan itibaren çöküşe geçti. Target firma ile tüm bağlarını keserken, Wal-Mart ve J.C. Penney kendi değerlendirmelerini yapacaklarını, Bed Bath & Beyon ise bağımsız bir denetim gerçekleştireceğini belirtti. Bir yıl önce, dünyanın en büyük ev tekstili üreticisi Welspun Çinli rakiplerine karşı dirençli bir rekabetçi üstünlük sergiliyordu.

Çin'in işçi maliyetinin daha yüksek olduğunu ve stoklanmış Çin pamuk tiftiği kullandığını öne sürdü. Ardından, Şubat ayında yatak örtüsü, havlu kumaşı ve banyo kilimleri için kazandığı DNA tabanlı Mısır pamuğu sertifikasyonunu ortaya attı. Şirketin üst düzey yöneticilerinden biri Home&Textiles Today dergisine verdiği demeçte tedarik zincirinin bir sonraki mevsimde çok daha temiz olacağı vaadinde bulundu.

Tahminler, görünüşe bakılırsa firmanın beklediğinden çok daha erken ve düşünemeyeceği bir şekilde gerçekleşti. Ancak Welspun'un kamuda yıkanan kirli çarşafı, tedarik zincirlerinin bütünlüğünü değerlendirmek adına bir fırsat olabilir. Yaptırımları piyasa kuvvetlerine, sertifikasyonlara, denetimlere ve bilgi sızdıranlara bırakmak yerine neden teknolojik mücadeleye güvenilmiyor?

da-ransbotham-blockchain-data-storage-business-model-bitcoin-1200-1200x627

Çevrimiçi muhasebe defterleri olarak tanımlayabileceğimiz blockchains, Wall Street Journal'da geçtiğimiz ay beliren makaleye göre şiddeti besleyen köle iş gücünün temsil ettiği 'kanlı elmasları' yok edebilir. Pamuğun güvenilirliğini sağlamak da bundan farklı olmamalı.

Avustralyalı pamuk yetiştiricisi Auscott, GPS ve RFID teknolojisi kullanarak pamuk balyalarını tarladan üreticiye teslim edilmesine kadar takip ediyor. Teknolojiyi tek bir balya ile 250 çeşit yatak çarşafına genişletmek zor ve pahalı olsa bile, imkansız değil. Küresel otomotiv ve finansal ensdüstrilerde skandalların sürekli altı çizilirken, bir yönetim şirketin hayatta kalma şansını riske atma pahasına kısa dönem karlılığa önem verecektir.

blockchain-misir-pamuk

Bir Mısırlı gibi yürüyün

Welspun, muhtemelen yukarıdaki tablodan farklı değildi. Ebitda (Faiz Amortisman ve vergi Öncesi Kar) marjı Haziran çeyreğinde yüzde 30.5 olan firma en azından son dört yıldır en tepelerdeydi. Son iki yıldır, Bloomberg tarafından takip edilen hiçbir analiz hisseleri satışa elverişli göstermedi. Yatırımcılar son beş yılda yüzde 4300 geri dönüş alırken, her 12 ayda yatırdıklarını ikiye katladı.

Geride kalan beş senenin en azından ikisinde, Target saf Mısır pamuğu için Welspun'a ödeme yaptı ve karşılığında düşük kaliteli malzeme aldı. Bireyler veya firmalar olsun, Welspun'un müşterileri genelde durumun farkında değildi ve özellikle düşük değerli eşyalar için kaliteyi tespit etmek pahalı bir işlemdi. Tedarikçiler ise bu bilgi asimetrisini teşhir ediyor. Welspun'un en son dönemlik raporu, Target adına gururla verilen 'sorumlu raporlama ödülü' içeriyor.

Yaşanan trajik destan, bir kez daha küresel perakendecilerin mevcut tedarik zinciri yönetim politikalarında güvenilir olmadıklarını ve yokuş aşağı gittiklerini gösterdi. Ancak, antik pamuk balyası blockchain teknolojisi ile tanışırsa, Target veya Wal-Mart gibi firmaların kilimin ve 'örtünün' altına süpürülen kiri kontrol etmesi gerekmeyecek. Ayrıca alternatiflerin mevcut olduğunu düşünmek fazla iyimser olur. Herhangi bir firmanın saygınlığının tedarik zincirlerinin bütünlüğünü sağlamak buna dahil.

Kaynak:bloomberg

Çeviri: Müfit Y. Gökmen

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.