Ayın Siber Güvenlik Tavsiyeleri – 5

Ayın Siber Güvenlik Tavsiyeleri – 5
Siber Güvenlik Tavsiyeler

Ülkemizdeki milyonlarca bilgisayar (Mac, Windows) ve mobil cihaz (tablet, akıllı telefon, vb.) kullanıcısı için derlediğimiz güvenlik ipuçları dijital yaşamı kolaylaştırmaya devam ediyoruz. Bu makalemizde de öncekilerde olduğu gibi siber güvenlik temelinde kritik önem taşıyan detayları paylaşmaya devam edeceğiz…

Teknoloji hayatın adeta içinde. Son 20 yılda hızla yükselen kapsamı sayesinde günün büyük kısmı çeşitli donanım ve yazılımlarla iç içe geçiyor. İşte tam da bu noktada her konuda olduğu gibi teknolojide de ‘güvenliğin’ önemi ortaya çıkıyor. Bilgisayarların, mobil cihazların bozulmasına neden olan, sosyal medya hesaplarından, e-posta hesaplarına birçok kritik konuda şifrelerin ‘artık işlemez’ hale (hack’lenme) gelmesine, bankacılık alanında maddi kayıplara kadar sayısız başlıkta ele alınabilen siber saldırılar, güvenlik alanındaki kapsamı da meydana getiriyor...

Saldırıya açık cihazların korunması için atılabilecek birçok adım var, işte bu yazı dizisinde hangi adımların fayda sağlayacağına değineceğiz, güvenliğin artırılmasına etki edecek tavsiyelerimize devam ettiriyoruz.

  • En önemli maddeyi, daha önceki birçok makalemizde olduğu gibi yineliyoruz; siz de bir hedefsiniz! Asla bana bir şey olmaz demeyin ve bu yönde önlemler almaya özen gösterin.
  • Yine birçok yazımızda belirttiğimiz temel güvenlik konusu şifre güvenliğine de bir parantez açmamız gerekiyor. Şifrelerinizi güçlü şekilde (karakterlerden, karmaşık noktalama işaretlerini kullanarak) oluşturun. Birden çok hesap (e-mail, Facebook, Twitter) için farklı şifreler kullanın, parolalarınızı asla biriyle paylaşmayın ve hiçbir şifrenizi bilgisayarınızda bir belge üzerinde (word belgesi, etiketler, vb) kaydetmeyin.
  • Bankacılık faaliyetleri dijital platformlarda hızla artıyor. E-ticaret sitelerinde alışveriş yapmak, hatta klasik mağazaların sitelerinde gezinip işlem gerçekleştirmek hızla artan teknoloji eğilimlerinden. Peki ya güvenlik?

Bankacılık ve alışveirş gibi hassas işlemlerin size ait bir cihazda yapılmasına dikkat edin. Başkasının bilgisayarı veya mobil cihazı üzerinden işlem yapmayın, çünkü bu cihazlar güvenli olmayabilir. Kendi cihazınızla iş arkadaşınızın ağı, kafe ya da restoran ağlarından işlem yapmayın. Verileriniz kopyalanıp çalınabilir. Kendi WiFi ağınızı veya kendi mobil ağınızı kullanın. İşlemlerinizi güvenilir yazılımların bünyesinde bulunan çok daha güvenli bankacılık platformları ile gerçekleştirin. Bu sistemler, ayrı bir katman içinde işlemlerin yürütülmesini, dolayısıyla saldırıya açık olmayan platformlarda alışveriş yapılmasını sağlar.

  • Verilerinizi düzenli olarak yedeklemeniz büyük önem taşıyor. Çünkü en basit uygulama dahi yayınlanan güncellemede kimi güvenlik açıklarının, hataların giderilmesini ele almış olabilir. Genellikle web tarayıcılar, vb programların güncellemelerinde ‘güvenlik’ tarafı mutlaka bulunur.

TeknolojiTuru.com, Locard Cyber Security Summit sponsorları arasında.

Detaylar için buraya tıklayınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.