CEO Koltuğu -1: BMW X5 M 3.0d Test Sürüşü
"Şu bir gerçek ki, BMW’nin SUV serisi üyeleri X3 ve X5’e her zaman ön yargılı bakmışımdır. Ancak hem sürüş konforunu hem de yüksek teknolojisini, test sürüşü sırasında keşfettim..."
Kısa kısa notlar aldım, test sürüşü sırasında. İki gün boyunca yaptığım keyifli test sürüşünü, sizlere aktarmaya çalışacağım. Alman plaka, 2016 model, 3000 kilometrede, 3.0 motor ve 256ps gücünde (özel M paket) olan siyah X5’i Polonya yollarında test ettim.
Sizi tanıyor...
Artık birçok lüks otomobilde görülen bir özellik aslında. Ancak sistem gayet güzel. Aracı çalıştırdığınızda, bilgisayar ekranında isminiz çıkıyor. 5 kişiye kadar kişisel sistem tanımlayabiliyorsunuz. Hangi radyoları dinlemekten hoşlanıyorsunuz, hangi koltuk ve ayna konumunu seviyorsunuz, vites ekonomi modda mı olsun yoksa spor kalkış mı istersiniz, herşeyi size göre kişiselleştiren bir teknoloji. En altta ‘misafir’ seçeneği de bulunuyor.
HD kamera!
‘Kamera olsun da yeter’ diyenler, BMW X5’in HD görüntü sağlayan arka kamerasını gördüğünde fikirlerini değiştirecektir. Hangi yöne doğru gideceğiniz, şahane bir görüntü ile gösteriliyor size.
Ön ve arka park sistemi
Her ne kadar büyük bir teknoloji olmasa da, bu konuya da değinmek istedim. Arka park sistemine alıştıktan sonra, olmadığı zaman, yapamıyorsunuz gerçekten. Bunun üzerine ön park sistemi de gerçekten gerekli. Özellikle X5 gibi yüksek ve büyük bir araçta, ön tarafa park ederken mesafeyi iyi ayarlamak gerek.
Vites sistemi
En hayran kaldığım konulardan biri de, vites sistemi. Normal olarak vitesi ‘D’ye atıp, düz gidiyorsunuz. Ancak hemen yanında, sistem seçmeniz gerek: Ekonomi, Comfort, Sport ve Sport Pro... Hangisini seçerseniz, ona göre bir hızlanma ve motor gücü ayarlanıyor. Test ettiğim araç, ‘M’ paket olduğu için, özellikle Polonya otobanlarında Sport Pro ile kullanmayı tercih ettim.
Hız limiti göstergesi
Bu özellik ise bambaşka bir olay. Hangi yola çıkarsanız, hız göstergesinin yanında ‘maksimum hız’ da yazıyor. ‘Waze’ gibi uygulamaların hız limitini gösterdiğini ve geçtiğiniz zaman uyarı verdiğini biliyorsunuzdur. BMW de aynı şekilde bir sistem getirmiş, X5 için. Otobana geçtiğimde ‘140’, şehir içine geçinde ‘50’ yazan hız limitleri göstergesi, kesinlikle her otomobile lazım.
Şerit kontrol sistemi
Hem sinyal vermeyi ihmal etmemek hem de şoförü uyutmamak, bu sebeple de kazaları önleme amacıyla şerit kontrol sistemi geliştirilmiş. Sinyal vermeden şerit değiştirdiğinizde, direksiyon hafif bir titreme alıyor. Gece yolculuk yaparken yoldan dışarı çıkmak üzereyken, titremesi, işe yarıyor gerçekten.
Cam tavan
Bu aracı mutlaka cam tavan ile test etmelisiniz. Sonra zaten hemen kararınızı vereceksiniz. Öyle ki, cam tavan ile kendinizi bir kutunun içinde değil de, bulutlarla hissediyorsunuz.
Konfor
Konforuna laf-söz yok zaten. Tamamen deri ile döşenmiş ve istediğin şekilde (yukarı, aşağı, ileri, geri vs.) ayarlanabilen koltuklar, ve hemen yanında bilgisayar panelin kumandası ve vites düğmeleri... Uzanmadan, arkanızı yasladığınız koltuktan, tüm aracı yönetebilirsiniz.
Türkçesi gayet iyi...
Belli ki BMW’de iyi bir ekip çalışıyor, Türkçe çeviriler için. Gayet güzel ve anlaşılır bir dil sunuluyor, X5’in bilgisayar panelinde.
Eksi yönleri?
İki adet not aldım, test ettiğim X5 ile ilgili negatif puan verdiğim. Birincisi, çok daha teknoloji ile dolu bir araç olabilirdi. Şoför için herşey düşünülmüş. Ancak arka koltukta oturanlar, teknolojiden faydalanamıyor. Yolcular için sadece klima verilmiş, konforlu deri koltuğun haricinde. Özel dolu paketleri de var test ettiğim aracın.
Ancak yine de onlar dahi bazen yetersiz kalabiliyor. Yolcuyu, araca bindiği zaman, şoför kadar mutlu etmek gerek. Bunun haricinde, bir ikinci mesele de, değişmeyen dış gövde tasarımı... Yıllar yılı aynı tasarımla satış yapan BMW, sırf bu sebeple X5’in müşterilerini hızla kaybediyor. İçerisindeki teknoloji sürekli yenilense de, dış görünüm makyajlanıp servis ediliyor. Bu konudan cidden sıkılanlardan biriyim.
İşin özü... Test ettiğimiz araç, standart bir X5 değildi tabi ki. ‘M’ paket olduğu için, sportif donanımlara sahip. ‘Sport Pro’ moduna alıp, güzel bir otoban turu yaptık. Bilgisayar panelinin de spor moda geçiş yapıp, güç göstergelerini ekrana taşıması, ayrı bir aşk diye düşünüyorum, hız severler için. Bunun haricinde, eğer ekonomi olsun derseniz, ‘Eco’ moduna almalısınız. Aksi halde, Sport modu, oldukça mazot tüketen bir seçenek. Bir Test Sürüşü’müzün daha sonuna geldik... Pek yakında yeni testlerle, sizlerle olacağız...
Yazar: Said Murat
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.