Pokémon GO Başlangıç Rehberi, Pokémon GO Terimler Sözlüğü
Merak ettiğiniz ve sormaya çekindiğiniz tüm soruları cevaplamaya çalışacağımız bu yazımızda "Pokémon GO nasıl oynanır?, Nasıl Pokémon yakalanır?, Pokémon GO ile nasıl kondisyon tutulur?" gibi oyuna başlarken yardımcınız olacak bir çok detaya ulaşabilirsiniz. Tüm başlangıç sorularınızı cevaplayacak Pokémon GO Terimler Sözlüğü de çabası... O zaman başlayalım!
Pokémon Nedir?
Pokémon, hayvan ve yaratık arasında gidip gelen küçük cep canavarlarına verilen bir isim olarak literatürümüze dünyayı kasıp kavuran çizgi filmi ile girmiştir. Bir çok çeşidi bulunsa da en bilineni Pikachu'dur. Pokémon GO'da temel hedef tüm Pokémon'ları yakalamak ve tabiri caizse elinizi güçlendirmektir.
Pokémonlar Nasıl Yakalanır?
Android işletim sistemli telefonlar için Google Play ve iOS işletim sistemli telefonlar için App Store'dan indirebileceğiniz Pokémon GO, GPS üzerinden konum bilgilerinize ulaşarak karşınıza bulunduğunuz bölgenin rengarenk haritasını çıkartmakta ve oyun karakteriniz sizinle hareket etmekte. Haritada çeşitli bölgelere serpiştirilmiş Pokémonlar, oyundaki karakterinizin etrafında beliren ve belirli bir uzaklığa hükmedebildiğiniz daire boyunca belirdiği anda telefonunuzun kamerası devreye giriyor ve heyecan da tam burada başlıyor.
Telefonumun Ekranında Beliren Pokémonlarla Ne Yapacağım?
İşte bu noktada devreye oyunun size sınırlı sayıda sunduğu Pokéball giriyor. Ekranın alt köşesinde beliren Pokéball isimli topu; Pokémonları hedefleyip ekranda kaydırarak içine, Pokéball'a hapsedeceksiniz. Bazen Pokémonlar size karşı gelerek iyi geceler öpücüğü verip kaçacak bazen de iyi bir puanla ve eşya ile çantanıza eklenecek. Her şeye hazırlıklı olmanızda şimdiden fayda var!
Puanlar ve Pokéball'lar... Peki Tüm Bunlar Ne İçin?
Oyundaki animasyonlarla bezenmiş Pokémon eğitmeninizi geliştirme esnasında kullanacağınız ödül olarak gelen puanlar, Pokémonlarınızı seviye atlatarak daha da güçlendirmenizi sağlayacak. İşte En Önemli Kısım: "Pokéstop" Daha fazla Pokéball kazanmak için, haritada belirlenmiş Pokéstop'lara ulaşmanız gerekmekte.
Genelde; camiler, kiliseler, bir kırsal çeşmesi, şehirde bilinen bir meydan, belki bir trafik lambası, heykel ve müzeler gibi ilginç mekanlar Pokéstop olarak taglanmış. Pokémon GO için en ideal oynama stratejisi etrafta bolca yürümek, keşfedilmemiş Pokéstop'ları keşfederek daha çok Pokéball biriktirmek ve yürüme parkurunuz boyunca saklanan Pokémon'ları yakalamak!
Pokémon GO, Korkarız Ki Biraz Kondisyon Gerektirecek!
Daha önce belirtildiği gibi Pokémon GO, hepimizi yerinden kaldırıp ayaklandıracak büyük bir video oyun girişimi. Oyun içinde, bu girişimin motosunu kanıtlar nitelikte bir çok teşvik de var. Pokéstop'da karşınıza çıkabilecek bir Pokémon yumurtasının kuluçka devresini aşması için belki 5 km belki de 10 km yürümeniz gerekebilir. Yürürken nelerle karşılaşacağınız da malum. Üzerine tıklayarak okuyabileceğiniz Pokémon GO İle Birlikte Bulunan Cesetler ve Cinayetler Şok Edici! yazımızda detaylar mevcut. Üzerinden kısaca geçtiğimiz bilgileri toparlamak adına, sizler için derlediğimiz Pokémon Terimler Sözlüğünü aşağıda detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
Pokémon GO Terimler Sözlüğü
1. PokéBall: Oyunda Pokémon yakalamanızı sağlayan toplar. Bir üst seviyeye geçtiğinizde ödül olarak Pokéball sayınızı arttırabileceğiniz gibi Pokéstop'ları ziyaret ederek ve dilerseniz oyun içi satın alma sisteminden PokéCoin satın alarak da edinebilirsiniz. Pokémon GO'ya başladığınızda Pokéball hanenizde 50 adet topunuz bulunuyor. Bu kısıtlı sayıdaki Pokéball'ları stratejik kullanmak ve boşa harcamamak başlangıç için oldukça önemli.
Oyun karakterinizin seviyesi ilerledikçe daha güçlü Pokémonları yakalamak için Great Ball ve Ultra Ball gibi daha etkili toplar devreye girecek. Eğer oyun için kullandığınız yürüyüş parkuru üzerinde Pokéball edinebileceğiniz Pokéstop yoksa, en azından 5. seviyeye kadar Pokéball'larınızı yüksek Combat Power'a sahip Pokémonlar için kullanmanızı öneririz.
2. Pokéstop: Pokémon GO oyun haritasında mavi daire şeklinde belirlenen yerler. Ücretsiz olarak Pokéball, Pokémon yumurtaları ve çeşitli eşyalar veren bu noktalardan gün içinde bir kaç kez eşya alabiliyorsunuz. Çevrenizdeki Pokéstop'ları sürekli kontrol etmenizde fayda var!
3. Pokémon Gym: Gerçek oyunculara karşı mücadele verebileceğiniz Pokémon Gym binalarına 5. seviyede iken giriş yapabilirsiniz. Bu seviyede önünüze çıkan takım seçenekleri Sarı (Team Instinct), Mavi (Team Mystic) ve Kırmızı (Team Valor) olacak. Takımınızı belirleyip diğer takımlar tarafından işgal edilmemiş bir Pokémon Gym'i bulur, ele geçirir ve 20 saat süresince Pokédex'inizden bir Pokémon'u Gym binasını savunması için bırakıp takımınızın safında tutabilirseniz, Stardust ve PokéCoin ile ödüllendirilirsiniz. Kendi takımınıza ait Gym'de takım arkadaşlarınız ile antreman maçları yapıp Pokémon'larınızı da geliştirebilirsiniz. Karşı takıma ait bir Pokémon Gym'de rakip takım oyuncularının savunma amaçlı bıraktıkları Pokémonlarla mücadele edip kazandığınız takdirde de Pokémon Gym'i ele geçirmiş olursunuz.
4. Pokémon Yumurtaları (Eggs): Pokéstop noktalarından bulabileceğiniz yumurtalar, Pokémonların henüz yumurtadan çıkmamış hali. 2 km ile 10 km arasında yürüyerek yumurtanın çatlamasını sağlayabilirsiniz. Yürüdüğünüz mesafe ne kadar artarsa, yumurtadan çıkan Pokémon'unuzun özellikleri de ve rare olma şansı da o kadar artmakta.
5. Pokédex: Hangi Pokémon ile kaç kez karşılaştığınız, kaç kere yakaladığınız detaylarının yanı sıra, Pokémonlar hakkında combat power ve sahip olduğu HP gibi detaylı bilgilere ulaşabileceğiniz bir rehber.
6. Pokémon Candy nedir: Pokémon yakaladıkça kazanabileceğiniz Candy'ler, Pokémon'larınıza seviye atlatmak ve evrim geçirtmek (evolve) için kullanılırlar.
7. Stardust: Candy ile aynı mantığa sahip olan Stardust, yakaladığınız veya transfer ettiğiniz Pokémon'lar ile kazanılır. Candy, kendi ismindeki Pokémon'da kullanılabilirken, Stardust tüm Pokémon'ların güçlendirilmesi ve evrimi için kullanılabilir.
8. Potion: Gym'lerde savaşmış ve hasar almış Pokémon'larınızı iyileştiren Potion'ların 3 çeşidi var. Normal Potion 20 HP, Super Potion 50 HP ve Hyper Potion ise 200 HP iyileştirme sağlar.
9. Revive: Pokémstop'larda bol miktarda bulabileceğiniz Revive, Gym savaşlarında hasar alarak etkisiz hale getirilmiş Pokémon'larınızı canlandırır.
10. Incense: PokéCoinlerle satın alabileceğiniz Incense'ler ile, gezintiniz esnasında Pokémon bulma olasılığınız artar.
11. Razz Berry: Yakalaması zor bir Pokémon'u Razz Berry ile besleyip, midesinde bayram havası estirerek kandırabilirsiniz.
12. Egg Incubator: Pokémon yumurtalarını koyup, yürüdükçe kırılmaya hazır hale gelmesini sağlayan eşyalar. Oyuna 1 adet Egg Incubator ile başlar ve seviye atladıkça 3 kullanımlıklarına erişim sağlayabilirsiniz. 20 Temmuz'da Pokémon GO Türkiye Server'larının da aktif olmasıyla bol kondisyon ve çılgınlık vaad eden baş yapıt niteliğindeki oyun, bakalım hayatımıza ne yenilikler getirecek?
Yazar: Beril Koç
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.