DiRT Rally İncelemesi

DiRT Rally İncelemesi
En zorlu etap şimdi başlıyor!

Codemasters, geçtiğimiz beş senede dijital eğlence pazarının yarış oyunları tedarikçisi ünvanını tam gaz sürdürmeye devam ediyor. Firma, TOCA Race Driver (serinin son oyunu GRID Autosport) ve F1 2010 ile mizacını tamamen belli etmiş durumda. Codemasters, tam anlamıyla bir yarış oyunları geliştiricisi! Colin McRae Rally oynamayan yoktur sanırsak? Türünün en iyi örneklerinden olan seri, DiRT ismi altında hayat bulmaya devam etti. Peki Codemasters elindeki bu malzemeleri ne kadar iyi kullandı? DiRT Rally incelemesi için startı vermeden önce gelin bir de madalyonun diğer yüzüne bakalım.

İsmi var, içi boş!

Formula 1 isim hakkını elinde bulunduran Codemasters 2010 yılından bu yana, her sene yeryüzünün en popüler yarış serisini oyunseverlerle buluşturmaya devam ediyor. Bunun yanında resmi/lisanslı ralli oyunu olarak piyasaya sürülmese de Colin McRae Rally ve bugünkü adıyla DiRT (WRC isim hakkı BigBen Interactive adlı firmada. Resmi FIA WRC oyunlarını WRC adı altında bu firma geliştiriyor) adı altında birçok başarılı yapımla karşılaşmak mümkün.

DiRT serisi başlarda güzel işlere imza atsa da, Codemasters, teknik olarak yapımları geliştirmekte çok geri kaldılar. Bu sebeple oyuna bazı şov unsurlarını eklemekten geri kalmadılar. Mesela DiRT 2 ile başlayan Ken Blcok tarzı aksiyonlar, DiRT 3’te Gymkhana’nın oyuna dahil olmasıyla tavan yaptı. Bu, ufak bir kesim ralliseveri sevindirse de spora tutku ile yaklaşan insanları bir hayli üzüyordu. Motor sporlarında aradığımız adrenalin, aslında o atmosferi iyi yansıtmakla alakalı. Yarış oyunlarında bu konsept diğer tür yapımlardan daha farklı işliyor. Biraz duygusallık, biraz romantizm, biraz cesaret...

DiRT ve F1 serisinde artık bunları bulmak mümkün değildi. Codemasters, seriyi DiRT Showdown ile artık en dip noktaya ulaştırmıştı. Rally konseptinden daha da uzaklaşıp işin içine daha fazla Ken Block koyuyor hatta yanında getirdiği Demolition Derby müsabakaları ile seriyi resmen yerin dibine sokmaktan çekinmiyordu. Tabi eleştiriler gecikmedi. Sürekli kendini tekrarlayan bir F1 serisi ve gittikçe resimden uzaklaşan bir DiRT silsilesi... Kısa etaplar, lastik yakmanın esas olduğu, stunt şovlardan geçinmeyen ve atmosferden tamamen uzaklaşan, arcade bir ralli yapımı biz oyun severlerin Codemasters’tan en son görmek istediği şeydi. Neyse ki DiRT Rally var artık!

DiRT Rally - 2

Etaplarda görmek istediğimiz hareketler

Demiştim ya; Bir yarış oyunu yapıyorsanız, atmosferi yakalamanız şart. FPS ya da RTS yapımlarında olmazsa olmazlar nasıl varsa, motorsporlarında da atmosfer yoksa sıkılmanız kaçınılmaz son. TOCA Race Driver’ı hatırlayın; Babasını yarışlarda kaybeden bir çocuğun arabalara karşı olan tutkusu ve yine babasının izinden giderek dünya şampiyonu olma hikayesi anlatılıyordu. Sinematikler, hikaye ve heyecan... Aslında bu kadarı abartı ama Codemasters zaten bunu yapmıştı. Ralli arabaları konseptli bir film çekmiyorsan, müsabakayı en ciddi halde yansıtabilecek atmosferi yakalamak gerek.

İşte Codemasters tam da burada DiRT Rally’de bunu başarıyor! Steam üzerinden erken erişime açık olan oyun ilk başlarda hiç küçümsenecek gibi değil. Şu haliyle bile tam bir yapım olmayı hakkediyor. Yaklaşık olarak 15GB gibi bir boyuta sahip ve bahsettiğimiz bu oyun henüz “beta” aşamasında! DiRT Rally çok başarılı bir grafik çalışmasına imza atmış. Çevresel faktörler, doku kaplamaları ve ışık yansımaları çok başarılı. Hava şartları ve aydınlatma yapımın ne kadar üstün olduğunu sizlere gösteren ilk faktör. Araç içi dizayn ve seyirci detayları oldukça başarılı.

Kısacası DiRT Rally grafik olarak beta aşamasında olmasına rağmen sınıfı geçiyor. Codemasters’ın bize asıl kıyağı ise bu kadar güzel grafiklerin çok sağlam optimize edilmiş olması. Ortalama bir sistem ile detayları fazla kısmadan DiRT Rally’nin keyfine varabilirsiniz. Sesler belki de oyunun en can alıcı kısmı. Müzik seçimleri sade ama dinletisi çok iyi. Sizi bir “dubstep” partisine sürüklemiyor. Ralli temasına çok uygun. Bunun haricinde sürüş esnasındaki efektler de birebir ralli müsabakalarından alınma. Belli ki Codemasters dersine bu sefer iyi çalışmış.

Araç içi kamerada müsabaka esnasında eğer çakıllı yolda gidiyorsanız taşların şanzımana çarpma seslerini rahatlıkla duyabilirsiniz. Aracınızın ön tarafı sağlam bir darbe aldığında trigger kayışının manifolda çarpma efektini duyuyorsunuz ya da kompak üzere olan aynanızın araç kapısında sekme sesi... DiRT Rally’de bunun gibi sizi dumura uğratacak çok fazla ses detayı var. İyi bir ses kartı ve kaliteli bir kulaklık ile oyunda ses şöleni yaşayabilirsiniz.

DiRT Rally - 3

DiRT Rally, fizikler açısından da oldukça iyi işler başarmış. Zira resmi WRC serisi ya ad eski DiRT oyunlarına nazaran aracımızın artık bir ağırlığı var. Bu faktör, etapları doğrudan etkiliyor. Yarış başlamadan önce tune ettiğimiz özellikler bizi zafere taşıyan en önemli etmen. Bu kısım, bir yarış simülasyonu gibi kafa karıştıran detaylara sahip değil ama sadeleştirilmiş bir arayüz ile ince ayarlar çekmenize izin veriyor. Araç setup’ları ile ilgili kısımda yarış mühendisi olmanıza gerek yok. Hangi ayarın ne değerlerde ne tepkiler verdiği çok sade bir şekilde açıklanmış. Araç hasar modellemeleri ise harika.

Bununla ilgili bir kıyaslama yapmak istiyorsanız gerçek ralli kazalarını izleyin ve DiRT Rally’de de bunu gerçekleştirin. Birebir aynı hasar fizikleri ile karşılaşacaksınız. Belki de yapımın en büyük eksisi oyunu klavye ile oynamanın zor olması olarak gösterilebilir. Kesinlikle analog stick’li bir gamepad şart. Ben oyunu Logitech G27 ile test ettim ve direksiyon ile aldığım zevk anlatılamaz. Youtube üzerinden izlediğim videolarda klavye ile iyi oynayan kullanıcılar da mevcut fakat siz yine de gamepad ile analog stick yardımı alın. Yoksa DiRT Rally’den soğumanız kaçınılmaz.

Doğmamış DiRT Rally’ye direksiyon kılıfı

Oyun henüz beta aşamasında ancak gün geçtikçe büyük içerikler ile güncellenmeye devam ediyor. Yeni etaplar, yeni araçlar hemen her hafta oyundaki yerini alıyor. Codemasters’ın bu şekilde başarılı olmasının arkasında yaptıkları hataların arkasında durma ve sorumluluk alma cesaretini göstermesi yatıyor. Geliştirdikleri EGO 4.0 motoru aslında yapımın çıkış noktası. Oyunda şimdilik career modunda Rally Championship kısmı açık. Beni asıl heyecanlandıran ise Hill Climb modu. Bu şimdilik aktif değil.

Rallinin altın çağı Group B’ye DiRT Rally ile geri dönüş yapıyoruz. Aklınız başınızdan gitti değil mi? Uzun asfalt etaplarda Audi Quattro ile 280km hızla yol almak en güzel hazlardan biri olsa gerek. Asıl sevindiren nokta ise F1 2015’inde bu sene EGO 4.0 ile geliştiriliyor olması. Codemasters yarış oyunlarında ciddi bir revizyona giderek ellerindeki popüler serileri tekrar canlandırmakla yetmiyor, onları bir kaç gömlek yukarı taşıyor. Eğer son yapımlardan sonra sizin de kalbiniz kırıldıysa DiRT Rally’ye vereceğiniz şans sizi tekrar seriye bağlayacaktır. Verdiğiniz paranın karşılığını sonun kadar alabildiğiniz nadir yapımlardan bir tanesi. Etap sonu podyumda görüşmek üzere, kendinize iyi bakın!

Yazar: Yusuf Tansu Büyüktalaş

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum