A’dan Z’ye Wordpress Dünyası
Daha önce duymayanımız var mı? Peki, Wordpress’in tam olarak ne olduğunu bilmeyenimiz var mı? Gayet tabi olabilir. Bu yazımızda Wordpress nedir ve ne değildir, elimizden geldiğince aktarmaya çalışacağız. Önce kısa bir tanımla başlayalım isterseniz: Wordpress, GPL lisanslı, PHP ve MySQL kullanılarak yazılmış bir kişisel yayın sistemidir. Kısacası bir CMS yani İçerik Yönetim Sistemi (Content Management System)’dir.
Peki sadece blog kurmak için mi kullanılır? İş dünyasında kimler tercih ediyor ve neden? İnce ince anlatmaya devam ediyoruz. Eskiden tamamen karşı olduğum bir teknolojiydi, yalan yok. ASP ve C# ile web yazılımları geliştirdiğim yıllarda, arkadaşlarımın bana Wordpress demeleri, adeta çıldırtıyordu beni. Ben o kadar kod yazacağım, hazır bir sistem daha mı iyi olacak yani, diyordum. Aslına bakarsanız, o zamanlar bu kadar kaliteli Wordpress teması da yoktu, eklentileri de yoktu, e-ticaret olanakları da. Kökenleri 2001’e uzanan ve sürekli geliştirilen bir yazılım artık, Wordpress. Nereden, nereye…
6 yıldır aktif bir Wordpress kullanıcısıyım. Geçen sene Amerika Birleşik Devletleri’nde neden bir sertifika da almayalım dedi ve Wordpress sertifikamızı da almış olduk. Peki, Wordpress nerede işimize yarıyor? Kimler tercih etmeli? Hangi şartlarda yaklaşmalı, ve hangi durumlarda uzaklaşmalı? Kimler tercih etmeli sorusuna, net bir cevap vermek oldukça zor. İçerik yönetimi gerektiren her türlü platform için Wordpress kullanılabilir. Mesela şirketinizin resmi web sayfasını, Wordpress ile hazırlayabilirsiniz. Ya da bir okul, üniversite, dernek, turizm acentesi, restoran, cafe, belediye, valilik ve daha nice alanlarda Wordpress ile şahane portallar kurabilirsiniz.
SEO Dostu… Bu bir gerçek. Wordpress, SEO adına herşeyi sizin için yapıyor. Çeşitli eklentilerle de bunu desteklersiniz. Örneğin, her içerik girişi yaptığınız sırada, SEO kontrolü eklentileri ile sayfanızın tam anlamıyla arama motorlarına hazır olup olmadığını test edersiniz ve ona göre yazınızı düzenleyebilirsiniz.
Eklentiler, hayat kurtarır! Kesinlikle öyle! Örneğin, acilen bir iletişim formu gerekiyor. Hemen bir eklentisini bulup kuruyorsunuz. Ya da bir fotoğraf galerisi gerekiyor olabilir, e-posta listesi oluşturmak için form lazım olabilir, güvenlik kontrolü için eklenti gerekebilir, geri sayım cihazı gerekir, ziyaretçi defteri gerekir, Google Analytics ile sitenizin ziyaretçilerini anlık takip etmek istersiniz, ya da arama motorunu geliştirmek istersiniz. Evet, aklınıza gelebilecek ve web sitenizde ihtiyacınız olacak birçok konuya Wordpress eklentileri çözüm sağlıyor.
Her çeşit tema var… Hem ücretli hem de ücretsiz her çeşit tema bulmak mümkün. Tema arayacağınız siteye, ya da Google amcaya, sadece hangi konuda aradığınızı belirtmeniz yeterli. ‘tourism wordpress theme’ yazdığnızda, yüzlerce turizm konulu wordpress temalarla karşılaşacaksınız. Eğer profesyonel ve biraz daha ileriye yönelik projeler düşünüyorsanız, ya da hali hazırda olan profesyonel şirketinizi temsil etmesini istiyorsanız, ücretli temalardan almanızı tavsiye ederiz. ‘İlk kez Wordpress’e adım atıyorum ve biraz öğrenmek istiyorum’ diyorsanız, o zaman ücretsiz temalar ile kendinizi geliştirebilirsiniz. Ancak gerçekten çok kaliteli temalar bulacak, ve sonrasında, ‘bu da mı Wordpress?’ diyeceksiniz, kendi kendinize…
Hangi ünlü kuruluşlar Wordpress kullanıyor? Techrunch, BBC America, Star Wars Blog, MTV News, Sony Music, Time, Ford Social, Facebook Newsroom, Harvard Business Review, Mercedes-Benz Türkiye, Microsoft Türkiye, İstanbul Üniversitesi, Webrazzi, TeknolojiTuru ve daha niceleri…
Güvenlik açıkları sürekli kapatılıyor… Her gelen güncellemede, yeni bir açık kapatılıyor. Hiçbir platform için ‘asla hacklenemez’ diyemeyiz. Böyle bir ifade kullanmak zaten yanlış olur. Ancak PHP ile kendi yazdığınız bir web sitenin tek tek açıklarını kontrol etmeniz gerekirken, Wordpress bunların hepsini sizin yerinize yapıyor. Ayrıca güvenlik alanında kullanışlı eklentiler de sizlere yardımcı olacaktır.
Mobil ile birebir uyumlu! Yeni temaların neredeyse hepsi, responsive design özelliği ile geliyor. Hazır bir şekilde, hem akıllı telefonlarla hem de tabletlerle uyumlu hale geliyor, güzelim web siteniz. Böylece birkaç farklı site yapmak yerine, tek bir profesyonel tema ile, hangi cihazı kullanıyor olurlarsa olsunlar, ziyaretçileriniz size ulaşabilir.
Böyle açık açık Wordpress’i tercih edin diye yazıyor olmam, kesinlikle yazılımı ve tasarımı bırakın, açık kaynak uygulamalar işimizi görüyor anlamına gelmiyor. Wordpress’in de yetişemeyeceği ya da zayıf kalacağı alanlar olabilir. Mesela, özel bir proje geliştiriyor ve ciddi kodlamalar ile farklı ve yeni bir proje üzerinde çalışıyorsanız, Wordpress size yardımcı olamayabilir.
Ancak, maruz görün bu görüşümü, bir şirket ya da restoran için web sitesi gerekiyorsa, neden Wordpress ile şahane tasarımlar ile baştan çıkarıcı bir platform kurulamasın ki? Sosyal medya platformları ile entegre şekilde çalışan Wordpress, birçok alanda sizlere bazen ücretli bazen ise ücretsiz çözümler sunuyor. Wordpress dünyası bu kısacık yazımız kadar sınırlı değil tabi ki. Bu sebeple, sorularınızı bize iletmeyi ihmal etmeyin.
Yazar: Said Murat
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.