Sony Xperia XZ İnceleme

Sony Xperia XZ sahip olduğu teknik özelliklerle markanın en üst düzey telefonu olma özelliğini taşıyor...

Yayınlanma:
Sony Xperia XZ İnceleme

Qualcomm'un en yeni işlemcisi olan MSM8996 kod numaralı Snapdragon 820 işlemcisine sahip. Kyro mimarisi ile hazırlanan bu işlemci 2 çekirdekte 2.15 Ghz, diğer 2 çekirdekte ise 1.6 Ghz saat frekans hızı sunuyor. 3 GB RAM ile donatılan telefonda 32 GB ve 64 GB olmak üzere iki farklı dahili depolama alanı yer alıyor. Ülkemizde satılacak olan modellerde ise 32 GB dahili alanın olduğunu belirtelim.

Teknik Özellikler

Telefonda yer alan MicroSD kart girişi cihaza 256 GB daha depolama alanı ilave etmeye imkan sunuyor. IPS LCD türünde üretilen 5.2 inç boyutlu ekran 1920x1080 çözünürlük sunuyor. Bu çözünürlük rakiplerine oranla düşük olsa da genel performansa doğrudan etkisi olacağı ve yeterli bir çözünürlük olduğu için göze batan bir eksik olarak nitelendirilemez. Kamera tarafında her zaman iddialı olan Sony, Xperia XZ modelinde 5 eksenli OIS desteği sunan 24 mm fokal uzunluğa sahip, f/2.0 diyafram açıklığı sunan 23 MP çözünürlüklü arka kamera kullanıyor.

Arka kısımda yer alan bu kamera 30 fps oranında 4K video çekebiliyor. Ön kısımda ise 1/3” sensör boyutuna sahip 22 mm'lik f/2.0 diyafram sunan 13 MP çözünürlüklü bir kamera kullanıyor. USB Type-C girişine yer verilen telefonda, Quick Charge 3.0 hızlı şarj teknolojisi yer alıyor. Buna ek olarak 2900 mAh kapasiteli dahili batarya ise 2 güne yakın pil süresi vaadediyor. IP68 sertifikasına sahip olan Xperia XZ, 1.5 metre derinlikte 30 dakikaya kadar suya karşı dayanıklı bir yapıya sahip.

Tasarım

Sony'nin uzun yıllardır sürdürdüğü tasarım anlayışını sürdüren Xperia XZ modeli, biraz daha yumuşatılmış hatlarıyla daha şık bir görünüme sahip. Serinin eski modellerine kıyasla daha çok bir tasarıma sahip olan Xperia XZ, elle kavrama sırasında eski modellerde olan ele batma hissiyatından arındırılmış durumda. Cihazın alt kısmında USB Type-C girişi yer alıyor. Arka kısımda kamera, led flaş ve lazer otofokus modülü şık bir şekilde yerleştirilmiş. Önceki modellerde olduğu gibi sanal kontrol tuşlarına yer verilen telefonun alt ve üst kısımlarındaki boşluk yine var ve kullanıcıların en çok şikayetçi olduğu bu durum XZ modelinde de devam ettirilmiş. Bunun dışında Xperia XZ'nin tasarım hatlarında eleştirilecek başka bir detay yok. XZ için serinin en şık modeli dersek yanlış olmayacaktır.

Kullanım detayları

Telefon sahip olduğu güçlü donanım ile her türlü kullanım senaryosunda akıcı ve tatmin edici bir performans sunmakta. Sony'nin geliştirdiği arayüz de hafif yapısıyla neredeyse hiç takılma ve kasılmaya sebep olmuyor. Telefonda yer alan işlemci ve GPU, üst düzey oyunlarda yüksek performans sağlıyor. Teknik anlamda telefonun en ciddi handikapı 3 GB RAM boyutuna sahip oluşu.

Rakiplerin modelleri aynı sınıfta 4 GB seviyesini uzun zaman önce geride bırakmışken, amiral gemisi modelde 3 GB RAM bir miktar eksik olarak görülse de günlük kullanıma yansıyan bir zararı yok. Xperia X modelinde PRO modunda yetersiz bir kamera ayarlamaları sunan Sony, XZ modelinde ise bu sorunu tamamen gidermiş durumda. Manuel çekim modlarıyla tüm ayarlara erişip dilediğiniz tarzda fotoğraflar çekebilirsiniz.

Artılar: Donanım Kamera Pil dayanıklılığı

Eksiler: Fiyat

Yazar: Kaan Arlı

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.