Sony Xperia XA İncelemesi

Sony Xperia XA, tasarım anlamında yenilikler içeren, son derece iddialı bir akıllı telefon. Elbette artılarının yanı sıra bazı eksi yönleri de var…

Yayınlanma:
Sony Xperia XA İncelemesi

Sony, akıllı telefon pazarının öncü markaları arasında. Şirketin 2016’da duyurduğu orta segment modellerden Xperia XA’yı test merkezimizde ağırladık. Şunu baştan belirtelim, şaşırdık; çünkü bu cihazda, Sony’nin sıklıkla görülen tasarım çizgilerine dair bazı karşı duruşlar söz konusu. Örneğin neredeyse sıfır çerçeve ve ince/uzun tasarım dikkat çekici Elde kavranışı son derece iyi bir modelle karşı karşıyasınız…

Tasarım detayları

Akıllı telefon, ön yüzünde yanlarda sıfır çerçeve, 2,5 ekran yapısı ve oldukça hoş bir görünümle size karşılıyor. Altta herhangi bir fiziksel butonu yok, üstte selfie kamerası ile Sony logosu dikkat çekiyor. Ekran size dönükken sağ kısımda bir buton var ve hem dışa doğru çıkıntısı hem de metalik rengiyle kendisini adeta vurguluyor. Buton üzerinde bir açma-kapama sembolü mevcut. Hemen altında ses tuşları ve biraz daha altta da kamera için deklanşör butonu bulunuyor.

Cihazın solunda ise microSD ve NanoSIM kart girişleri var. Bu bölümde ekstra bir alet edevata, zahmete gerek duyulmadan tırnak yardımıyla giriş açılıyor. Üstte kulaklık girişi, altta microUSB ile iddialı bir görünüme sahip hoparlörü görüyoruz. Arka yüzde Xperia logosu ile kamera, flaş diğer tasarım öğeleri. İlk intiba olarak son derece kullanışlı bir cihaz, tek sorun ise hem ekranın hem de arka kısmın anormal şekilde parmak izi tutması.

Donanım ve yazılım

5 inç ekranda HD çözünürlük sunuluyor. 16 GB dahili depolama kapasitesi, 2 GB RAM, 64 bit mimarisine sahip ve sekiz çekirdekli MediaTek Helio P10 işlemci, 2300 mAh pil kapasitesi öne çıkan özellikler arasında. 200 GB’a kadar microSD takılabiliyor. Sony Xperia XA, Android işletim sistemine sahip güncel modellerden biri. 6.0 Marshmallow önyüklü halde, kullanımda sizi bir alışma süresi ile başbaşa bırakabilecek bazı noktalar var; örneğin fiziksel bir ‘home’ tuşuna sahip değil. Bu da bazı oyunlardan çıkmanızı zorlaştırabilir.

Bazen hızlıca ana ekrana dönmek yerine altta tuşların belirmesi için ekstra tıklamalar yapmanızı da gerekli kılabilir. Bazı kullanıcılar keşke birkaç kapasitif tuşu olsaydı diyebilir. 13 MP arka/8 MP ön kamerayla geliyor. Fotoğraf çözünürlüğü ve kalitesi muazzam. Aynı ortam koşullarında başka üst muadil modellerle yapılan karşılaştırmalarda Xperia XA’nın çoğu koşulda daha iyi olduğu görüldü. Örneğin gece çekimlerinde, flaşı ile birlikte elde edilen fotoğraf sonuçları yüzünüzü güldürecek. Bunun haricinde kamera yazılımı son derece geniş bir kapsama sahip.

Çok sayıda ilginç efekt, video üzerine eğlenceli çalışmalar, vb yapılabiliyor. Sony, adeta bazı fotoğraf/video uygulamalarını –önyüklü- şekilde sunuyor. Kullanışlı olduğuna şüphe yok, ancak ekstra özellikleri, bir miktar kurcalama süresini de gerekli kılıyor. Eğlenceli. Oyun deneyimini üst noktada yaşatıyor. Isınma sorunları ile çok zorlu oyunlarda, uzun saatler oynandığında karşılaşıldı. Bu durumu anormal karşılamıyoruz.

Artıları: Kompakt tasarım Ekran Kamera Performans.

Eksiler: Parmak izi tutuyor Kamera yazılımı biraz karmaşık.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.