Ayın Siber Güvenlik Tavsiyeleri – 13 [Sevgililer Günü Tehditleri]
Malûm, 14 Şubat Sevgililer Günü hızla yaklaşıyor. Alışveriş eğilimleri hızla değişirken satın almalarımızı ciddi ölçüde kolaylaştıran online alışveriş metotları da gün geçtikçe daha popüler hâle geliyor. Sevgiliye özel hazırlanabilecek kişisel hediyeler, daha uygun fiyatlar, özel kargo imkânları ve bol çeşit, oturduğumuz yerden bizlere oldukça büyük bir alışveriş mağazasının kapılarını açıyor. Oysa dikkatli olmakta fayda var, çünkü siber dolandırıcılar ve saldırganlar, Sevgililer Günü'nü kendileri için fırsata çevirmeyi hedefledikleri çeşitli tehditlerle peşimizdeler...
Sosyal mühendislik
Siber dünyada en etkili veri toplama ve iz sürme metodu olarak kabul edilen sosyal mühendislik, oldukça ciddi bir siber güvenlik konusu. Kullanıcıyı aldatarak ve zihinlerine nüfuz ederek, arzu edilen bilgileri çalmaya yönelik eylemler içerir. Kimi zaman, indireceğiniz dosyalarda bulunan keylogger, vb. yazılımlarla da yapılabilmektedir. Güvenmediğiniz kaynaklardan araştırma yaparken, web siteleri ve üçüncü şahıslarla neleri paylaşıp paylaşmadığınıza dair oldukça dikkatli olun.
E-Posta ile gelen sahte kampanyalar
Sevgililer gününün yaklaşmasıyla birlikte sahte kampanyaların sunulduğu e-postaların sayısında da hızlı bir artış dikkatleri çekiyor. Bilmediğiniz veya daha önce alışveriş yapmadığınız kaynaklardan gelen e-postalara karşı oldukça dikkatli olun! Verilen bağlantılara tıklayarak zararlı yazılımları bilgisayarınıza bulaştırabileceğiniz gibi, sosyal mühendislik aracılığıyla banka bilgilerinizi girmenizi sağlayacak sahte alışveriş sayfalarına da yönlendirilebilirsiniz.
Sevgililer Günü tehditleri arasında bir diğer yöntem, çok bilinen markaların ve alışveriş sitelerinin taklit edilmesi olarak dikkatleri çekiyor. Dikkatli olmayan gözler için kolayca aldatıcı olabilecek sahte alan adlarıyla, aslında çok popüler ve güvenilir bir sitede alışveriş yaptığınızı düşünürken, siber korsanların pençesine düşebilirsiniz. Bu yüzden çok dikkatli olunmasını tavsiye ediyoruz.
Sevgililer Günü tehditleri sizi yanıltmasın: Abartılı indirimlere dikkat
Daha az para ödemeyi kim istemez ki? İşte bunu bilen siber korsanlar, akla hayale gelmeyecek indirim vaatleriyle sizi kendi web sitelerine çekmek için uğraşırlar. Kredi kartı bilgilerinizi girmenizi beklerler. Siz bilgilerinizi girdikten sonra, satın aldığınızı düşündüğünüz ürünlerin gelmesini beklersiniz fakat bu sırada siber korsanlar banka hesaplarınızı boşaltmaya çoktan başlamıştır…
Bu yüzden, bir önceki maddede yer alan uyarımızı yeniden hatırlatmak istiyoruz. Bilindik olmayan, güvenliğinden emin olmadığınız alışveriş platformlarından uzak durun. Bir ürünün piyasada ortalama bir fiyatı vardır. Biraz daha az veya biraz daha yüksek fiyatla satılabilir ama sonuçta bir denge vardır. 10 liralık ürünün 1 liraya satılması, takdir edersiniz ki yalnızca bir hayaldir. Hayallerinizin sizi savunmasız bırakmasına izin vermeyin.
Mobile yönelik Sevgililer Günü tehditleri artıyor
Her ne kadar kişisel bilgisayarlarımızda artık kullanıcılarda belirli bir bilinç oluşmaya başladıysa da akıllı telefonlar için aynısını söylemek oldukça zor. Akıllı telefonlarımızın korunmaya ihtiyacı olmadığını düşünüyoruz, bu durumun nedeni pek anlaşılamıyor ne yazık ki. Siber korsanların hedefinde bu defa akıllı telefonlarımız var, çünkü onların daha savunmasız olduğunu biliyorlar.
Sevgililer Günü için yapacağınız hediye araştırmalarınızda karşınıza aldatıcı sonuçlar çıkarabilirler, aldatıcı SMS’lerle ulaşabilirler ve kurdukları tuzaklara düşmenizi sağlayabilirler. Akıllı telefonunuzla internette gezinirken gerek zararlı yazılımlardan, gerekse kimlik avı saldırılarından maksimum düzeyde korunmanız Mobile Security yazılımını kullanmanız olacaktır. Android uygulama mağazası üzerinden ücretsiz olarak indirebilir ve memnun kalmanız halinde premium versiyona yükselterek, mobil güvenliğinizi daha da kapsamlı hale getirebilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.