MAFIA 3 İncelemesi

MAFIA 3 İncelemesi
PC ve konsol platformlarında son dönemin dikkat çeken yapımlarından Mafia III’ü oynadık. Siz de oynamalı mısınız?

Video oyun serilerinin başarılı bir örneği olan Mafia; filmleştirilmesi gereken mükemmel senaryosu, oynanabilirliği ve başarılı grafikleri ile çoğu oyuncunun defalarca bitirdiği oyunlar listesine girmeyi başarmış bir seri yapım. Yapımcılığını 2k Games‘in üstlendiği 7 Ekim 2016’da PC’nin yanı sıra PS4, Xbox One ve Mac platformları için yayınlanmış serinin son oyunu Mafia III, klasik 'İtalyan Mafyası' konseptini bir kenara bırakıp, siyahi bir Punisher'ı ana karakteri yapıyor. New Orleans'ı hizaya sokmaya çalışan, intikam yemini etmiş Vietnam gazisi Lincoln Clay'in hikayesi ele alınıyor...

Geçtiği dönem ve ana karakter seçiminde serinin diğer oyunları Mafia I ve Mafia II'ye göre radikal değişimlerle karşımıza çıkan Mafia III bu ay inceleme konuğumuz. Mafia 3 inceleme makalesi başlıyor...

Senaryo: Merak etmeyin, spoiler yok.

1968 yılı New Orleans'ının kurgusal hali New Bordeaux şehrinde geçen Mafia III, belgesel tadında bir video ile başlıyor. Oyunda yönettiğimiz karakter Lincoln Clay. Bir yetimhanede büyüyen Lincoln Clay, 1958 yılında yetimhane kapanınca Delray Hollow adındaki bölgede, siyahilerin mafya işlerini yürüten Sammy Robinson ile sıkı dost olmuş. Bir süre; şehirde mafyacılık rüzgarları estirdikten sonra Vietnam Savaşı'na katılan kahramanımız, savaşta sağ kalmayı başarmış.

Sabıkalı geçmişinden kaçmaya karar vererek; California'ya yerleşip başka bir hayat kurma planı ile Delray Hollow'a dönen Lincoln Clay, sıkı dostu Sammy'nin Haiti'li bir grup düşman ve ülkenin en büyük mafya ailesi Marcano ile başının derde girdiğini öğrenince planlarından vazgeçiyor. Çünkü Lincoln için: "Aile, doğumunda seninle olanlar değil, onlar için ölümü göze aldıklarındır."

screenshots_20161011

Büyük bir İtalyan mafyasından intikam alma üzerine kurulu olan senaryo; ara sahnelerin ince ayrıntılı kamera açıları, karakter animasyonları, diyalog kurguları ve eşsiz müzik seçimleri ile neredeyse taçlandırılmış.

Oyun mekanikleri ve yapay zeka:

Serinin önceki oyunları ile kıyaslandığında açık dünya yapısı ile karşımıza çıkan Mafia III, ana hikayeye bağlı zincir görevlerin yanında doyurucu miktarda yan görev de içermekte. Açık dünyada keşifler yaparken karşınıza çıkan yan görevleri tamamlayarak, yeni ekipmanların kilidini açabilir; kahramanımız Lincoln Clay'in yeteneklerini geliştirebilirsiniz.

Ana görevi yaparken, yolunuzun üstünde mafyaların yönetiminde bulunan bir gece kulübüne girip çatışabilir, kulüpteki silahlara, paraya, çelik yelek gibi ekipmanlara sahip olabilirsiniz. Diğer açık dünya temalı oyunların mekaniğine benzer şekilde Mafia III de, ana görevlerden yan görevlere kadar kendini tekrar eden oynanış mekaniğine sahip. Görevler ne kadar renkli, yaratıcı ve çok olursa olsun "A noktasından B noktasına ulaş, görevi bitirdikten sonra A noktasına geri dön!" algoritmasından kurtulamayan Mafia III ile karşı karşıyayız.

screenshots_20161012

Oyunun dinamiklerindeki yenilikler ise gerçekten dikkat çekici. Geliştirilmiş suikast, infaz ve gizlilik (stealth) sistemleri, görevleri farklı yollar ve yöntemler kullanarak tamamlayabilme açısından oyunun en kuvvetli yönlerinden biri. Dilerseniz bir görevi stealth modda gizlice ilerleyerek ve düşmanları sessizce temizleyerek tamamlayabilir, dilerseniz de düşmanların karşısına dikilerek onları mermi yağmurunda etkisiz hale getirebilirsiniz.

Tercihin oyuncuya bırakılmış olması güzel bir nokta olsa da, yine de bir kaç eksik mevcut. Oyunda 6 çeşit silah sınıfının altında toplamda 40'tan fazla silah bulunmakta. Silahların modifiye ve geliştirme seçeneklerinin olması ve kendine has ateş dinamiklerine sahip olmaları, ateşli silah kullanımı açısından oyuncunun bir çok seçeneği olduğunu da gösteriyor. Yakın dövüş silahlarının olmazsa olmazı bıçakların da kullanıldığı Mafia III'te, Lincoln'un yumrukları da gayet işlevsel çalışmakta! Gelelim Mafia 3 inceleme yazısında ele alınması mutlak gerekli olan araç kullanımına...

Mafia III'te açık dünya elementlerinin yoğun kullanımı, oyuncunun kullanabileceği araç çeşitlerine de yansımış durumda. Spor ve arazi araçları, dönemi yansıtan lüks otomobiller ve kamyonlar başta olmak üzere oyunda, 50'den fazla araç seçeneği oyuncunun kullanımına sunulmuş.

Dönemin atmosferini adeta yaşatan bu araçların sürüş mekaniği ise normal ve simülasyon modu olarak iki farklı şekilde karşımıza çıkmış olsa da, oynanış esnasında normal ve simülasyon modları arasında belirgin bir fark neredeyse yok gibi. Deneyimlemek isterseniz oyunun ayarlarından bu iki seçenek arasında tercih yapabilirsiniz. "Yapay zeka... Standart yapay zeka. Belirli bir rotada ilerleyen düşmanlar, ıslık çalarak düşmanı kendimize çekerek yok etme ve diğer düşmanların durumdan şüphe duymaması..."

screenshots_20161012clay

Yapay zeka... Standart yapay zeka. Belirli bir rotada ilerleyen düşmanlar, ıslık çalarak düşmanı kendimize çekerek yok etme ve diğer düşmanların durumdan şüphe duymaması ve tüm oyunu neredeyse gizli modda bitirebilme, serinin önceki oyunlarında araçla yüksek hız yaptığımızda polisin peşimize takılması ama Mafia III'te aracımızı seyreden polisler... Kısacası Mafia III'ün yetersiz yapay zekası, oyunu zorlayıcı olmaktan uzak kılıyor.

Mafia III Grafikleri ve Teknik Özellikleri:

Hem grafiksel hem de teknik anlamda geriye giden Mafia III, yayınlandığı günlerde PC oyuncularının büyük tepkisi ile karşılaşmıştı. Oyun, normalde oyun konsollarının aşırı ısınması ve donanımlarının zorlanmasını engellemek amacıyla kullanılan 30 FPS kare hızı kilidiyle çıkış yaparak PC oyuncularına hem grafiksel hem de oyunun akıcılığı anlamında hoş olmayan tecrübeler yaşattı.

Oyunun geliştiricisi Hangar 13 tepkiler doğrultusunda, "her platformda, eşit oyun tecrübesi yaşatmak" adına böyle bir entegrasyon ile çıkış yaptıklarını açıklayarak yayınladığı yama ile 30 FPS kilidini kaldırdı. PC sürümünde; son yamada bile üzerine düşülmeyen optimizasyon sorunları bulunan Mafia III'te; gerçekçi olmayan ışık efektleri, açık dünya oyunlarında görmeye alışkın olduğumuzun aksine görüş alanı sınırının düşük olması, yağmur yağışı gibi çeşitli hava durumlarının bilim kurgu filminden fırlamışçasına garip bir şekilde oyuncuya yansıtılıyor olması da oyunun dikkat çekici kusurlarından birkaçı.

Bir AAA yapım oyun için modellemeler, fizik hesaplamaları, hasar sonrası görüntülerin de basit yapıda ve yetersiz olduğunu söylememiz maalesef mümkün. Mafia 3 inceleme yazısının hazırlanması sırasında göze çarpan kötü bir yön.

screenshots_20161012_2

Serinin kemikleşmiş İtalyan mafyası hikayesi çizgisinin dışına çıkarak radikal bir ara hikaye tadında karşımıza çıkan Mafia III, hikaye bazında önceki oyunları aratsa da yüksek kaliteli karakter modellemeleri, kaliteli seslendirmeler ve ara sahneler açısından incelendiğinde tatmin edici. Oyuna eklenen yeni silahlar, yakın dövüş ve silahlı çatışma dinamikleri, çete sistemi, açık dünya üzerindeki yeni görevler ve mekan çeşitliliği oyunun artıları arasında.

Mafia III; fiyat/performans açısından değerlendirildiğinde, Steam üzerinde 179 TL gibi kesinlikle hak etmeyen bir fiyat etiketiyle satışta. Ne 6 sene beklentinin hayal kırıklığı, ne de senenin en iyi oyunu. Ortalamanın bir tık üzerinde, iyi bir oyun kategorisinde. Ötesi değil.

Ve artıları, eksileri. Mafia 3 inceleme yazısının muhtemelen en önemli kısımlarından biri. Her oyun incelemesinin olmazsa olmazı...

Mafia 3 inceleme artılar: Modellemeler Seslendirmeler Ara sahneler Silah ve dövüşme çeşitliliği Çete sistemi Açık dünya Mekan çeşitliliği.

Mafia 3 inceleme eksiler: Ortalama bir oyun Yüksek beklentiye rağmen... İnanılmaz yüksek fiyatı.

Yazar: Beril Koç

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.