LinkedIn’in Yeni Tasarımında Dikkat Çekenler
İş odaklı sosyal ağ LinkedIn, uzun yıllardır dijital hayatın içinde. Her gün profilini ziyaret edip, beni kimler görüntülemiş, mesaj var mı diye bakan kullanıcı sayısının azlığına karşın platformun genel manada yüz milyonlarca kişinin ‘iş hayatına dair’ bilgilerinin yer aldığı bir havuz olduğuna şüphe yok. Bu iş odaklı ağ üzerinden ihtiyaç duyduğu iş gücüne ulaşan, araştırma yapan kurum ve kişiler olduğu gibi, iş aramakta olan kimselerin de yeni imkanlarla buluşabildiği görülüyor. Linkedin, her ne kadar Facebook gibi sık ziyaret edilen argümanlar vaat etmese de kullanımda olan bir yapı ve Ocak ayında tasarımında ciddi bir değişiklik söz konusu oldu.
Linkedin yeni tasarımı
Türkiye’deki kullanıcıların Şubat ayı itibarıyla görmeye başladıkları Linkedin yeni tasarımı, mobil kullanıcının karşılaştığında yabancılık çekmeyeceği bir düzenle geldi. Üstte yer alan sekmelerde Ana Sayfa, Ağım, İş İlanları, Mesajlaşma, Bildirimler, Ben ve yanında ayrı bir kutu içinde Daha Fazla yer alıyor. Ayrıca sağ üstte Premium’u Deneyin şeklindeki dikkat çekici büyüklükte fontlarla sunulan ‘aslında banner’ öne çıkıyor.
Üst kısma dair LinkedIn logosu ve yanındaki Arama Yap kutucuğu da diğer detaylar arasında. Genel itibarıyla çok daha görsel ve ferah bir tasarım söz konusu. Üst sekmelerin hemen altında yer alan bir diğer reklam gösterimi ile solda yer alan ve kullanıcıya dair bilgilerin görüldüğü bölüm de şık duruyor. Hızlı paylaşım kutusu da burada. Üst sekmenin altında ‘Bir makale, fotoğraf veya güncelleme paylaşın’ ibaresi ve bir de fotoğraf ekleme ikonuyla konumlanmış. Renk paletinden yapılan seçimler gayet iyi. Aslında yenilikler aşağı yukarı bu kadar, aşağı doğru inen akışta, ağınızdaki kimselerle ilgili paylaşımlar, gelişmeler görülüyor. Buradaki akışta çok sıklıkla karşınıza reklam içeriklerinin çıkması ise önemli bir negatif durumunda.
LinkedIn Bildirimler sekmesi artık daha derli toplu...
İkon, sekme ve renkler ama...
LinkedIn yeni tasarımında; bir dizi ikon, sekme ve menünün ikonlarını, renklerini değiştirmenin yanında bazı küçük yer değiştirme hamlelerini daha fazla kullanılabilmek adına yeterli görmüşe benziyor. Daha derli, toplu bir yapının kazandırıldığı da altı çizilmesi gereken noktalar arasında. Ancak şu bir gerçek ki platformda ciddi bir algoritma sıkıntısı var. Kullanıcısının ilgi alanlarına yönelik paylaşımları öne çıkaran, onu tutan argümanları bir türlü sağlayamayan LinkedIn, yalnızca iş ilanları ve iş arayışı olan kimseleri buluşturma misyonunu da tam olarak yerine getiremiyor. Örneğin iş arıyorum sekmesi sunup, daha sonra bu kullanıcının profilinde paylaştığı bilgilerle eşleşen iş ilanlarını sunma gibi çok basit bir hamleyi dahi sergileyemiyor LinkedIn.
Ayda 1 mesajla sınırlı
Maalesef milyonlarca kullanıcı için aylık 10-15 profil ziyareti ve belki 1 mesajdan ibaret bir etkileşim alanıyla sadece ‘olması için olan’ bir yapı sergiliyor. Geliştirilmesi için yapılabilecek şeylerin başlangıcının tasarım olduğunu düşünerek mutlu olmaya çalışabiliriz. Umarız ki devamı gelir… Gelişmeleri aktarmayı sürdüreceğiz…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.