Ayın Siber Güvenlik Tavsiyeleri - 8

Ayın Siber Güvenlik Tavsiyeleri - 8
Ayın Siber Güvenlik Tavsiyeleri yazı dizimizin 8. Bölümünde Android cihazları daha güvenlik şekilde kullanmanıza yardımcı olacak tavsiyeleri sıralayacağız.

2017 yılı sonuna kadar 1,5 milyar akıllı telefonun daha satışı gerçekleşecek. Halihazırdaki milyarlarca mobil cihazla birlikte toplam rakam olağanüstü boyutlara yükselecek. Bu seviyedeki ‘internete bağlanabilen’ cihazın, çok doğal bir sonuç olarak potansiyel siber güvenlik tehditleriyle karşı karşıya olduğu aşikar.

Şu anda ziyaret ettiğiniz web sitesini her gün 5000’i aşkın kişi tıklıyor ve bu rakamın yüzde 35’lik bir kesimi de söz konusu işlemi Android işletim sistemli cihazlarıyla gerçekleştiriyor. İlginç bir veri olarak her yıl satışı gerçekleştirilen akıllı telefonların yüzde 70’den fazlası Android işletim sistemine sahip. Söz konusu oranın ülkemizde yüzde 80’in üzerinde olduğu yönünde veriler var. Peki bu kadar yoğun kullanıma sahip bir işletim sisteminin güvenliği nasıl sağlanır? Hemen yanıtlayalım; kullanıcıya düşen bir dizi basit tedbirle bu mümkün. İşte tamamen uygulanabilir adımlarla Android cihazlarınızı siber tehditlerden korumanızı sağlayacak tavsiyeler…

1- Farklı Şifreler Kullanın Öncelikle şifrelerinizin güvenliği büyük önem taşıyor. Üstelik bunu sağlamanız son derece kolay. Hemen her sosyal medya hesabınıza aynı şifreyi kullanıyor olmanız yüksek olasılık (oldukça yaygındır), ancak bu metodu geride bırakarak güvenlik seviyesini yükseltebilirsiniz. Facebook, Gmail, hatta telefon kilidi ve kredi kartı şifresi aynı olan kullanıcılardan olmayın.

2- Akıllı telefonunuzun güvenlik ayarlarını değiştirmeyin Android akıllı telefonların güvenlik ayarları vardır. Bunları değiştirmek, roating gibi işlemler yapmak güvenlik riskleri doğurur.

3- Yedekleyin, veri güvenliğini sağlayın Rehber öğeleri, belgeler, fotoğraflar… Saklamış olduğunuz tüm veriler birer hedef. Bunlara erişmek için türlü yollar deniyorlar, bazen mobil uygulamaları, bazen e-mail gönderilerini kullanıyorlar. Yapılması gereken şey bunları sıklıkla yedeklemek ve elbette herhangi bir saldırı riski karşısında oluşabilecek potansiyel kayıpları da bu şekilde atlatmak. Emniyet kemeri iyidir.

4- Şüpheli uygulamaları yüklemeyin En ciddi siber tehditlerden biri de mobil uygulamalar. Android platformunun uygulama mağazası Google Play’de şüpheli yazılımlardan kaçınmak, cihaz ve dolayısıyla veri güvenliğiniz için kilit role sahip. Yapılması gerekenler ise oldukça basit;

  • Tanımadığınız, duymadığınız uygulamalara şüpheyle yaklaşın; yorumlarına ve indirilme sayılarına, aldıkları puanlara mutlaka göz atın. Emin olmadığınız durumlarda yüklemeyin.
  • Resmi uygulama ortamları harici platformlardan (indirme siteleri, vb) uygulama yüklemeyin.
  • Güvenilir olmayan uygulamalar virüs yükleyerek ciddi sorunlara yol açabilir, bu nedenle emin olmadığınız uygulamaya dair yapacağınız kısa bir Google araştırması da sizi ihtiyaç duyulan sonuca (siber risk olup olmama durumu) götürebilir.

5- Uzaktan erişime engel olun Bazı uygulamalar, uzaktan erişimle bilgileri silme özelliğine sahiptir. Bunlardan kaçının.

6- Yönergeleri okuyun Kişisel bilgilere erişim yönergelerini dikkatle okuyun, şüphe uyandıran uygulamaları hızlıca silin. Mobil cihazlarınızı güncel tutun.

TeknolojiTuru.com farkıyla siber güvenlik alanındaki pratik tavsiyelerimizi aktarmaya devam edeceğiz...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.