Ayın Siber Güvenlik Tavsiyeleri – 6

Ayın Siber Güvenlik Tavsiyeleri – 6
Ayın Siber Güvenlik Tavsiyeleri – 6

İnternet dünyasındaki en uzman profesyonellerden daha güvenli internet için ipuçları topladık. Aralarında şeytanın aklına gelmeyecek öneriler var! Önde gelen siber güvenlik şirketlerinde çalışan ve uzun yıllar siber güvenlik üzerine yazılar yazmış uzmanların bulunduğu bu liste bilgi ve deneyimle yoğurulmuş desek yalan olmaz. Sizin için en çok merak edilen soruları bir bilene sorduk.

Buyurun buradan: Sizce kullanıcıların güvenli bir internet deneyimi yaşaması için takip etmeleri gereken en önemli 3 kural nedir?

  • Neil Rubenking, PC Magazine Şef Analisti

- Her site için eşsiz ve güçlü bir parola oluşturun. Evet bu, bilgisayarınıza bir parola yöneticisi programı indirmeniz gerektiği anlamına geliyor.

- Akıllı telefonunuzda ekran kilidinin süresini kısa tutun ve kilidin açılması için muhakkak bir parola oluşturun. Bu parola basit bir dört haneli bir rakamdan daha komplike olmalı.

- Bankanız ya da devletten geldiğine inandığınız hiçbir linke direkt olarak tıklamayın. Size özel profilinize hiçbir aracı link olmadan giriş yapın.

  • Kelly Jackson Higgins, Dark Reading Uygulayıcı Editörü

- VPN bağlantısı kullanın! Kurumsal ya da bireysel kullanımda, kablolu ya da kablosuz bağlantıda… Genellikle şirketlerin VPN bağlantısı olduğunu hepimiz biliyoruz ama siz siz olun şirketten bağımsız iletişim cihazlarınız için VPN sağlayıcısı edinin.

- Bütün uygulamalarınızı en son eklentilerle güncel tutun ve Chrome ve Firefox gibi daha az virüs geçirgen tarayıcılar kullanın.

- Çok güçlü ve yaratıcı parolalar oluşturun, bu parolaları belirli aralıklarla değiştirin ve asla ama asla aynı parolayı başka bir internet sitesi ya da hesap için kullanmayın.

  • Andrei Petrus, Avira Ürün Yöneticisi

- Ücretsiz uygulamaların da bir bedeli var. Genelde bu uygulamalar istemediğiniz adware ve tarayıcı uzantılarını ya da hiç istemediğiniz yazılımları da beraberinde cihazınıza getiriyor. Bu yüzden bu tip uygulamaları indirmeden önce onlara dair notları dikkatlice okuyun.

- Mobil cihazlar özel yaşamımıza ulaşılabilecek açık bir kapı gibidir. Bu yüzden hangi uygulamaları indirdiğinize ve onlara hangi izinleri verdiğinize dikkat edin. Sonuç olarak bir hava durumu uygulamasının fotoğraflarınıza ulaşmak istemesi pek de akla yatkın değil, değil mi?

- Mahremiyet hakkınız, onu talep edin. Saklayacak bir şeyim yok demek, mahremiyet hakkını umursamıyorum demek ile eşdeğerdir.

  • Lee Munson, SecurityWatch Sosyal Medya Yöneticisi

- E-postanıza gelmiş bir linke tıklamadan önce bir kez daha düşünün. İşyeri ya da evde, bazen hiç de göründüğü gibi olmayan e-postalarla karşılaşabilirsiniz. Siber suçlular kullanıcıların kişisel ya da banka bilgilerine ulaşabilmek konusunda her geçen gün daha ikna edici uygulamalara gidiyorlar. Parola ve kullanıcı ismi kullanmadan hiçbir işlem yapmayın.

- Ne indirdiğiniz konusunda dikkatli olun. Sırf kolay ulaşılabilir diye yasadışı sitelerden film ya da müzik indirmeniz pahalıya patlayabilir. Bu yüzden indirim yapacağınız siteye dair sormanız gereken sorular var: “Saygınlığı olan bir site mi? Bu siteden sorunsuz bir şekilde indirim yapan arkadaşınız var mı?” gibi.

  • David Harley, Araştırma Ekibi Üyesi

- İki aşamalı parola sistemi kullanın. Birçok sosyal medya sitesi şimdilerde iki aşamalı parola sistemi kullanma seçeneği sunuyor. Facebook’un giriş yapmanıza onay vermek için kullanabileceğiniz SMS gönderme özelliği gibi… İnternet kullanıcısının karşılaşabileceği en büyük tehdit bir anvti-virüs programı ile çözüme ulaşabilecekleri virüsler değil.

- Ücretli ya da ücretsiz anti-virüs, hiç yoktan iyidir. Tabii kötü niyetle programlanmış bir yazılım olmadığı sürece… Kendinize şunları sormanız gerekiyor: İnternet sağlayıcınız, uygulamalarınız ve işletim sisteminiz size hangi güvenlik özelliklerini sağlıyor? Onların bu güvenlik özelliklerinden en yüksek manada nasıl yararlanabilirsiniz? Güvenlik yazılımına para harcamak istemiyorsanız ücretsiz kullanıyor olduğunuz anti-virüs programını, sandbox gibi bir tarayıcı ile güçlendirmeyi deneyin.

- Kendi güvenliğinizin bir aşamasısınız. Birçok tehdit kurbanın toplum mühendisliğine ve psikolojik manipülasyon sonucu saldırganın istediği bilgiyi vermesi üzerine kurulu. Size bir paragrafta sofistike toplum mühendisliğine karşı direnişi anlatamam ama en azından tuzağa düşmemeniz için onun en basit manada nasıl işlediğini anlatabilirim. Size güvendeymişsiniz gibi hissettirir ama istediğini alır. Bu yüzden en sevdiğiniz güvenlik yazılımı ya da işletim sisteminizin sizi kurtaracağı hissine kapılmayın.

Kaynak: Heimdal

Çeviri: Selçuk Ceylan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.