2016’ya Damgasını Vuran Teknoloji Olayları

2016’ya Damgasını Vuran Teknoloji Olayları
2016’ya Damgasını Vuran Teknoloji Olayları

Geride kalan 2016 yılı, teknoloji dünyası açısından önemli yeniliklere, olay ve geleceğe dair işaretlere sahne oldu. Sosyal medya, mobil teknolojiler, AR/VR gibi konu başlıkları açısından birçok gelişme beraberinde geride kaldı 2016. İşte öne çıkanlar…

Mobilde Çin’in tırmanışı

Huawei ile başlayan mobil cihaz satış rakamı ‘sansasyonu’, 2016’da çeşitliliğini iyiden iyiye artırdı. Aralarında Xiaomi, Oppo, Vivo gibi bazıları gerçekten çok yeni markaların da bulunduğu birçok Çinli teknoloji üreticisi, dünya genelinde ses getiren satış rakamları elde ettiler bu sene ve büyüme durmaksızın devam ediyor. Şimdilik en çok akıllı telefon satışı gerçekleştiren ilk iki marka Samsung ve Apple’ın tahtını ellerinden almaları kolay görünmese de, 3 numaralı marka Huawei, önümüzdeki birkaç yıl içinde ‘Apple’ın geride bırakılacağı iddiasında bulunuyor. Rekabet büyük ve heyecan dolu.

apple-macbook

Apple şaheserleri

Apple, geride bırakılmakta olan 2016 yılını birçok yenilikle kapatıyor. Şirket, ilkbahar aylarında sürpriz bir akıllı telefon iPhone SE ile başladığı senenin devamında iOS 10’u, ardından iPhone 7, 7 Plus ve son olarak da Touch Bar’a sahip çarpıcı MacBook Pro’yı lanse etti. Şirketin iPhone 7 modellerinde yenilenen donanım özellikleri ve ‘simsiyah’ renk seçeneği öne çıkarken MacBook Pro ise 13/15 inç ekranlı iki alternatifte yer alan Touch Bar’ın yanı sıra parmak izi okuyucusuyla da ses getirdi.

Pokemon GO ateşi

Pokemon GO, Temmuz ayının ilk haftasında ansızın belirip, akıl almaz bird alga halinde dünyayı sarmaya başladı. Kısa süre içinde 100 milyonu aşkın indirilme sayısına ulaşan bir Android ve iOS oyunuydı Pokemon GO. Tüm zamanların en ‘delice’ trendi halini aldı, bazı ülkelerde yasaklandı ya da bir dizi yasal müeyyide kapsamına dahil edildi. En nihayetinde ise bir mobil yazılımın gelebileceği maksimum başarı göstergeleri arasındaki yerini aldı. Üstelik geliştiricilerden uygulama mağazaları yoluyla Google ve Apple’a, uygulamanın franchising tarafına kadar sayısız tarafta da ‘gelir’ halinde etkileri oldu. Evet, çılgıncaydı!

Konsol rekabeti

Yeni nesil konsolların 2014 sonunda oyun meraklılarına yepyeni heyecanlar tattırmak üzere merhaba demelerinin üzerinden iki sene geçmişti ki Microsoft ve Sony’den adımlar geldi. Microsoft Xbox One S ile mevcut konsolunu gerek tasarım, gerekse donanım açısından güncelleyecekti. Sony de daha performanslı ve 4K destekli PlayStation 4 Pro ile öncülünden daha ince PlayStation 4 Slim ile iki yeniliği birden sundu. Üstelik Sony’nin sanal gerçeklik alanındaki hamleleri de dikkat çekici gelişmelere sahne oldu 2016 yılı içinde. Sonuç mu; elbette yüzü daha fazla gülen milyonlarca oyun meraklısı.

yahoo

Yahoo’nun Verizon tarafından satın alınması

90’ların fenomen internet şirketi Yahoo, oldukça tuhaf bir rakam karşılığında el değiştirdi. Şirket, ABD’li mobil operatör Ünlü medya platformu Huffington Post’un da sahibi Verizon’un ve satın alım bedeli de 4 milyar 830 milyon dolar şeklinde gelişti. Evet, 5 milyar dolar bile değil. Yahoo’nun satın alımı ile ilgili ilk teklif haziran ayında yine Verizon tarafından gelmişti. 3 milyar dolarla açılan pazarlık 4,83 milyar dolarla noktalanmış oldu. Verizon; Yahoo’nun internet servislerini, Tumblr’ı ve şirketin gayrimenkul ve çalışanlarını eline geçirmiş oldu. Öte yandan Yahoo’nun Alibaba hisselerinin ise satılmadığı açıklandı.

Microsoft’un LinkedIn hamlesi

Borsalar ve tüm dünya bu gelişmeyle sallandı! Microsoft, iş odaklı sosyal medya ağı şirketi LinkedIn ile anlaştı. 2011’de 8,5 Milyar Dolar’a Skype ve 2013’de 7,2 Milyar Dolar’a Nokia’yı bünyesine katan Microsoft, bu sefer 2016 Haziran’ında 26,2 milyar Amerikan Doları karşılığında LinkedIn’i, tüm ekibi ve elbette uçsuz bucaksız veri tabanı ile birlikte satın almış oldu. ABD Borsası’ndaki sLNKD hisseleri satın alım sonrası adeta uçuşa geçti; %47 gibi inanması güç bir oranda yükseldi.

Piyasalar, LinkedIn hisseleri ile çalkalandı. Microsoft CEO’su Satya Nadella, LinkedIn için ‘LinkedIn takımı, hızla büyüdü ve dünyanın profesyonelleşmesinde büyük etkileri var. Biz, birlikte, özellikle Microsoft Office 365 ekibi ile, tüm gezegendeki insanlara ulaşıp hizmet vermeyi hedefliyoruz. Bunu başaracağımıza da inanıyoruz’ dedi. Satya Nadella sonrasında açıklama yapan LinkedIn CEO’su Jeff Weiner, ‘Misyonumuz aynı. Vizyonumuz aynı. Kültür ve değerlerimiz de aynı. Ben de CEO olarak görevime devam ediyorum. Nice başarılara!’ dedi.

Facebook atağı hız kesmeden…

Muhteşem Facebook, her yıl olduğu gibi bu yıl da ‘yılın en iyileri’ arasında. Tüm zamanların en iyi internet şirketlerinden. Bu noktada tartışmaya pek fazla gerek yok. Genç ve multi-milyarder CEO’su Mark Zuckerberg’le birlikte durmaksızın büyüyen sosyal ağ şirketi, sadece kullanıcı tabanının 2 milyara yaklaşmasıyla değil gelirleriyle de adından söz ettirdiği bir yılı geride bırakıyor. WhatsApp ve Instagram gibi diğer ‘devasa’ yatırımlarıyla da harilulade bir seneyi gerisinden bırakan şirketin sonraki hedefleri ise sanal gerçeklikten, daha fazla video özelliğine kadar sayısız alt başlıkta nitelendiriliyor.

Bir hayal kırıklığı: Galaxy Note7

Samsung’un 2016 yılının ikinci yarısında tanıttığı Galaxy Note serisinin yeni üyesi, tanıtımından bir süre sonra ortaya çıkan pil problemleri ile gündeme gelecekti. Şirketin üst segment modelinde düşük bir oranda görülmekle birlikte pilde patlama durumları ile karşılaşılmaya başlanmıştı. İlk olarak satışı gerçekleştirilen milyonlarca Note 7’nin toplanıp yerlerine yenilenmiş modelin verilmesine karar verildi. Ancak ikinci Note7 modellerinde de benzer sorunlarla karşılaşılması üzerine satışlar tamamen durduruldu ve cihazların toplanması kararı alındı. Yılın en sansasyonel hayal kırıklıklarından biriydi.

VR/AR dünyası

Sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR), 2016 yılı için durmaksızın gelişen, çoğu ‘arka planda’ olmakla birlikte geleceğe dair sayısız argüman hazırlığında olan iki kavram. Duyma, dokunma ve görme duyularına gerçek zamanlı olarak etki edilen, insan algısının dijital gerçeklikle birlikte yeni nesil bir ‘uyum’ sergilemesi odağında teknoloji, Sony’den HTC’ye, Microsoft’tan Facebook’a birçok teknoloji devi ile startup’ın odağında. Gelecekte çok daha fazlası için çalışmalar 2016’da da inanması güç hızlarda sürdü.

Güvenlik Siber güvenlik, 2016'nın en çarpıcı konuları arasındaydı. Devam eden yıllarda da bunun değişmeyeceğini tahmin etmek zor değil. Aralarında Facebook CEO'su, LinkedIn, Twitter CEO'su, hatta Google'ın da yer aldığı sayısız kişi ve kuruluş hack'lendi 2016'da. Siber güvenlik, milyonlarca dolara varan fidye ödemeleri ile hacker'ların adeta altın yıllarından birinin de arka planı. Bu noktada farkındalık ve 'önlem' noktasında atılması gereken birçok adımın olduğuna da şüphe yok. Teknoloji Turu olarak güvenlik konusunu yakından ele almaya devam edeceğiz. Gelişmeleri 2017’de de aktarmaya devam edeceğiz. TeknolojiTuru.com'da kalın!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.