Audi BM Yapay Zeka Zirvesi’nde Otonom Sürüşü Konuştu!

Audi BM Yapay Zeka Zirvesi’nde Otonom Sürüşü Konuştu!
Audi AG CEO’su Stadler, Cenevre’deki Birleşmiş Milletler (BM) kongresinde yapay zeka hakkında konuştu. Otonom sürüşle ilgili konuları gündeme getirdi...

İsviçre’nin Cenevre kentinde 7 Haziran’da düzenlenen Birleşmiş Milletler kongresi, yapay zekânın küresel sorunları çözmede oynayabileceği rolü tartışmak üzere dünyanın önde gelen uzmanlarını bir araya getirdi.

Kongrenin ‘İyilik için Yapay Zeka (AI for Good) ’ konulu panelinde konuşan Audi CEO’su Prof. Rupert Stadler, yapay zekanın insanlık yararına kullanılması konusunda konuştu. “Sadece otomotiv bu soruları yanıtlayamaz” Otonom sürüşün insan hayatını önemli ölçüde kolaylaştırma fırsatı sunduğunu ancak beklentilerde aşırıya kaçılmaması yönünde de uyaran Stadler “Bir trafik kazasının kaçınılmaz olduğu durumlarda, sürücüsüz otomobilden karar almasını bekliyoruz. Fakat böyle bir ikilemi ne insan ne de bir makine çözebilir” dedi.

Stadler “Otomotiv endüstrisi, pilotlu ve otonom sürüşle ilgili etik ve yasal soruları tek başına yanıtlayamaz. Bunun için bilim, iş dünyası, siyasetçiler ve toplumun birlikte çalışması gerekiyor” diye konuştu.

Kaza durumunda sorumlu kim olacak?

Yapay zeka, bilim ve endüstri uzmanları tarafından pilotlu ve otonom sürüş için kilit bir teknoloji olarak kabul ediliyor. Yapay zeka teknolojisi, otomobilin çevresini algılayıp yorumlamasına ve bu doğrultuda karar almasına yardımcı oluyor. Ancak, olası bir kaza durumunda sorumluluğun kimde olacağı ve otonom sürüş sırasında kaçınılmaz bir tehlikeyle karşılaşılan otomobilin ne tepki vermesi gerektiği konuları halen belirsizliğini koruyor.

Audi hukukçuları, filozofları bir araya getiriyor

Otonom sürüş ile ilgili çalışmalarına hız kesmeden devam eden Audi, bu kapsamda bilim ve iş dünyasının yapay zeka alanında uluslararası üne sahip uzmanlarını bir araya getiren ve disiplinler arası bir ağ olan beyond girişimini başlattı. Audi, böylece yapay zekanın otomotiv ve çalışma dünyası üzerindeki toplumsal etkilerine odaklanıyor. Girişim kapsamında gerçekleştirilen ilk etkinliklere filozoflar, psikologlar, hukukçular, bilgisayar bilimcileri ve start-up girişimcileri katılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.