Markanıza Ait Alan Adınızı Aldınız Mı?
IP adreslerini daha erişilebilir ve hatırlanması daha kolay hale getirmek için oluşturulan alan adları yani domain’ler, en basit tanımıyla web sitenizin internetteki adresidir. IP adresi, bir telefon numarasına çok benzeyen, her bilgisayara atanan bir dizi numaradır. Ancak hafızanız ne kadar kuvvetli olursa olsun, 191.124.184.129 gibi rastgele sayılara sahip bir IP adresini hatırlamanız pek kolay değildir. Bu nedenle, bir web sitesinin sayısal adresini hatırlamak zorunda kalmadan tam konumuna ulaşmayı çok daha kolay hale getirmek için alan adları oluşturulmuştur. Alan adınız parmak izi gibi size özeldir. Bir kullanıcı alan adınızı bir tarayıcıya yazdığında, doğrudan internetteki web sitenizi görebilecekleri alanınıza yönlendirilir. Domain Örnekleri
- niobehosting.com
- turkiye.gov.tr
- wikipedia.org
Neden Alan Adına İhtiyacınız Var?
Çevrimiçi varlık oluşturmaya çalışan herhangi bir işletme, kuruluş veya birey, bir alan adına sahip olmalıdır. Bir alan adı, web sitesi ve e-posta adreslerinin birleşimi, benzersiz çevrimiçi kimliğinizi oluşturur. Bu da işletmenizin profesyonel bir görünüm oluşturmasına, marka bilinirliğini artırmasına, güvenilirlik oluşturmasına, ticari markalarınızı ve telif haklarınızı korumasına yardımcı olur.
Alan Adı Türleri Nelerdir?
Üst Düzey Alan Adları - Top-Level Domain (TLD), bir alan adının son ekini veya son bölümünü ifade eder. En popüler TDL’ler aşağıdaki şekildedir: .com – Ticari işletme (En yaygın TLD) .org – Kuruluşlar (Tipik olarak kar amacı gütmeyen kuruluşlar) .gov – Devlet kurumları .edu – Eğitim kurumları .net – Ağ kuruluşları .mil – Askeri TLD'ler iki geniş kategoride sınıflandırılır: Genel üst düzey alan adları (gTLD'ler) ve ülke kodlu üst düzey alan adları (ccTLD'ler). Genel üst düzey alan adı (gTLD'ler), ilişkili olduğu alan adı sınıfını (.com, .org, .edu, vb.) tanımlayan genel bir üst düzey alan adıdır. Ülke kodlu üst düzey alan adı (ccTLD), bir ülkeye, coğrafi konuma veya bölgeye atanan .tr veya .fr gibi iki harfli bir alan uzantısıdır. nTLD'ler, daha özelleştirilmiş, esnek ve alakalı oldukları için marka organizasyonlarına ve hizmetlerine yönelik yeni üst düzey alan adlarını ifade eder. nTLD örnekleri arasında, “.voyage”, “.app”, “.ninja”, “.cool” vb. sayılabilir.
Hangi Domain Uzantısını Almalıyım?
Domain belirlerken ismi kadar uzantısıda önem teşkil etmektedir. En yaygın kullanılan ve bilinen .com uzantısı olduğu için öncelikli tercihimizin .com olması gerektiğini söyleyebiliriz. İnternet ortamındaki genel kullanıcı davranışları bu noktada göz önünde bulundurulmalı, insanların genellikle bir web sitesine ulaşmak için alışılagelmiş alışkanlıklarından biri olan adresin sonuna .com yazmak olduğu unutulmamalıdır. Ancak kurumsal bir web sitesi ise .com.tr domain tescil etmek çok daha güvenli ve kurumsal bir imaj yaratacaktır. .com.tr domain belge ile tescil edilen bir domain uzantısı olduğu için müşterilerinizin yada kullanıcılarınızın gözünde kurumsal kimlik kazanmanız açısından önem arz etmektedir.
Mümkünse belirlemiş olduğunuz domainin tüm uzantılarını tescil ederek müşteri trafiğinizin farklı sitelere kaymasını engelleyebilirsiniz. Bu aynı zamanda ziyaretçilerinizin farklı uzantılar yazsalar bile sitenize ulaşabilecekleri anlamına gelir. Domain (alan adı) almak için yalnızca bir iş yada ticaret yapıyor olmanıza da gerek yok. Günümüzde en basit blog yazarlarının bile blog sitesi yaptıklarını unutmayalım. Yalnızca yazdığınız yazıları kullanıcılarınızla buluşturmak için bile domain tescil edebilirsiniz. Yada bir portfolyo web sitesi yapmak istiyor bile olabilirsiniz.
Alan Adı Nasıl Seçilir? Alan adı seçerken göz önünde bulundurmanız gerekenlerin bir listesini aşağıda sizin için listeledik:
- Yazması ve telaffuz edilmesi kolay bir alan adı seçin. İnsanlar alan adınızı hecelemekte veya doğru telaffuz etmekte zorlanırlarsa, bu, ismin akılda kalıcılığını etkiler ve markanıza zarar verir. Bu yüzden daha az karakter içeren sözcükler seçmeyi deneyin. Ortalama olarak, bir alan adının 5-6 karakter uzunluğunda olması gerektiğini, ancak ortalama bir alan adının yaklaşık 13 karakter uzunluğunda olduğunu unutmayın.
- Alan adınıza anahtar kelimeler eklemek, insanların mağazanızda ne sattığınızı hemen bilmesine olanak tanır. Bu, niş mağazalar için en iyi sonucu verir. Fakat içinde anahtar kelime olan bir alan adı seçerseniz, anahtar kelimenin popüler olduğundan mutlaka emin olun.
- Muhtemelen markanıza uygun tek kelimelik bir alan adı bulamayacaksınız, ancak bu tek kelimelik alan adını kendiniz oluşturabilirsiniz. Unutulmaz, hecelemesi kolay tek kelimelik bir alan adı oluşturmak biraz yaratıcılık gerektirecek olsa da, yine de mümkündür. Bunu yapamazsanız, iki kelimelik bir alan adı oluşturmayı da düşünebilirsiniz.
- Mevcut markalarla karıştırılabilecek isimlerden kaçının. Bu hem telif hakları ile ilgili sorunlar yaşamanıza hem de rakiplerinizle karıştırılmanıza yol açabilir.
- İnterneti sallayan yeni TLD'ler ile herkesin “.shop” gibi bir uzantıyı çekici bulacağını düşünebilirsiniz. Fakat “.com”a bağlı kalmak her zaman en iyi seçimdir. Yerel bir pazarı hedefliyorsanız, ccTLD'ler işletmeniz için muhtemelen daha iyi bir seçim olacaktır.
- Tüketicilere sitenize geldiklerinde ne bulmayı bekleyebileceklerini öneren akıllı bir alan adı, herhangi bir işletme için büyük bir avantajdır. Bu yüzden işletmenizin ne yaptığını gösteren bir alan adı seçin.
3 Adımda Domain Satın Alma
- Web sitemize üye olmak
- Domain sorgulama
- Domaini satın alma
Yeni bir domain tescil etmek için öncelikle web sitemize üye olmanız gerekmektedir. Buraya tıklayarak çok kolay ve hızlı bir şekilde üyelik yapabilirsiniz. Üye olduktan sonra tescil edeceğiniz domainin müsaitliğini kontrol etmek için ana sayfamızdan küresel dolaşım çubuğunda yer alan domain başlığı altındaki domain sorgulama sekmesine tıklamanız yeterlidir. Amacınıza ve ihtiyacınıza uygun domaini daha önce kayıt edilmemiş ise alabilmeniz mümkün. Ardından sepete ekle butonu ile siparişinizi oluşturmalısınız. Son aşama olan ödeme kısmında dilediğiniz ödeme yöntemini seçerek başarıyla tamamlanan ödeme sonrasında domain tescil edilmiş olacaktır.
En İyi Alan Adı Kayıt Şirketi Nasıl Seçilir?
Alan adı kayıt şirketleri, genel üst düzey ve ülke düzeyinde alan uzantılarının alım ve satımını yöneten şirketlerdir. ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) tarafından yüzlerce şirkete alan adı kayıt şirketi olarak görev yapma yetkisi verilmiştir. Bununla birlikte, alan adı kayıt şirketleri, sundukları avantajlarla birbirlerinden ayrılır. Peki, markanız için en iyi alan adı kayıt şirketini nasıl belirleyebilirsiniz?
Fiyatlandırma
En iyi alan adı kayıt şirketi, kayıt ve yenilemelerde mükemmel fırsatlar sunar. Bazen yılda 5 dolara kadar düşen fiyatlar bulabilirsiniz.
Kontrol paneli
İdeal olarak, alanlarınızı kontrol etmenize yardımcı olacak basit bir kullanıcı paneli sunan bir kayıt şirketi seçmeniz gerekir. Alan adınızı transfer etmek ya da alan adının CNAME kayıtlarını değiştirmek istediğinizde, sezgisel bir kontrol panelinizin olduğundan emin olun.
Ödeme yöntemleri
Popüler kayıt şirketleri kullanıcılarına birçok ödeme yöntemi sunar. Bu ödeme yöntemleri arasında; banka havalesi veya kredi kartı ile ödeme bulunabilir.
Ekstra hizmetler
En iyi alan adı kayıt şirketlerinin çoğu, çeşitli başka hizmetler de sunar. Bunlar, alan adı gizliliği, web barındırma, e-posta barındırma ve e-posta pazarlama hizmetlerine kadar uzanır. Bu hizmetlerden bazıları, alan kaydınızla birlikte paket halinde sunulurken, diğerleri eklentiler şeklinde sunulur. Bu noktada düşünmeniz gereken birkaç şey vardır: Herhangi bir ekstra eklenti istiyor musunuz, eğer öyleyse, ilgilendiğiniz eklentiler nelerdir, bu hizmetlerin kalitesi sizin için ne kadar önemli? Tüm bu faktörler, ihtiyaçlarınız için en iyi alan adı kayıt şirketini seçmenize yardımcı olacaktır. Kaynaklar: domain https://tr.wikipedia.org/wiki/Alan_ad%C4%B1
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.