Facebook’un resim kesintisi, yapay zekanın fotoğrafları nasıl etiketlediğini ortaya çıkardı

Facebook’un resim kesintisi, yapay zekanın fotoğrafları nasıl etiketlediğini ortaya çıkardı
Facebook’un resim kesintisi, yapay zekanın fotoğrafları nasıl etiketlediğini ortaya çıkardı

Herkes Matrix'te Neo "dijital mesih" statüsüne erişip gerçekliğe ulaştığında beliren yeşil kodları hatırlar. Peki Facebook'ta fotoğrafların üzerinde neden böyle etiketler görüyoruz? Şu anda Facebook'u etkileyen bir kesinti sayesinde, sosyal ağ kullanıcılarına dijital perdenin arkasına benzer bir görüş verildi.

Artık sitede görüntülerin çoğunun yerini, şirketin görüş sistemleri tarafından atanan etiketlerle değiştirdiler. Bu nedenle, yüklenen fotoğraflarınıza göz atarsanız, tatil fotoğraflarını veya yemek ve arkadaş resimlerini görmek yerine, "görüntünün içerebileceği şeyler: gülümseyen insanlar, dans eden insanlar, düğün ve iç mekan" veya sadece "görüntünün içerebileceği şeyler: kedi.” şeklinde görebilirsiniz.

Kısacası: Facebook'un yapay zekası sizi bu şekilde yargılıyor. Bundan utanıyor musunuz? Aynı resim etiketleri Instagram'da da gösteriliyor ve genel sahne ve nesne açıklamalarını ayrıntılandırmanın yanı sıra, Facebook’un yüz tanıma özelliğini temel alacak şekilde fotoğrafta kim olduğunu da öneriyor. Facebook en azından Nisan 2016'dan bu yana görüntüleri bu şekilde “okumak” için makine öğrenimini kullanıyor ve bu proje şirketin erişilebilirlik çabalarının büyük bir parçası. Bu tür etiketler görme engeli bulunan kullanıcılara fotoğrafları ve videoları tanımlamak için kullanılıyor.

Net olmayan şey ise, Facebook'un bu bilgileri reklam hedefleri için de kullanıp kullanmadığı. Kullanıcıların hayatlarıyla ilgili bu görüntülerde yer alan ve kullanıcıların Facebook'tan koruyabilecekleri çok fazla veri var: evcil hayvanınız olup olmadığı, hobileriniz, tatile gitmeyi sevdiğiniz veya gerçekten eski model arabalara meraklı olup olmadığınız... 2017'de bir programcı, bu etiketleri ortaya çıkaran bir Chrome eklentisi yapmak için motivasyonunu bu sorularla sağlamıştı.

O sırada yazdıkları gibi: “Bir çok internet kullanıcısının artık fotoğraflardan düzenli olarak elde edilen bilgi miktarını anlamadığını düşünüyorum.” Bununla birlikte, bu bilgilerin nasıl kullanıldığına bakılmaksızın, dünyanın en büyük veri toplama işlemlerinden birinin perde arkasında büyüleyici bir bakış açısı var. Bu durum ayrıca, görsel dünyanın ne derece makineyle okunabileceğini gösteriyor.

Son yıllarda derin öğrenmedeki gelişmeler makine vizyonu dünyasında gerçekten devrim yarattı ve çevrimiçi görsel içerik genellikle makineler için metin kadar okunaklı hale geldi. Ancak bir şey okunaklı olduğunda, elbette verileri saklamak, analiz etmek ve çıkarmak kolay hale gelir. Bunları sadece sistem çöktüğünde fark ettik. Kaynak: theverge

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.