Yeni başlayanlar için en anlaşılır detayları ile siber güvenlik [101]

Yeni başlayanlar için en anlaşılır detayları ile siber güvenlik [101]
Yeni başlayanlar için en anlaşılır detayları ile siber güvenlik [101]

Dijital siber güvenlik oldukça ilginç bir konu. Tüm güvenlik tehditlerinde olduğu gibi potansiyel tehditlere karşı önlem alma gerekliyı gerekli kıldığı da bir gerçek. Ev ya da iş yerlerinin kapılarının kilitlenmesini ele alalım, uzun yıllardır herkes için varolan, adeta olmazsa olmaz bir alışkanlık.

Arka planında izinsiz girişin önlenmesi var. Ancak aşılabilir bir engel mi, maalesef evet. Bu noktada bir üst seviye olarak alarm sistemleri devreye giriyor. Sensörleri sayesinde hareketi tespit ediyor ve böylelikle güvenliği artırıyorlar. Senaryolar geliştirilebilir, kurum ve kişilere göre farklı türlerde ele alınabilir. Tamamı için temel neden ise ‘önlem’ almaktır. Önlem, teknoloji için de mutlak gerekliliklerden biri.

Farklı bir şekilde HDD içeren bir notebook’u düşünelim, hareket ettikçe arıza çıkarma riski artar, çünkü HDD hassas parçalar içeren, darbeyle zarar gören bir teknolojidir. Konu internet ve yazılım olduğunda da tehditler söz konusudur. Günümüzde bilgisayarların format atılma gerekçelerinden biri çeşitli virüslerdir. Bilgisayarlara virüs bulaşması son derece kolaydır. Önlem ise kapıyı kilitlemek, yani göndereni tanınmayan, şüpheli e-mail’lerin açılmaması, her web sayfasının tıklanmaması, hatta hemen her ‘tıklanan’ şey için iki kere düşünülmesidir.

Aslında bilgisayar kullanıcısı için kapıyı kilitlemek, yani ‘her şeye tıklamamak’ gerçek hayatta kitlenen kapılarda olduğu kadar kolay değildir; her geçen gün gelişen hacker teknikleri ile en profesyonel kullanıcılar bile ‘tıklayabilmekte’ dolayısıyla sistemlerini kötü niyetli kişiler tarafından hazırlanmış senaryolarla baş başa bırakabilmektedirler. Siber güvenlik yazılımları bilgisayarlar açısından alarmdan öte güvenlik metadolojileri sunar. Genelde kullanıcısına gereken pek fazla iş düşmez, arka planda çalışarak sistemleri korumakla görevlidirler. Öte yandan her siber güvenlik yazılımı iyi değildir.

Bu yüzden güvenilirliği kanıtlanmış, birçok bağımsız testten geçmiş, teknolojisiyle çeşitli otoriteler tarafından övgü almış siber yazılımları tercih edilmelidir.

Siber güvenlik çözümleri 'bireysel' için;

  • Windows
  • Çoklu cihaz
  • Android
  • Linux sistemlerinde özelleştirilmiş çözümler sunuluyor;

Kurumsal kullanımda ise;

  • Şirket büyüklüğüne göre yapılandırma,
  • Uç nokta güvenliği,
  • Sunucu güvenliği,
  • Uzaktan yönetim gibi çözümler mevcuttur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.