Tekno-Çocuk: 1
Çocukların dijital hayatını daha iyi hale getirecek tavsiyeler, ilginç teknolojiler, verimliliklerini artıracak uygulamalar.
Çocuklarda teknoloji kullanım yaşı kaç olmalı?
Teknoloji artık hayatın merkezinde. Doğumdan itibaren meraklı ebeveyn, eş, dostun bebeğin fotoğraflarını çekmeye başlanmasıyla dolaylı yoldan ilk temas başlıyor. Devam eden süreçteki yaygın bir kullanım şekli olarak, bebeklerin mama yerlerken önlerine konulan şarkılı videolarla devam ediyor.
Minik parmaklarıyla dokundukları ekranlarla hızlıca entegre hal alan çocuklar, 4-5 yaşına geldiklerinde en temel dokunmatik hareketleri aşarak en ince kullanım şekillerine bile uyum sağlayarak adeta bir cihaz uzmanına dönüşüyorlar. İngiltere’de ebeveynlerin bebeklikten itibaren 18 yaşına kadar çocuklarının fotoğraflarını çekip sosyal medyada paylaşma sayılarının 1000’i aştığına işaret eden ilgi çekici bir bulgu bile var. Uzmanlar uyarıyor, 3 yaşına kadar çocukların TV ekranlarının karşısında durmasının olumsuz etkilerine odaklı birçok araştırma var. Gelişimin en hızlı ilerlediği 0-1 yaş arası dönemde ekranla geç tanışmanın bebeğin yararına olduğu kaydediliyor.
Küçüklerin teknolojiyle teması elbette önemli. Yalnızca oyun oynamanın yanında gelişime faydalı sayısız uygulama mevcut. Potansiyelin verimli kullanımı ise en önemli gereklilik. Bunun için de ebeveynlere büyük iş düşüyor. Şiddet, olumsuz mesajlar ve sürekli oyunun önüne geçilmesinde üstlenilmesi gereken sorumluluklar söz konusu.
Mobil cihaz kullanımında da 4-5 yaş aralığından itibaren ‘ebeveynin kontrolü altında’ bir kullanım tavsiye ediliyor. Öte yandan bu tür kısıtlamaların çocukları daha yoğun şekilde teşvik ettiğine dair görüşler de yok değil, en nihayetinde ise ‘kontrol altında’ (süre, oyunların içeriği, vb. konularda) bir kullanımın en doğrusu olacağı aşikâr.
Evcil robot Aibo
Japon teknoloji şirketi Sony tarafından geliştirilen ‘evcil’ robot Aibo, yüz tanıma, gülümseme tespiti gibi eğlenceli özellikleri ve yapay zeka desteğiyle dikkat çekiyor. Kişiye göre gelişim gösteren robot, eğer hareketli ve oyun düşkünüyseniz size aynı şekilde ayak uyduruyor, sessiz biriyseniz o da daha az hareketli oluyor. Pembe bir top gibi birçok oyuncakla birlikte gelen Sony Aibo’nın ek özellikler yüklenebilen iOS ve Android uygulaması da bulunuyor.
Çocuklar için verimlilik uygulamaları Toca Lab: Elements
Kimya dersleriyle arası iyi olsun, olmasın her çocuğun bilmesi gereken konulardan biri de kimya tablosudur. Toca Lab: Elements, bu tabloyu ezberlemekte zorlanan çocukların yardımına koşuyor. Ayrıca elementlerin fonksiyonlarından da bahsediyor.
Bookly
İdeal verimlilik uygulamaları arasındaki Bookly, okunan kitapların kaydedilebilmesini sağlıyor. Böylelikle çocuklar kaç kitap okuduklarını, bunun için ne kadar süre ayırdıklarını görebiliyorlar. Kitap sever çocuklar için harika.
Udemy
Resimden İngilizce’ye birçok farklı derste binlerce konuda eğitimler içeren uygulama, basitliği ve inovatif arayüzüyle sevdiğimiz çocuk uygulamalarından.
Sushi Monster
iOS ve Android uygulama mağazalarında sayısız oyun var, bunlardan önemli bir kesimi çocuklar için faydalı özellikler sunuyor. Ancak bu oyunları keşfetmek pek de kolay değil. Size Sushi Monster’dan söz edeceğiz… Bu oyun hafızayı güçlendirmeye yarıyor. Basit sorularla başlayan alıştırmalar zaman içerisinde zor bir hal alıyor, en nihayetinde de Sushi Monster’la verimli zaman geçirmek mümkün kılınıyor.
Çocuk haber Binlerce çocuğa eğitim desteği
Turkcell tarafından 2016 yılında başlatılan ‘Dahi Çocuk’ projesi kapsamında onlarca ilçede birçok laboratuvar açıldı ve binlerce çocuğa eğitim desteği verildi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Koç, “Anadolu’nun Einstein’larını desteklemeye devam edeceğiz. Uzay, akıllı ev ve bulut teknolojileri ile 2018’de rotamız da içeriğimiz de çok daha kapsamlı hale gelecek. Hedef 3 yılda 30 bin çocuk” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.