Siber Zorbalık Nedir?

Siber Zorbalık Nedir?
Siber zorbalıktan korunma yolları

Günlük yaşantınızda birileri ile iletişim kurarken nelere dikkat ediyorsunuz? Ses tonunuz, gösterdiğiniz saygı, konuşma biçiminiz vb. hususlara azami önem gösterilmesi gerekir. Eğer kişiden kişiye göre değişen bir üslubunuz ve tavrınız varsa, bunun hiç de etik olmadığını belirtmek isteriz. Benzer şekilde sanal dünyada da iletişim kurmaya ihtiyaç duyarız. Keza her an etkileşim halindeyiz. Tıpkı bu yazıyı okurken, kurduğumuz gibi…

Neredeyse tüm insanlığın interneti kullandığı aşikar bir gerçek. İnternetin getirdiği bütün nimetlerden yararlanabiliriz. Tabii bununla birlikte onu kötüye kullanmak isteyenler de vardır. Hatta durumu bir adım daha öteye taşıyarak zorbalığa yönelenler, birçok insanı mağdur etmektedir. Zorbalığa maruz kalanlar yalnızca mağdur olmakla kalmayıp, çok daha ağır sonuçları olan durumlara sürüklenmektedir. Üstelik aralarında bir ömür boyu bunun etkisini taşıyanlar vardır. Peki, bütün bunlara sebep olan siber zorbalık nedir? Siber zorbalıktan nasıl korunulur? Bu önemli konuyu beraber inceleyelim.

Siber Zorbalık Nedir?

İnternet kanallarını kullanarak insanlara kötü davranma, onları taklit etme, tacizde bulunma, manipüle etme vb. gibi yapılan davranışlara siber zorbalık adı verilmektedir. Bunları örneklendirerek konunun ehemmiyetini daha iyi kavrayalım. Instagram’da gezinirken genç yaştaki(ergenlik çağında olan) bir bireyin fotoğrafının altına hakaretvari veya aşağılayıcı yorumlar yapmak en çok rastlanan siber zorbalık örneklerindendir.

Ayrıca birisinin hesabını taklit ederek, onun gibi davranmak da aynı konunun başka bir parçasıdır. Bu yöntemi kullanarak ilgili kişinin arkadaşlarına/takipçilerine kendisini küçük düşürücü mesajlar atarlar. Böylece o bireyin, arkadaş çevresinden soyutlanması hedeflenir. Düşünebiliyor musunuz? Bunu yapan kişiler, kesinlikle insanlık bilinci yerleşmemiş canlılardır. siber zorba nedir, Bilinmelidir ki, sosyal platformlarda yapılan her davranışın, fiziksel hayatta bir karşılığı vardır. Bugün WhatsApp üzerinden yazıştığınız arkadaşınızla yarın bir buluşma ayarlayabilirsiniz, değil mi? Tıpkı bunda olduğu gibi yapılan bir yorumun, açılan sahte bir hesabın da gerçek yaşantıda neticeleri vardır. Yakın zamanda İngiltere’de yaşanan bir olaya değinmek istiyoruz.

Liseye giden genç bir kız, Instagram hesabı üzerinden paylaşım yapıyor. Akabinde birkaç kişiden gelen yorumlar(yorumlar şu şekildeydi: ‘çirkinsin, bu fotoğrafı paylaşmak için özgüveni nereden buldun’) sonucunda genç kız bir süre bunalıma giriyor. Tüm sosyal hesaplarını kapatıyor. Sonra ne mi oluyor dersiniz? Maalesef ki o genç insan intihar ederek hayatına son veriyor… İnternet kullanımında bazı insanların karanlık yüzü ortaya çıkabiliyor. Çünkü kendisini bilgisayarı başındayken güvende hissederek, gerçek hayatta yapamadıklarını burada yapmak istiyor. Ancak! Bunun kanunen çok büyük cezaları olduğunu unutabiliyorlar!

Siber Zorbalıktan Korunmak İçin Yapılması Gerekenler

Böyle bir durumla karşılaşırsanız, ilgili kişinin profilini, ismini ekran görüntüleri ile not alıp savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Bununla birlikte siber zorbalığa uğramamak için herkesin payına düşen sorumlulukları vardır. Öncelikle bilinçli bir internet kullanıcısı olmanız gerekir. Parolalarınız güçlü olmalıdır. Aynı zamanda birden fazla platformda aynı şifreyi kullanmamalısınız. İnternete ortak alan Wi-Fi’lerinden bağlanmayın! Tanımadığınız kişilerden gelen arkadaşlık isteklerini, mesajları, yorumları engelleyip reddetmelisiniz.

Ayrıca eğer sosyal mecralardaki profilleriniz gizli değil ise muhakkak gizlemelisiniz. Bu durumu evinizin kapısına benzetebilirsiniz. Kapıyı daima açık bırakırsanız, hiç tanımadığınız insanlar gelir ve keyiflerince evinizi kullanabilir. Sosyal hesaplarınız için de aynısı geçerlidir. Siber zorbalıkta bulunan hesapların çok büyük bir bölümü fake profillerdir. Ancak bu karşı tarafı gizlemeye yetmez, gerçek kimliği her halükarda ortaya çıkacaktır. Peki, sizin tanık olduğunuz siber zorbalık olayları var mı? Yorumlarda yazabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.