Photoshop CS6’da Seçim Araçları
Fotoğrafçıların yoğun şekilde kullandıkları bilgisayar yazılımlarının başında Adobe Photoshop CS6 geliyor. Kullanışlı özellikleri ile dikkat çeken platformda en sık gerçekleştirilen işlemler arasında görsel düzenlemeleri yer alıyor. Bunun için Photoshop’taki seçim araçları kullanılıyor. Seçilen alanda filtrelemeden renklendirmeye, kopyalamadan yapıştırmaya çok sayıda işlem gerçekleştiriliyor. Photoshop birçok seçim aracı içerir. Bu çeşitliliğin temel nedeni ise görsellerin farklı yapılarda olması. Seçim araçlarının görsellerde kullanımı konusunda ise yöntemler farklılıklar gösterir ve bu konumuzda bazı ipuçlarını ele alacağız.
Photoshop CS6 Seçim araçları
İlk detay seçim araçlarının taşınması ile ilgili. Özellikle fotoğraf profesyonellerinin yoğun şekilde kullandığı bu işlem için her zaman seçim araçları gerekli. Kontrol panelinde seçenekler var, bu seçeneklerin arasından birinci seçeneğin seçili olmasına özen gösterilmeli. ‘Shift’ tuşuna basarak seçim alanına yeni semboller eklenebiliyor. ‘Alt’ tuşu ise seçim alanında yer alan seçimin çıkarılması için gerekli. ‘Alt ve Shift’ tuşlarına aynı anda basılması sayesinde seçim alanıyla yeni seçim alanının kesişim bölgesi seçilebiliyor.
Photoshop bünyesindeki ikonlarla da düzenlenebilen bu işlemlerin kısayol kombinasyonları ile gerçekleştirilmesi çok daha pratik. Seçimi çoğaltmak mı istiyorsunuz? Yapmanız gereken tek şey ‘Alt’ tuşuna basmak. Photoshop’ta kısayollar zamandan tasarruf için bire bir. Klavye kısayolları bilgisayar kullanımın en pratik halleridir. Seçim araçlarında kullanılan klavye kısayollarında ise ‘alt’ ve ‘Shift’ tuşları geniş yer tutar.
Bu iki tuşu severseniz, Photoshop kullanımıza katılacak hız faktörü emin olun kendiliğinden gelecektir. Katmandaki görselin kenarları üzerinde işlemler yapılması gerekebilmektedir. Katmanlar panelinde görselin olduğu kareye tıklarsanız kenarlar seçilecektir. Seçimin sonrasında ‘Select’ ve ardından ‘Save Selection’ yolu izlenerek kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Geometrik Seçim
Photoshop’ta görseller için geometrik, kare, dikdörtgen ve elips gibi seçimler vardır. Restangular Marquee, Elliptic Marquee, Single Row Marquee, Single Column Marquee geometrik seçim araçlarıdır. Araçların kısayol tuşu için ‘M’ harfine basilar. ‘Shift ve M’ tuşlarına aynı anda basıldığında araçların altındaki araçlar da çıkar.
Dikdörtgen ve kare seçim
Photoshop’ta yer alan Dörtgen Seçim Aracı (Rectangular Marquee Tool) ile sizin insiyatifinize göre kare ya da dikdörtgen biçimli seçimler yapılabilmektedir. Dikdörtgen ve kare seçimler fotoğrafların olmazsa olmazlarındandır. Görselleri daha merkezi şekilde kullanmak, fazlalıklardan kurtulmak için bire birdir. Örneğin ‘Alt ve Shift’ tuşlarıyla nesnelerin ortasından itibaren seçimler yapılabilir. ‘Space’ tuşu ise taşıma işlemini sağlar. Bu işlemde herhangi bir kayıt işlemi veya işlemin yazılım üzerinde tamamlanmış olması gibi durumlar söz konusu değildir. Taşıdıktan sonra da boyutlandırmaya devam edebilirsiniz.
Elips ve daire seçim
Daireden elipse kadar yine dilediğiniz biçimde seçimler gerçekleştirebilmeniz için Elips Seçim Aracı (Eliptical Marquee) ile daire seçimi isteniyorsa ‘Shift’e basmanız, elips isteniyorsa herhangi bir tuş kullanmamanız yeterlidir. Yani araç, otomatik olarak elips seçimi gerçekleştirirken, Shift ile daire seçim gerçekleştirmesi sağlanmaktadır.
Dairenin çevresine yerleştirmek isteniyorsa Command ve R tuşlarına aynı anda basılır. Cetveller açıldıktan sonra üst cetvelde ortaya gelinir ve çekilir. Yan çizgi görseldeki nesnede üst kenarda konumlanır. Sağdaki cetvelin orta kısmından tutulup çekilir. İki klavuz ile çizgi kesişiminden başlanarak seçim yapılır. Ortadan başlanmak suretiyle ‘Shift’ ve ‘Alt’ tuşları kullanılarak seçim yapılır. ‘Space’ tuşu ise taşıma işlemini sağlar. Taşıdıktan sonra da boyutlandırmaya devam edebilirsiniz.
Lasso, Polygonal Lasso ve Magnetic Lasso
Serbest seçimler yapılmak istendiğinde Lasso (Kement Aracı), Polygonal Lasso (Çokken Kement Aracı) ve Magnetic Lasso (Mıknatıslı Kement Aracı) araçları kullanılmaktadır. Klavye kısayol tuşu L olan bu araçlarda Alt ve shift kombinasyonları, tek Alt ve tek Shift’li seçimler de dahil olmak üzere Lasso, Polygonal Lasso ve Magnetic Lasso araçlarında daha önceki araçlarda belirtilen kısayolların tümü aynı işlevleri görmektedir.
Lasso, kement kullanılarak serbest seçimler gerçekleştirmenize yarar. Hem görsel hem de arka planı almak için kullanılan Lasso aracında seçim sırasında beğenilmeyen kısımları çıkarmak için Alt tuşuna basılır ve çıkan dairelerle söz konusu bölgeler yok edilebilir. Bu yöntem oldukça pratik olduğu gibi işlemlerin hızlıca yapılmasını sağlamakta, tasarım profesyonelinin kendini yormadan rötuş işlemleri yapabilmesini sağlamaktadır.
Polygonal Lasso ise köşeli hatlara sahip nesneler için idealdir. Her tıklama belirgin hatlar oluşturulmasını sağlamaktadır. Zoom aracı ile yakınlaşmak, kenarlarını tıklayarak ilerlemek ve hata yapıldığında da ‘Delete’ tuşuyla bir adım geriye almak Polygonal Lasso’nun tipik kullanım biçimidir. Magnetic Lasso görsellerin ton değerlerini dikkate alır, piksellere yapışarak seçer. Örneğin beyaz arka plan üzerindeki görsellerin seçiminde ideal metotlardandır. Fotoğrafçıların da yoğun olarak kullandıkları bu aracın püf noktası ise saat yönünde seçimlerdir.
Hem daha kullanışlı hem de kolay bir işlem sağlayan bu yolun ardından tıpkı Polygonal Lasso’da olduğu gibi ilerlenir. Kenarlar düzgün olarak seçilemiyorsa kenarlar düzeltilerek seçim devam edilebilir. Nesne üzerinde işlemi tamamladıktan sonra bir daire belirecektir, buraya tıklayıp seçimi aktifleştirmeniz gerekir.
Yazar: Ferhat Verdi Bu makale Photoline dergisi, Nisan 16 sayısında yer almıştır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.