Perseid Meteor Yağmuru Ne Zaman, Saat Kaçta, Nereden İzlenebilir?

Perseid meteor yağmuru başlamak üzere! Yazımızda ayrıca; Perseid nedir, nasıl oluşur, Dünya için tehlikeli mi, ne zaman başlayacak, Türkiye'den izlenir mi, en iyi nereden izlenir gibi sorularının cevaplarını da bulabilirsiniz

Yayınlanma:
Perseid Meteor Yağmuru Ne Zaman, Saat Kaçta, Nereden İzlenebilir?

Gökyüzünün büyüleyici güzellikleri arasında yer alan Perseid meteor yağmuru, her yıl Temmuz sonu ve Ağustos başında gözlemciler için muhteşem bir görsel şölen sunan bir doğa olayıdır. Bu etkileyici fenomen, kuyruklu yıldız Swift-Tuttle'ın atmosferimize giren parçacıklarının yol açtığı parlak ışık huzmeleriyle kendini gösterir.

Perseid Meteor Yağmuru Nedir, Nasıl Oluşur?

Kısa bir tabirle "yıldız kayması" diyebiliriz. Perseid meteor yağmuru, adını Perseus takımyıldızından alır çünkü bu ışık huzmeleri genellikle Perseus yönünden gelmiş gibi görünürler. Kuyruklu yıldız Swift-Tuttle'ın yörüngesini izlerken geride bıraktığı toz ve parçacıklar, Dünya'nın atmosferine girerken sürtünmeyle yüksek hızlarda yanmaya başlar. Bu yanma sırasında göktaşları olarak adlandırılan parlak izler oluşur ve gökyüzü adeta bir doğal ateş yağmuruyla aydınlanır.

perseid-meteor-yagmuru-nedir-nasil-olusur.jpg

Perseid'ler Ne Kadar Büyük? Hızları Ne Kadar?

Yılda 8 kez gerçekleşen olayda Perseid'ler her defasında saniyede 59 km hızla Dünya atmosferine girerler, atmosferdeki sürtünmeden dolayı yanmaya başlarlar ve böylece ışık saçmaya başlarlar. Böylece çıplak gözle görünür hale gelirler. Parçacıklar Dünya'ya düşer mi? Bu küçük parçacıklar, yandıkları için çoğunlukla Dünya yüzeyine ulaşamazlar ve tükenirler.

Perseid Meteor Yağmuru Dünya İçin Tehlikeli mi?

Yeryüzüne ulaşamadan yanıp tükenen ve Dünya için tehlike arz etmeyen Perseid'ten sonra akıllarda soru işareti kalmasın diye Meteor ne demek sorusuna da yanıt verelim istiyoruz. Meteor kelimesi genel bir tabir aslında. Yani Dünyamızın atmosferine dışarıdan giren her cisim yanmaya başlar ve bu yanmış cisimlerin tümüne birden "Meteor" denir. Böylece Meteor ve Perseid arasındaki farkı da bu şekilde söylemiş olalım. Tam da bu noktada aklınıza, gök taşları Dünya'da nereye düşer diye bir soru takılmış olabilir. Gerçi konumuz bu değil ama yeri gelmişken değinmeden geçmeyelim. Kutuplardaki yer çekimi diğer bölgelere göre daha fazla olduğu için, gök taşları %99 oranında kutuplara doğru çekilirler ve böylece yaşamın olmadığı noktalara düşerler. Kısacası Perseid Meteorları ve diğer Meteorlar, canlılar için herhangi bir risk oluşturmazlar.

Perseid Meteor Yağmuru 2023 Saat Kaçta Başlayacak ve Ne Kadar Sürecek?

Perseid Meteor yağmuru ne zaman başlayacak diyenlerin sorduğu bu soruyu net şekilde saat vererek cevaplayalım. Yılda 8 kez karşılaşabilen bir doğa harikası olan görsel şölen 12 Ağustos'u 13 Ağustos'a bağlayan gece, 00:00 - 04:00 saatleri arasında daha yoğun şekilde izlenebilecek arkadaşlar. Yoksa, 14 Ağustos - 1 Eylül tarihleri arasında da görülüyorlar. En yoğun olduğu zamanda da saatte 60-100 arası (halk tabiriyle) yıldız kaymasını görülür.

perseid-meteor-yagmuru-2023-saat-kacta-baslayacak-ve-ne-kadar-surecek.jpg

Perseid Meteor Yağmuru 2023 Başladı Mı?

Yıllardır olan bu gizemli olay hakkında bilim insanlarının elinde tarih ve saat verebilecek kadar net bilgiler ve doneler oluşmuş durumda. Günümüzde çok gelişmiş teleskoplar sayesinde Dünya'ya yaklaşan Perseid'lerin ne zaman yörüngeye girecekleri net şekilde hesaplanabiliyor. Yukarıda da söylediğimiz gibi saat gece yarısını gösterdiğinde Perseid meteor yağmuru başlayacak. 13 Ağustos 04:00 sularına kadar yoğun bir şekilde devam edeceği düşünülüyor.

Perseid Meteor Yağmuru Türkiye'den İzlenir Mi?

Perseid meteor yağmuru, Dünya'nın kuzey yarımküresinde daha iyi izlenebilen bir gök olayı olduğu için Türkiye'nin çoğu bölgesinden rahatlıkla görülebilir. Türkiye'de Nereden İzlenir? İstanbul, Ankara ve İzmir'den İzlenir Mi? sorularına da bu şekilde açıklık getirmiş olduk sanırım!

perseid-meteor-yagmuru-turkiyeden-izlenir-mi.jpg

Gözlem Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Gözlem yaparken daha iyi sonuçlar elde etmek için bazı ipuçlarını sizlerle paylaşalım.

  • Karanlık Bir Alan Seçin: Gözlemleri yapacağınız alanda mümkün olduğunca az yapay ışık olmasına dikkat edin. Kentsel bölgelerden uzaklaşarak, gökyüzünün doğal karanlığını daha iyi deneyimleyebilirsiniz.
  • Doğru Zamanı Seçin: Perseid meteor yağmuru genellikle geceleri daha belirgin bir şekilde görülür. Ay ışığının daha az olduğu zamanları tercih etmek, meteor izlerini daha rahat gözlemlemenize yardımcı olacaktır.
  • Sabırlı Olun: Gözlem yaparken sabırlı olmak önemlidir. Meteorlar rastgele belirmez, bu nedenle bir süre gökyüzünü dikkatlice izlemek gerekebilir.

Perseid meteor yağmuru, doğanın büyülü bir gösterisi olarak her yıl gözlemcileri etkiliyor. Gökyüzündeki bu ışık huzmeleri, insanlara evrenin muazzam güzelliklerini hatırlatan bir hatıra olarak hep kalacak..

Bakalım siz kaç tane yakalayacaksınız. Herkes ne kadar gördüğünü paylaşsın bakalım..

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.