Metax, Yapay Zekâ Destekli Ekran Kartı XiSi N100'ü Lansman Yaptı

Yayınlanma:
Metax, Yapay Zekâ Destekli Ekran Kartı XiSi N100'ü Lansman Yaptı
Çin, teknoloji ve donanım sektöründe Batı'ya olan bağımlılığını hafifletme çabalarını hızlandırıyor. Çip geliştirici şirketi Metax, bu alanda yeni bir adım attı ve yapay zekâ destekli ekran kartı olan XiSi N100'ü duyurdu.

Batı Bağımlılığından Uzaklaşan Çin'in Çip Tasarımları

Son yıllarda, Çin CPU ve GPU gibi çip üreticilerine destek verme konusunda önemli adımlar attı. GPU şirketi olarak kurulan ve ilk ekran kartı olan XiSi N100'ü tanıtan Metax, bu girişimlerin bir parçası oldu.

XiSi N100: Yapay Zekâ ve Bulut Sunucuları İçin Üretildi

XiSi N100, bulut veri merkezi ve yapay zekâ uygulamaları için tasarlandı. Teknik detayları henüz tam olarak açıklanmayan bu ekran kartı, Metax MXN100 GPU çipinden güç alıyor. Kart, 1 kanal kodlama ve 96 kanal çözümleme yetenekleri ile HEVC gibi video formatlarını desteklerken, endüstrinin gerisinde kalarak maksimum 8K çözünürlükte video oynatma yeteneğine sahip.

XiSi N100: Farklı Ağ Modelleriyle Uyumlu Çalışabilen Kart

XiSi N100, firma tarafından geliştirilen MXMACA yazılım paketi ile birlikte gelir ve çeşitli çerçevelerin ağ modelleriyle uyumlu olarak çalışabilir. Bu kart, INT8 için 160 TOPS, FP16 için ise 80 TFLOP performans sağlar, ancak bu, Nvidia A100 gibi rakiplerine kıyasla daha düşük bir performanstır. Şirket yetkilileri, GPU'nun seri üretimine geçtiğini ve yakın zamanda yerel pazarlarda bulunacağını belirtiyorlar.

Popüler Formatları Destekleyen XiSi N100

Yakında Çin'de satışa sunulacak olan GPU; HEVC, H.264, AVS2 ve AV1 gibi popüler video formatlarını destekleyecek. Bu GPU'nun, tek slot boyutunda olduğunu ve herhangi bir soğutma fanına sahip olmadığını da ekleyelim.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.