Makale: Bu yapay zeka bildiğimiz yapay zekadan çok farklı

Makale: Bu yapay zeka bildiğimiz yapay zekadan çok farklı
Yapay zeka aslında kameranın sahneyi ve objeyi tanıması mı?

Yapay zeka özellikli akıllı telefonlar son yıllarda bir hayli revaçta. Huawei’nin başlattığı bu ‘pazarlama hamlesi’, temelde kameraların sahne ve objelerin ne olduğunu anlayabilme özelliğinden ibaret. 2000’lerin başındaki sahne tanıma ve Sony’nin gülümseme yakalama gibi fotoğraf makinesi özelliklerinden çok da farklı gelmiyor kulağa.

Aslında konu, yapay zekanın sahneleri tanıyabilme potansiyeli ve başarımı gibi ekstralarla daha da coşturulabilir, ancak yapay zekanın arkasındaki olağanüstü güçlü argümanların mobil cihaz üreticilerinin pazarlama stratejilerine kurban gittiği de bir gerçek.

Yapay zeka, tamamen yazılımsal bir konu. Kullanıcısının ya da karşısındaki kimsenin sözlerinin anlaşılması, değerlendirilerek yanıtlanması, isteklerinin yerine getirilmesi ya da alternatifler sunulması gibi ‘iletişim’ temelinde birçok özellik vaat ediyor. Bu yöndeki çalışmalar otomasyon süreçlerinin daha iyi hale getirilmesi gibi Endüstri 4.0 esasına dayalı bakış açılarını da yansıtıyor. Bu denli yüksek segmentli bir ‘yazılımsal’ kavramın akıllı telefon kameralarının sahne veya obje tanımlama özellikleriyle birlikte kullanımı son derece düşündürücü özetle...

Huawei ile başlayan yapay zeka destekli kamera olayı, Casper VIA A3 Plus adlı modelde tam olarak pazarlama oku halinde sunulmuş durumda. Türk teknoloji şirketi, TV reklamlarından, bilboard’lara her aşamada yapay zeka özellikli kamerasını vurguluyor.

Casper yapay zeka telefonu vurgulandıkça vurgulanıyor. Ancak TV reklamı bile konuyu ele alış biçimiyle soru işaretleri yaratmıyor mu? Sahne ve obje tanıyabilmesi, yapay zeka özelliğinin bir sonucu olarak ele alınmış olsa da neredeyse 20 senedir var olan bir ‘dijital kamera’ özelliği değil mi? Üstelik kullanıcılar da bunun farkında. Hedef kitle için pek can alıcı bir öne çıkış faktörü oluşturmuyor yapay zekalı kamera. Huawei’nin birçok özelliğiyle birlikte sunduğu bu teknoloji, Casper’ın modelinde o kadar öne çıkarılmış durumda ki inandırıcılığını da kaybediyor. Prestij ve inovasyon sağlayıcı adımı bir yana bırakın, bariz bir pazarlama tutumu olduğu görülüyor.

Bir hayal kırıklığı!

Tüketici elektroniği günümüzde hiç olmadığı kadar zorlu bir pazar rekabetiyle şekilleniyor. Firmaların bu alanda öne çıkma yöntemleri oldukça iddialı olabiliyor, ancak belirleyici konuların dikkatle ele alınarak sunulması gerekli. Aksi taktirde ortaya hayal kırıklığı sonuçlar çıkabiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.