Liselilerin Bilmediği Oyunlar-3: Caesar III

Bütün yollar Roma'ya çıkar!
Uzun bi aradan sonra yeniden birlikteyiz! "Commandos'tan sonra acaba JA2'ye mi girsem?" diye düşünürken aklıma birden bire bir strateji oyunu düşüverdi. Sezar 3 (böyle yazmak kolayıma geliyor). "Daha iyi bir Roma inşa et" sloganıyla çıkan oyun 98-99 hatta belki biraz biraz 2000 ler başı gibi ortalığı kasıp kavurdu. Bir nesil Roma yollarını ve yolların ona çıkışını bu mis gibi oyundan, Caesar III'ten öğrendi.(Hala dahi birçok oyuncu uyumluluk vb. birçok teknik sorun elverdikçe bu şekil oyunu kurar ve geçmişi yad eder.)
(Ganyan bir şehrin en temel ihtiyacıdır.)
Oo izometrik alırım bi dal!
https://www.youtube.com/watch?v=EQAgJPs8L4sSezar 3; Sierra Entertainment tarafından dağıtıldı. Sierra nın oyun dünyası açısından önemini açıklama gerek yok sanırım. (Gene de merak edenler için Half-Life deyip susayım!) Ama daha önemlisi oyunu tasarlayan David Lester. Bu nerd gibi nerd geek gibi geek abimiz bize USM'yi (Ultimate Soccer Manager) armağan eden kişi. Bu gün dibimiz düşe düşe oynadığımız menajerlik oyunlarının en modern atalarından. Tabi o dönem şartlarından ötürü Caesar 3 izometrik. Yani oyun içinde her bir hamlenizin yönü için doğrusal olarak sağa yada sola dönmeniz gerekiyor. Şimdi ki gameplay'lerde yaygın olduğu gibi fareyle her tarafa kafanıza göre hareket etmek yok. Söz gelimi uzun bir yol yapımı işlenin ya da bir bahçe inşaatının sürdükçe sürmesi demek.
"Zeytinyağım bi kaç saatte gelmeyecekse ne anladım ben o zenginlikten!"
Oyun bir şehrin inşası ve büyümenin temel sosyal dinamiklerini anlamak ve simüle etmek noktasında oldukça başarılı. Zaten oyun içindeki detaylar işin eğlencesini kat be kat arttırıyor. Şehri kurmaya başladınız ilk yerleşimciler geldi. Çadırlarda yaşamaya başladılar. Bu çadır kentlere çeşmeleri inşa ettiğiniz anda nüfus artmaya başlıyor. Su,yemek,güvenlik gibi temel ihtiyaçlar giderildikten sonra berberden hamama kolezyumdan tiyatroya uzanan bir yelpazede istekler giderek artırıyor.
Tabi bunlar olurken şehir halkı kendi içinde tabakalaşma ya sosyal sınıflar oluşturmaya başlıyor. Senatörler,soylular,zenginler memnun etmesi oldukça zor kesimi oluşturuyor. Sırf zeytinyağı pazardan evine geç geldi diye şehri terk eden sizi imparatora şikayet eden zenginler var. Neden neptün tapınağı evime yakın ben ceres i daha çok seviyorum deyip trip atan senatörler var...
https://www.youtube.com/watch?v=7wXi222z_zQSPQR
Velhasıl dünyanın ilk metropolleri (modern anlamda) nasıl inşa edildi, bir şehir karınca beli incitmeme noktasında nasıl ayakta tutulur, Roma şehircilik anlayışı nedir, hangimiz ne kadar Romalıyız gibi soruların cevabını öğrenmek isteyen liseli kardeşlerimiz çekinmeden kursun doya doya oynasın.
Adet olduğu üzere "AVE SEZAR!"
Yazar: Ahmet Guguk
Yazarı Facebook'tan takip etmek için buraya tıklayınız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.