Ayın Siber Güvenlik Tavsiyeleri – 16: Küçük işletmeler

Ayın Siber Güvenlik Tavsiyeleri – 16: Küçük işletmeler
Yazı dizimizin bu bölümünde, küçük işletmeler için 9 siber güvenlik tavsiyesini bir araya getirdik.

Günümüzde, küçük işletmeler için siber güvenlik göz ardı edilen fakat ağır aksaklıklara sebebiyet verebilecek önemli bir konudur. Özellikle gelirlerini internetten sağlayan küçük işletmeleri konu aldığımızda, sistemlerine sızan herhangi biri kolaylıkla ciddi sorunlara sebebiyet verebilir. Siber güvenliğin, bırakınız büyük ve orta ölçekli işletmeleri, küçük işletmeler için bile hayati bir öneme sahip olduğu gerçeğine artık uyanın. Müşterilerinizin ve işletmenizin verilerini güvende tutmak için bu yazımızda 8 siber güvenlik tavsiyesini konu alacağız.

  • Çalışanlarınızı güvenlik protokolleri ve gereksinimleri konusunda eğitin!

Basit örneklerle; Hesap güvenliğiniz için güçlü ve karmaşık şifreler kullanıldığından emin olun, Çalışanlarınızın internet kullanımını kısıtlayın ve kontrol altında tutun, Müşterilerinizin ve işletmenizin önemli verilerini korumak için hassas ve son derece katı kurallar oluşturun ve ihlal edilmediğinden emin olun.

  • Verilerinizi güvenli ve temiz bilgisayarlarla koruyun.

Bilgisayarları her daim güvenli ve temiz tutmak bir numaralı önceliğiniz olsun. En güncel virüs programına, web tarayıcısına ve işletim sistemine sahip olmak virüsler ve kötü amaçlı yazılımlarla karşılaştığınızda sizi 1-0 önde başlatacaktır. Antivirüs programınızı yapılan her güncellemden sonra tekrar sistem taraması yapacak şekilde ayarlayın. Yazılım güncellemelerinizi otomatik olarak ayarlayın ya da güncelleme gelmesi durumunda en kısa sürede yapıldığından emin olun.

  • Güvenlik duvarınızın kapanmadığından emin olun.

Ne kadar herhangi bir şey yüklerken bir soruna sebebiyet vermemesi için kapatılması her daim her ortamda önerilse de güvenlik duvarınızı kapatmayın ve açık olduğundan emin olun. Güvenlik duvarı ağınızın dışından gelebilecek kötü amaçlı müdahaleleri engeller. Verilerinize dışarıdan erişilmesini engelleyen bir dizi programdan oluşur. İşletim sisteminizin güvenlik duvarının her daim etkin olduğundan emin olun, eğer güvenlik duvarınız yoksa güvenlik duvarı yazılımı yükleyin. Eğer çalışanlarınız aynı çatı altında faaliyet göstermiyorlar ise kullandıkları sistemin bir güvenlik duvarı tarafından korunduğundan emin olun.

  • Mobil cihazlar için ayrı bir politika oluşturun.

Her birimizin cebinde yer alan telefonlarımız, gizli ve önemli bilgiler taşıması veya şirket ağına erişimleri olması durumlarında önemli güvenlik zayiatlarına neden olabiliyorlar. Verilerinizin şifrelendiğinden ve telefonlarınızın herkese açık ağlara bağlanması durumunda bilgi çalınmasına açık bir hedef haline geleceği için güvenlik uygulamalarını yüklediğinizden emin olun. Çalışanlarınızın ve sizin için, önemli verilerinize erişimi bulunan cihazlarınızın kaybolması durumunda adım adım izlenecek olan bir prosedür belirlediğinizden emin olun.

  • Daima verilerinizin yedeklerini alın.

Önemli verilerinizi düzenli olarak yedeklemeyi bir alışkanlık haline getirmeniz sizin yararınıza olacaktır. Mümkünse verilerinizi otomatik olarak alın ve güvenli bir yere kaydedildiklerinden emin olun.

  • Çalışanlarınızın verilere erişimini kontrol altında bulundurun.

Yetkisi veya yeterli bilgisi olmayan çalışanlarınızın bilgisayarlara erişimini yasaklayın. Yine telefonlar gibi laptoplar da veri hırsızlığı bakımından kolay hedeflerdir. Çalışanlarınızın her biri için ayrı bir oturum hesabı oluşturulduğundan ve bunların güçlü şifreler gerektirdiğinden emin olun. Admin hesabına sadece sizin ve eğer varsa güvendiğiniz çalışanınız haricinde kimsenin erişimi olmadığından emin olun.

IoT-teknolojituru

  • Wi-Fi ağınızın güvenliğini sağlayın!

İşletmenizin Wi-Fi ağının güvenlikli, şifreli ve gizli olduğundan emin olun. Wi-Fi ağınızı gizli konuma getirebilmek için ağa erişim noktası belirleyin. Böylece herkes tarafından kolaylıkla görülmez ve hedef haline gelmez.

  • Çok aşamalı kimlik doğrulaması uygulayın.

Birçok bankanın kullandığı gibi, siz de çalışanlarınızın eşsiz ve güçlü şifreler ile hesaplarını koruduğundan ve şifrelerini her üç ayda bir değiştirdiklerinden emin olun.

  • Kurumsal IT güvenliği çözümlerini tercih edin.

5-25 kişiden oluşan işletmelerden binlerce çalışana sahip holdinglere kadar geniş bir yelpazede sunulan güvenlik çözümlerini tercih edin. sunucu güvenliği, uç nokta güvenliği, uzaktan yönetim gibi çözümleri ile küçük işletmenizi siber saldırganlara karşı koruyun.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.