Evde Arıza Tespit Cihazı Nasıl Yapılır?

Evde arıza tespit cihazı nasıl yapılır merak ettiniz mi? Çok ucuza mal edebileceğiniz bir arıza tespit cihazının nasıl yapıldığını bu makaleyi okuyarak öğreneceksiniz.

Yayınlanma:
Evde Arıza Tespit Cihazı Nasıl Yapılır?

Evde arıza tespit cihazı nasıl yapılır merak ettiniz mi? Çok ucuza mal edebileceğiniz bir arıza tespit cihazının nasıl yapıldığını bu makaleyi okuyarak öğreneceksiniz. Ketıl ufo, ocak vs gibi cihazların ve kabloların kopuk olup olmadığını anlamak için, ya bir manometre ya bir voltmetre cihazı almanız gerekecek ya da evde arıza tespit panosunu yaparak, kopuk devreleri çok rahat bir şekilde görebilir ve arıza tespiti yapabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan şeyleri aşağıda liste halinde yazıyoruz.

  • 1 adet 40x40 MDF pano
  • 1 Adet duy
  • 1 adet 100 W ampul
  • 1 adet dişi priz
  • 1 adet aç-kapa anahtar
  • 1 m TTR kablo
  • 1 adet 2'li Klemens
  • 1 m kablo + erkek fiş

Evde Arıza Tespit Cihazını yapmak

Resim 1'de gördüğünüz gibi; panonun üst tarafına nötr ve faz girişi olan duyu monte edin. Ardından bu duya + ve - olmak üzere hat çekeceksiniz. Bir hattı direkt olarak klemense indirin. Diğer hat ise faz olacak ve bu faz hattını sağdaki anahtara getirin. Tek giriş tek çıkış olacak şekilde getirdiğiniz bu faz hattını dişi prizin bir ucuna ekleyin. Dişi prizin diğer ucundan alacağınız hattı da klemense takın. Şimdi bağlantılarınızda son bir aşama kaldı. Klemensten bir faz bir nötr alarak bu devreyi tamamen bitirmiş olacaksınız. Resim1 deki şemayı iyice inceleyiniz. Şimdi duya takacağınız 100W ampul yandığında yani devre tamamlandığında test ettiğiniz cihazda sorun yok demektir. Şimdi resme dikkatle bakın. Dişi priz sizin kopuk devreyi kontrol edeceğiniz basit bir test prizidir.

Diyelim ki kopuk olduğundan şüphe ettiğiniz bir kabloyu test etmek istiyorsunuz. Devreye 220 volt enerjiyi verin. Sonra da TEST prizine test edeceğiniz kabloyu takmadan önce, bir ucunu kısa devre edin. Sonra da bu prize test edeceğiniz kablonun her ucunu bir yere gelecek şekilde takın. Lamba yanarsa faz üzerinden devre tamamlanacağı için, kablonuz sağlam demektir. Lamba yanmıyorsa kablonuz kopuk demektir.

Kısa Devre Test Cihazı

Bu işi elektrikten anlamayanların kesinlikle denememesi gerekiyor değerli okurlar. Kısa devre test cihazı amatörlere göre değildir. Elektrik çok tehlikelidir ve şebekelerde dolaşan 220V gerilim anında öldürür. 220 V AC akım çarpma tehlikesi olduğu için böyle bir denemeyi amatör kişilerin yapmaması gerekir. Bu devre sadece elektrik varken kullanılabilir. Bu devre multimetre veya voltmetre kullanmayan ve bu işi sürekli yapan kişiler kullanabilir. Kopuk kablo kopuk devre arıza tespitinde bu pano çok işe yarar. Bilinmesi gereken bir diğer nokta da ampulün hiç yanmaması, kısık yanması ve şiddetli yanması durumlarının nasıl yorumlanacağıdır.

Devreyi kullandığınızda test etmek için bir ketıl kullandığınızı farz edelim. Ketıl 1000 W güç çekiyor ve ampulünüz ise 100W güç çekiyor. Hazırladığınız bu seri devrede az akım çeken ampul, ketıl sağlam ise az ışık verecek, ketıl bağlantısı kopuk ise lamba hiç yanmayacaktır. Yüz W altında güç çeken bir devreyi bu panoya bağladığınızda söz gelimi 15 W devre akımı üstüne alıp çalışacak ve Ampul yanmayacaktır. Eğer bağlayacağınız ve test edeceğiniz devrede kopukluk varsa 100W ampul de yanmayacaktır. 100W üzeri bir rezistans bağladığınızda ise devreden akım geçecek ama ampul daha kısık yanacaktır.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.