Tarayıcı Savaşları: Edge Chrome Opera Safari ve Internet Explorer

Tarayıcı Savaşları: Edge Chrome Opera Safari ve Internet Explorer
Tarayıcı Savaşları: Edge Chrome Opera Safari ve Internet Explorer

Sizce hangisi daha iyi? Edge Chrome Opera Safari ve yaşlı Internet Explorer arasındaki rekabetin sayısız test ve analizle ele alınışı tam olarak burada... Google Chrome ayağa kalktıktan sonra aslında diğer tarayıcılarla yarışma çoktan bitmişti. Ancak şu an tüm tarayıcılar kullanıcı tarafında hala mücadeleye devam ediyor.

Explorer 1, Microsoft tarafından Edge ile değiştirildi ve beklemeye alındı. Windows’un buradaki düşüşü devam ederken Mozilla Firefox ve Opera kullanıcı sayılarını artırmaya devam ediyor. Apple tarafındaki Safari ise yine Apple’ın mobil taraftaki global üstünlüğüyle mücadelede diğerlerinin arasından daha kolay sıyrılıyor. Açıkçası burada bahsettiğimiz bir çok tarayıcı iyi seçim ancak bu savaşta bazılarının kendine özel üstünlükleri var bizde onlardan bahsedeceğiz.

Kurulum, Güncellemeler ve Uyumluluk

Kurulum tarafi bir çok tarayıcıda aynı şekilde ilerliyor, kullanıcı olarak tarayıcıyı güvenli bir siteden indirip devam edebilirsiniz, internet bağlantınıza göre değişse de ortalama 30 saniye gibi bir sürede indirme işlemi tamamlanıyor. (Safari Mac OS X ile kurulu olarak geliyor, Windows 10 ve önceki Windows sürümlerinde kurulu olarak geliyor.) Bu kısımda tarayıcıların uyumluluk listesini görebilirsiniz.

  • Google Chrome: Windows, Mac OS X ve Linux
  • Mozilla Firefox : Windows, Mac OS X ve Linux
  • Internet Explorer (32 and 64-bit): Windows
  • Safari: Mac OS X, Windows
  • Opera: Windows, Mac OS X ve Linux
  • Edge: Windows 10

Güncelleme tarafında bir problem yaşamıyorsunuz şuan güncel bir çok tarayıcı arka planda güncelleme durumunu hallediyor. Microsoft ve Apple ise güncelleme için kendi uygulamalarını kullanıyor. Ancak İnternet Explorer artık güncelleme almıyor, Edge ile birlikte artık Explorer devri tarihi oldu. Ancak Windows bilgisayarlar için hala kullanılabilir.

happyreality

Tasarım ve Kullanım Kolaylığı

Şu an burada bahsettiğimiz tüm tarayıcılar minimalist bir tasarıma sahip zaten şuan ki trend de bu şekilde, daha iyisini denemediğimiz için bunu en iyisi olarak değerlendiriyoruz. Genelde renksiz minimalist butonlar estetik tasarımla ortya çıkınca Mas OS X ve Wndows 8 gibi güncel işletim sistemleriyle çok iyi bir uyum sağlıyor.

chrome

Google Chrome

Adres çubuğu kısmı Chrome’da yatay şekilde ve diğer detaylar açılmak istendiğinde aşağı doğru çok güzelce açılıyor. Aynı zamanda “omnibox” özelliğiyle Google aramalarının 15’e kadar olan geçmişini size sunabiliyor. Chrome aynı zamanda tek tuşla bookmark etiketleme özelliğine de sahip.

Mozilla Firefox

Firefox diğer rakipleriyle kıyaslandığında tasarım ve genel görünüm rakiplerine benziyor, bookmark adres çubuğunun hemen altında. Chrome’da olduğu gibi tek tıkla bookmark özelliği var. Ayarlar menusü yine Chrome ile çok benzer. Ayarlar ve diğer özelliklere neredeyse tek tuşla ulaşmak mümkün.

Internet Explorer

Açıkçası İe 11 diğer dörtlü arasında en minimal olanı. Chrome’dan daha azı diyebiliriz. Adres çubuğunu aynı zamanda aramalarınız için kullanabiliyorsunuz. Yine diğerleri gibi tek tıkla bookmark özelliği var. Aslında adres çubuğu kısmının daha dar olması kullanım alanınızı daha geniş tutmanızı sağlıyor. Explorer bu listedeki en yaşlısı ve çok uzun süredir de hizmetini sürdürüyor. Ancak artık eskisi gibi Windows işletim sistemiyle varsayılan olarak gelmiyor.

safari

Safari

Safari da aslında Explorer gibi bazı kullanıcı kitlelerinden kritik alıyor özellikle de Chrome ve Firefox fanları tarafından. Apple’ın son versiyonu tasarımı minimalist ve modern ama aynı zamanda eski kullanıcıları da sanki evlerineymiş hissiyle kucaklıyor. Safari’nin adres çubuğu diğer rakiplerinde olduğu gibi hybrid özelliğe sahip. Safari 8’e gelen son güncellemeyle paylaş ikonu da sağ üstteki arama çubuğuna eklenmiş. Aramalarınızı aynı zamanda sosyal medyada hızlıca paylaşabiliyorsunuz. Tabi burada popüler iMessages, Mail gibi uygulamaları da söylemek gerekiyor. Safari, Mac OS X güncelleme alsa dahi tüm versiyonlarında tam ekran kullanılabiliyor.

opera

Opera

Opera aslında temel özellikleriyle buradaki tüm diğer tarayıcılardan ayrılsa da Google’ın web motorunu kullanıyor. Opera’da hybrid adres çubuğuna sahip. Opera’da aynı zamanda sık kullanılan web siteleri öne çıkarma gibi bir detaya da sahip. Opera tasarımı ve diğer özellikleriyle çok ayrı bir yere sahip.

Edge

Edge aslında İnternet Explorer’ı anımsatıyor hatta çizgileri aynı diyebiliriz. Apple tarafında nasıl Siri varsa Microsoft’ta Cortana gibi sesli komuta sahip. Edge aynı zamanda Windows 10 ile birlikte gelen bir çok Microsoft uygulamasıyla birlikte çalışabiliyor

Benchmark ve Test Kıyaslamaları

Edge Chrome Opera Safari ve yaşlı Internet Explorer arasındaki rekabetin en önemli kısımlarında birine başlıyoruz...Bir çok tarayıcı web standartlaryla uyumlu olarak çalışıyor. Günlük kullanımda bir çok kullanıcı aradaki farkları göremeyecektir. Burada bahsettiğimiz tüm tarayıcılar bundan bir kaç yıl öncekileriyle kıyaslandığında çok daha hızlılar. Aşağıda testleri göreceksiniz “bold” yani daha kalın olan karakterler o kategorinin kazananını belirtiyor.

Google Chrome HTML5 testinde ne kadar iyi ve güncellemelere ayak uydurduğunu gösterdi. Özellikle Suspinsider ve Octane 2.0 tarayıcnın aşırı yük altında ve çoklü oyun gibi işlemlerdeki başarımını ölçüyor. Chrome İE’den iki testte de daha hızlı çıktı. Özellikle çoklu işlemlerde Kraken JavaScript testlerinde yeterince iyi iş çıkardı. Safari’de yine aynı şekilde JavaScript testlerinde çok iyi iş çıkardı ancak aynı sonucu HTML5 testlerinde gösteremedi. Edge Sunspider testinde eski İE’den ciddi anlamda iyi iş çıkardı. Aynı şekilde HTML5 testinde İE’ye göre çok daha iyi sonuç ortaya çıkardı.

Ekstralar

Tüm yukarıdaki verilerin dışında hız ve özellik tarafı çok dert edilecek detaylar değiller artık. Her tarayıcı kendi öne çıkan özelliğine sahip, bu kısımda tarayıcının uygulama mağazası uzantıları ve uygulamaları onu bir adım daha öne çıkarıyor.

Chrome: Chrome kendi uygulama mağazası ve sürekle güncelleme alan yapısıyla diğerlerinden ayrılıyor. Ayrıca local ve tek kendisinde olan uygulamalarla diğerlerinden sıyrılıyor. Ayrıca Google’ın kendisini bir işletim sistemi sayarsak Chrome, Google’ın hesaplarıyla çok iyi senkronize çalışıyor. Firefox: Chrome gibi Firefox’ta 6 haftalık güncelleme aralığına sahip. Ayrıca uygulama geliştiriciler tarafında bir çok detay yeniden yapılandırılabiliyor. Ancak bir çok eski Firefox kullanıcısı yalnızca Firefox’ta bulunan uygulamalardan dolayı ayrılamıyor. Dahili PDF görüntüleyici çok iyi ayrıca uygulama Apple Retina ekranları destekliyor ve çoklu ekranlarında keza destekliyor. Yine Firefox kişiselleştirmeye en çok olanak tanıyan tarayıcı.

benchmark

Safari: Safari öyle çok arzulanan eklentilere sahip değil ancak yine de bir çok işe yarar eklentiye sahip. İOS tarafında olduğu gibi Safari’de üçüncü parti geliştirmelere çok açık değil. Tabi Apple kullanıcısıysanız iCloud gibi uygulamalarla senkronize çalışması çok iyi. Safari, Apple’in mobil cihazlarda hazır şekilde sunulmasıyla mobil tarafta öne çıkıyor.

Internet Explorer 11: Explorer, Windows 7-8 gibi işletim sistemleriyle ciddi bir uyum içerisinde. Ancak kullanılan sayfalar arasında geçiş yenisinde çok daha iyi. Ayrıca İE 10’da olduğu gibi kendine has özelliklere sahip. Ayrıca Pinned tab özelliği bunların başında. Yine Pinlenmiş web sitelere girmeden site içeriğinde aramalar ve diğer detaylar görülebiliyor. Yine İE’nin mobil versiyonu Windows Mobile cihazlarda kurulu hale geliyor.

Opera: Devlerin arasındaki büyük mücadeleye giriş ve yeni bir tarayıcı geliştirme uzun uğra ve cesaret isteyen bir iş. Opera bu işe girerek aslında Google’la dalaşmıyor. Hızlı arama özelliği ve dokunmatik ekran optimizesi öne çıkan özellikleri. Ayrıca eklenti tarafında bir çok ücretsiz uygulama mevcut.

Edge: Edge şu an herhangi bir eklenti desteklemiyor. Ancak Microsoft tarafından gelen bilgilerde gelecek dönemde eklentiler boy göstermeye başlayacak. Ayrıca Edge en iyi okuma ekranına sahip.

Güvenlik ve Gizlilik

Tarayıcı tarafında en önemli özellik gizlilik. Her tarayıcı güvenlik anlamında açıklara sahip. İE ve Chrome’nin ünleri güvenliklerinden geliyor. Chorome, Safari ve Firefox, Google’ın kendi “Safe Browsing API” özelliğini kullanıyor ve tehlikeleri önceden algılıyor. Opera, Chrome ve Firefox’un sürekli güncellenmeleri sayesinde bu tehliklere karşı güvende kalabiliyorsunuz. Aynı zamanda güvenlik açığı oluşturabilecek dosya indirmeleri de artık tarayıcı tarafından engellenebiliyor. Ayrıca tüm tarayıcılar özel güvenlik detayına sahip.

Güvenli Oturum modunda geçmişin saklanması engelleniyor. Örnek olarak İE 11’de “Do Not Track” yani “Takip Etmeme” olarak çevirebileceğimiz bir detaya sahip. Bu özellikle, tarama yapmak isteyen web siteler engellenebiliyor. Ancak Microsoft, Edge’nin İE 11’de bulunan bu özelliğini sunmadığını açıkladı. Ayrıca bu özellikle Google ve Facebook gibi hatırı sayılır şirketlerden de takdir almıştı.

Ekran_Resmi_2016-02-26_21_18_15

Popülarite Tabloda görüldüğü gibi NetMarketShahre’in verdiği bilgiye göre İE %25 ile en yukarıda tabi bu masaüstü için geçerli. İE’yi Chrome %15 ve Firefox %7.5 ile izliyor. Safari ise %3 ile dördüncülükte kalıyor. Edge ise yalnızca %2.5, Opera ise %0.5 ile listenin en dibinde. Tabi geri kalan yüzdeler nereye gidiyor derseniz bu tarayıcıların eski versiyonlarını kullananlar tarafında kalıyor. İE 8, Windows XP SP2 ve Vista ile sunulmuştu. Vista hala tarayıcı yüzdesinin %11’lik bölümünü oluşturuyor.

Ekran_Resmi_2016-02-19_20_47_44

StatCounter: ise farklı bir bakış açısı sunuyor. Verilere göre Chrome en popüler masaüstü tarayıcı. Web trafiğinin %56’sı Chrome üzerinden dönüyor. İE ve Firfox ise %16, Opera ise yalnızca 1.86 yüzdeye sahip. Edge ise bilinmiyor. Raporlardaki bu farklılık tekil kullanıcıları baz alıyor.

NetMarketShare kaç kişinin hangi tarayıcıyı kullandığını söylerken StatCounter ise o tarayıcının ne kadar yoğun kullanıldığını gösteriyor. Hangisi? Google Chrome bu listede en iyisi olarak gözüküyor. En geniş ve en kullanışlı eklentilere sahip. Ayrıca güncelleme aralığı çok sık. Genel anlamda en hızlı tarayıcı ve bizce Web gezintisi için şu an en iyi tarayıcı.

Yazar: Oğuzhan Suer

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.