E-kitap’lar Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Türkiye’de e-kitap sektörü, okurların ve yayıncıların muhafazakarlığına rağmen gelişmeye devam ediyor. Elbette bunda en büyük pay, tutucu meslektaşlarının tam aksine yenilikçi çözümler geliştirip sunan bazı yayınevi ve internet kitapçılarının. Ancak “kitap kokusu” diye tutturan kimi okurlara rağmen, e-kitabın pratikliğinin ve kullanışlılığının farkına varan okur kitlesini de pas geçmemek lazım. İngiltere’de yayımlanan bir araştırma sonucu ise, e-kitap sektörünü korsan, e-kitap okurunu ise “bedavacı” olarak mahkum eden zihniyete cevap niteliği taşıyor : Araştırmaya göre her 10 e-kitaptan 7’si, ücreti ödenerek satın alınan e-kitaplar.
Çeşit ve sayı kıtlığı
E-kitap sektörünün ilk ayağı elbette e-kitapların kendisi. Ne yazık ki Türkiye’de yıllık yayınlanan basılı kitap sayısına bakıldığında, e-kitap sayısının çok çok az olduğu görülecek. Bunun nedeni elbette yayınevlerinin, önceliği hala basılı kitaba vermesi. Çoğu yayınevi, basılı kitapların e-kitap formatını çok geç yayınlıyor, bazen ise hiç yayınlamıyor. Bir kitabı aynı anda hem basılı, hem elektronik ortamda piyasaya süren yayınevi sayısı, bir elin parmaklarını geçmiyor. Hiç fiziki olarak basılmadan, sadece e-kitap formatında yayınlanan kitap sayısı ise yok denecek kadar az. Örneğin 2013 yılında Türkiye’de 42.655 kitap basılırken, aynı yıl sadece 2.299 e-kitap yayınlanmış.
E-kitap okuyucu pazarı
Okurların e-kitaba yönelmesinin önündeki engellerden en büyüğü, e-kitap sayısının ve çeşitliliğinin azlığı, bu kesin. Ancak ikinci engel ise, e-kitap okuyucu çeşitlerinin az, fiyatlarının hala -göreceli olarak- yüksek olması ve e-kitap okuyucunun lüks bir “teknolojik oyuncak” gözüyle görülmesi… Başta dünyada e-kitap sektörünün önünü açan Amazon’un Kindle isimli e-kitap okuyucusu olmak üzere, bir çok e-kitap okuyucu resmen Türkiye’de satılmıyor. Bunun sebebi ise mevcut telif ve vergi düzenlemeleri. Çünkü devlet, Amerika’da Amazon üzerinden alınan bir e-kitabı nasıl denetleyip, vergilendireceğini çözebilmiş değil. E-kitap pazarındaki yerli oyuncular ise -şimdilik- tek bir aktörden ibaret.
E-Mürekkep nedir?
Elektronik Mürekkep (E-Ink) teknolojisi, e-kitap okuyucuları normal tabletlerden ya da benzer cihazlardan (akıllı telefon vs.) ayıran en önemli özellik. Film katmanı arasına sıkıştırılmış ve içerisinde beyaz ve siyah parçacıklar içeren mikrokapsüllerin ekrana yansıtılması prensibiyle çalışan e-mürekkep ekranlar, çok çok düşük enerji tüketiminin yanı sıra (bir e-kitap okuyucu tek şarj ile bir aydan fazla süre kullanılabilir.) ışığı yansıtmayarak gözü yormaması, hafif olması gibi nedenlerle tercih edilmektedir.
Pazardaki tek yerli : Calibro
Libronet tarafından geliştirilen Calibro e-kitap okuyucu, geçtiğimiz yıl pazara büyük bir sükse ile giriş yaptı. Zira Calibro, hem Babil.com gibi bir büyük bir markayı ve onun altyapısını kullanmanın yanı sıra, e-kitap okuyucu sektöründeki tek yerli oyuncuydu. Üstelik Kindle, Nook gibi markaların Türkiye’de resmen satılmaması ile büyük avantaj sahibiydi. Yine de Calibro bizleri vasata mahkum etmedi ve hem Basic, hem de dokunmatik ve ışıklı Touch Lux modelleriyle fiyat / performans dengesi bakımından parasının hakkını verdi.
Kobo Aura H2O
Kobo Aura H2o, su ve toz geçirmeyen yapısı sayesinde kumsalda ya da banyoda kısaca her yerde endişelenmeden e-kitap okuma deneyimi sunuyor. IP67 sertifikası ile 1 metre derinlikte suda 30 dakikaya kadar su geçirmezlik özelliği sunyor. 6.8” genişliğindeki anti parlaklık ve Carta E Ink özelliğine sahip dokunmatik ekran, güneşli bir günde baskı kitap okuyormuş hissi yaratacak kadar konforlu bir deneyim yaşatıyor. Ayarlanabilir komfor ışığo özelliği, ışığı yatay bir şekilde sayfaya yönelttiği için okuyucunun gözleri yorulmuyor ve keyifli bir okuma platformu sağlıyor. Clarityscreen+ özelliği HD görüntü sunuyor.
Kobo Glo HD
Gece - gündüz rahat oku Kobo Glo HD 6”HD Carta E Ink’in HD 300 ppi dokunmatik ekranı, ayarlanabilir punto, boyut ve satır aralıkları sayesinde kitaba en yakın görüntüyü sunuyor. Anti parlaklık özelliği sayesinde aydınlık, komfor ışığı özelliği sayesinde ise karanlık ortamlarda rahat kitap okumaya olanak sağlıyor. Kobo Glo HD 429 TL ile satışa sunuluyor. Kobo Touch 2.0: Basit, kişiselleştirilmiş ve kullanışlı okuma deneyimi Kobo Touch 2.0, direkt gün ışığında okumayı kolaylaştıran, 6” 167 ppi yansıma engelleyici dokunmatik ekranı ile doğal okuma deneyimi sağlıyor. Cihazın 1GHz işlemcisi sayfayı kolaylıkla çevirmeyi sağlıyor.
E-Kitap nasıl yüklenir?
Sahip olduğunuz e-kitapları, e-kitap okuyucunuza aktarmanın birden çok yolu var. Bunun en basiti, usb kablo kullanarak e-kitap okuyucu cihazınızı bilgisayarınıza bağlamak ve aynı bir harici disk gibi kullanarak, kopyala-yapıştır yapmak. Eğer e-kitap okuyucunuz wi-fi destekleyen bir ürünse, cihazınızla e-kitap satan sitelere girerek doğrudan da indirebilirsiniz. Kindle sahipleri içinse pratik bir yol daha var. Amazon Kindle hesabı oluştururken size verilen isminiz@kindle uzantılı e-posta adresine yüklemek istediğiniz e-kitabı mail eki olarak yollayın. Eğer kitap pdf ise mailin konu bölümüne sadece Convert yazmanız yeterli olacak.
E-kitap okuyucu şart mı?
Hayır. E-kitaplarınızı tabletten ya da akıllı telefondan da okuyabilirsiniz. Ancak bu cihazların parlak ekranları, uzun süre gözlerinizi ayırmadan baktığınızda çeşitli raharsızlıklara neden olabilir. Yine de bunu sorun etmiyorsanız, İdefix, D&R ve Babil.com gibi önemli e-kitap mağazalarının kendi yazılımları, iOS ve Android’in kendi e-kitap uygulamaları hatta pdf cinsinden e-kitaplar için Adobe’in kendi uygulaması ile okuyabilirsiniz.
Yazar: Gurur Sönmez
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.