Dünya’nın çekirdeğinin katı olduğu doğrulandı

Dünya’nın çekirdeğinin katı olduğu doğrulandı
Dünya’nın oluşumu hakkında araştırma yapan Avusturalya Ulusal Üniversitesi daha detaylı bilgiler ortaya sundu.

Doç. Dr. Hrvoje Tkalcic, yapılan araştırmalar sonucunda Dünya’nın merkezinin katı bir halde olduğundan emin hale geldiklerini ifade etti. 1930’lu yıllarda yapılan çalışmalar, Dünya merkezinin katı olabileceğini daha önce bizlere göstermişti.

Kutsal Kase olarak tanımlanan jeoloji bilimi, bu kez kesme dalgalarını inceleyerek sonuca varmışlar. Kesme dalgalarının oluşumu, katı bir tabakanın alt ve üst kısmından zıt yönlü olarak eşit iki kuvvet sonucunda kırılarak meydana gelmektedir. Güce maruz kaldığı takdirde kırılmayan maddelerde kesme dalgaları oluşmaz. Bunun yanı sıra, kesme dalgaları oldukça küçük ve güçsüzdür. Bu nedenle kesme dalgalarını ölçmek oldukça zordur.

Ölçümlerde hassasiyet açısından, büyük depremlerden sonra 3. ila 10. Saat aralığında oluşan dalgaları incelemişler. Çok sayıda detaylı veriyi inceleyerek ilişkilendiren bilim adamları, Dünya’nın parmak izini ortaya çıkarmışlar. Araştırmayı yapan Tkalcic, ölçümlerin sonucundaki ifadesinde Dünya’nın çekirdeğinin sanıldığından daha yumuşak ve katı olduğunu ifade ediyor. Dünya merkezinin sertliği altın ve platin gibi madenler ile benzerlik gösteriyormuş.

İç çekirdeğin ise bir zaman kapsülü gibi olduğunu belirten Tkalcic “çekirdeği anlayabilirsek Dünya’nın nasıl şekillendiğini ve oluştuğunu anlayabiliriz” diyor. Günümüz teknoloji imkânları sayesinde bilim adamları Dünya hakkında daha derin bilgilere ulaşmaya başlıyor. Daha derin araştırmalar sayesinde bilim adamları, Dünya’nın oluşumu ve şekillenmesi gibi birçok bilinmeyen soruyu yanıtlayacaklar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.